Vader hlásí konec hry, přišel čas zúčtování...

recenze

Star Wars: Válka na Shu-Torunu / Konec her (2019) / Schefik
Star Wars: Válka na Shu-Torunu / Konec her

Komiksoví Star Wars se na našem trhu již pěkně uhnízdily a tak nám Egmont servíruje jeden kousek za druhým. Po knize Vader sestřelen / Věznice povstalců, přichází na řadu zakončení série věnované lordu Vaderovi. Kieron Gillen se tak v aktuální knize se světem Star Wars prozatím loučí a představuje nám Válku na Shu-Torunu a Konec her.

Zatímco příběhy z předchozích knih u nás již vyšly v rámci Star Wars magazínu, aktuální novinka nám nabízí dva zcela nové kousky, které se u nás zatím ještě neobjevily. Těšit se tak můžete na sešity série Star Wars - Darth Vader #16-25 a Darth Vader Annual #1. Když k tomu připočteme pevnou vazbu a fakt, že se jedná v podstatě o závěr série Dartha Vadera, je aktuální Star Wars novinka pro všechny fanoušky tohoto univerza v podstatě povinností.

Po turbulentních událostech na planetě Vrogas Vas nás tentokrát Kieron Gillen zavádí na “těžařskou” planetu Shu-Torun, kde se schyluje k nevyhnutelné válce. Císař sem vysílá Vadera, aby ukázal tamějším bouřícím se vůdcům, že vůli Galaktického impéria není možné vzdorovat. Ani poté si však Vader neužije příliš klidu. Přeci jen po zničení Hvězdy smrti výrazně klesl v očích svého mistra a neváhá udělat vše proto, aby tento dojem napravil. Střet se všemi jeho protivníky, kteří se snaží zaujmout jeho místo po bohu císaře se vyostřuje a tak nastal čas přestat si hrát a vyložit karty na stůl…

Kieron Gillen svůj talent bezesporu již několikrát dokázal. Vedle celé řady čistě mainstreamových titulů stojí například i za úspěšnými sériemi Phonogram and The Wicked + The Divine. Zkušeností má tedy na rozdávání, což jasně dokázal i v této sérii, která po právu patří k nejlépe hodnocených kousků v rámci celého komiksového SW univerza. Gillenovi se zde podařilo perfektně zachytit jednu z nejikoničtějších postav tohoto univerza ve zcela nových rovinách, na které nejsme z filmové ságy moc zvyklí. Vader tak již nepůsobí jako obyčejný padouch a ztělesnění zla, ale jako skutečná postava, které můžete vlastně bez výčitek svědomí fandit a přát jí úspěch.

Není to však jen Vader, který zde stojí za zmínku. Ostatně byl to právě Gillen, který představil světu doktorku Aphru, která patří k jedněm z nejzajímavějších postav, jenž nový kánon nabízí. Té si zde tentokrát sice tolik neužijeme, svou důležitou epizodní roličku a tak bude hybatelem událostí, které mohou ovlivnit nejen Vadera, ale celou řadu dalších důležitých postav tohoto univerza.

I tentokrát se tak můžeme prakticky ve všech ohledech těšit na vskutku povedené příběhy, které nemalým způsobem rozšiřují celý SW kánon, ale především jsou více než důstojným zakončením této veskrze povedené série. Gillen zde pomalu ale jistě rozplétá všechny příběhové nitky z předchozích sešitů, Vadera staví před nové problémy a zavádí ho do nových atraktivních lokací, aby následně čtenářům předložil “velkolepé” finále, které bude dostatečně důstojné pro takto důležitou postavu.

Je obrovská škoda, že tato povedená série i Kieron Gillen v rámci univerza končí. Tento scénárista odvedl s Vaderem neskutečně precizní práci, před kterou nezbývá než smeknout. Pokud tedy hledáte skutečně kvalitní mainstream ze světa Star Wars, který nebude pouhou “výplňovkou”, ale nabídne i něco navíc, je právě série Kierona Gillena vedle hlavní SW řady Jasona Aarona ideální volbou. Navíc se jedná krásnou ukázkou toho, že Star Wars ještě zdaleka neřekly poslední slovo a rozhodně mají co nabídnout. Nezbývá než doufat, že se toho bude držet i český Egmont a bude nám i nadále přinášet jedinečné komiksové příběhy z tohoto univerza.

Komentáře (0)

Přidat komentář