Harry Potter v sukních je zpět

recenze

Divomor: Síly, jež v sobě objevila Morrigan Crowová (2019) / Schefik
Divomor: Síly, jež v sobě objevila Morrigan Crowová

Harry Potter v sukních je konečně zpět! Morrigan Crowová sice zlomila svou smrtící kletbu a vykonala nebezpečné zkoušky, ale její cesta k Nikdyuši a všem jeho tajemstvím teprve začala. Vydejte se za dalším fantastickým dobrodružstvím do pohádkového světa, kde nic není nemožné…

Je tomu už půl roku, co nám nakladatelství Albatros přineslo famózní debut talentované australské autorky Jessicy Townsend. Pohádkově laděný příběh ve stylu Harryho Pottera si takřka okamžitě získal velkou spoustu fanoušků, kteří netrpělivě očekávali další díl této povedené série. Čekání je naštěstí u konce. Krátce před vánoci nám Albatros naservíroval druhý díl. A pravděpodobně nemá příliš smysl chodit kolem horké kaše a tak věřte, že Divomor je možná ještě o chloupek lepší, než jeho předchůdce.

Ostatně, to nejdůležitější (seznámení s postavami a prostředím) již máme za sebou a tak nás autorka mohla tentokrát rovnou vrhnout do víru událostí, které vám moc chvil k oddechu nedají. To mimochodem platí i pro samotnou hrdinku. Ta sice přežila vlastní smrt a dostala pozvání vstoupit do Divinské společnosti, k ideálu má ale tahle pohádka stále daleko. Na Morrigan a její přátele tak kromě další dávky nebezpečných zkoušek čeká i celá řada nepříjemných překvapení, se kterými nebude jednoduché se vyrovnat.

Jessica Townsend vytvořila fascinující svět, kterému skutečně není moc co vytknout. Její hrdinové, prostředí i samotný příběh malé čtenáře, pro které je tato kniha primárně určena, k sobě doslova připoutá. Už dlouhou dobu zde nebyla série, která by dokázala jít úspěšně ve šlépějích Harryho Pottera. Na druhou stranu, těch paralel se světoznámým kouzelníkem je místy docela dost, až vám nejednou vytane na mysli, zda Nikdyuš a Divomor nejsou pouhou fanfikcí.

Avšak ruku na srdce, knih, které se ve větší, či menší míře inspirují právě Harry Potterem najdeme na trhu bezpočet, avšak velký rozdíl mezi nimi a dílem Jessicy Townsend je v celkovém dojmu, který ve vás kniha zanechá. Zatímco u většiny z nich si přinesete pocit pouhé kopie, Morrigan Crowová se vám společně s Nikdyuší doslova zaryje pod kůži. Vděčí za to nejen sympatickým postavám a prostředí, do kterého autorka svůj příběh umístila, ale především vypravěčskému talentu samotné Jessicy Townsend, díky kterému se u této knihy nebudete nudit ani minutu.

Na tomto místě je však potřeba vyzdvihnout i samotného překladatele, jenž má u podobných knih na výsledném dojmu skutečně lví podíl. Morrigan Crowovou však dostal na starost jeden z nejpovolanějších. Vladimír Medek svůj talent a cit pro jazyk dokázal již několikrát. Ostatně se svým bratrem Pavlem má na svědomí překlad celé HP ságy, a tak bylo více než jasné, že ani Nikdyuš nemůže dopadnout špatně.

Když tedy odhlédneme od zjevné inspirace známým čarodějem a dokážeme se od toho odprostit, dostáváme v této sérii po skutečně dlouhé době další jedinečný kousek pro mladší čtenáře, který má zaděláno na fenomenální úspěch. Zda se to Jessice Townsend a Nikdyuši skutečně podaří ukáže až čas, avšak už samotný závěr Divomoru dává tušit, že se v další knize máme opravdu na co těšit...

Komentáře (0)

Přidat komentář