Nový Minier tak trochu jinak...

recenze

Na okraji propasti (2020) / Schefik
Na okraji propasti

Bernard Minier si za posledních pár let stihl u nás získat vcelku slušné jméno. Vděčí za to především skvělým detektivkám s Martinem Servazem v hlavní roli. Kromě nich má však tento francouzský bestsellerista na svém kontě i pár zajímavých jednohubek, které stojí mimo jakoukoliv sérii. Před třemi roky jsme se tak mohli seznámit se Zkurveným příběhem a nyní přichází čas prozkoumat, co se nachází Na okraji propasti...

Minier již nejednou ukázal, že rozhodně patří k talentovaným autorům. Ve svých knihách sází především na zajímavý příběh, úžasnou čtivost a pár překvapivých zvratů, kterými rozhodně dokáže vždy zaujmout. Všechny tyto aspekty katapultovaly knihy tohoto francouzského bestselleristy do všeobecného podvědomí fanoušků a jak se zdá, z této cesty rozhodně nehodlá ustoupit ani ve své nejnovější knize. Byť je Na okraji propasti hodně jiná, než opěvovaná série s Martinem Servazem.

Z části za to může fakt, že se jedná o samostatný thriller, který nespadá do žádné několikadílné série. Hlavním důvodem je ale celkové pojetí a téma o které se Minier ve své knize opírá. Nosným tématem aktuálního kousku jsou totiž moderní informační technologie, umělá inteligence a virtuální svět. Toto zaměření je na Miniera trochu netypické, s klidným srdcem však mohu říct, že autor se s tímto aspektem vypořádal na výbornou.

Druhou vcelku podstatnou změnou je samotné prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Opouštíme zasněžené vršky Pyrenejí a malebnou Francii a vydáváme se na dálný východ. Vedle amerického Silicon Valley Čína již řadu let platí za lídra v moderních technologií a tak je použití těchto kulis vcelku pochopitelné. S lehkým odstupem se však nedá ubránit pocitu, že Minier v pár ohledech tak trochu kopíruje Petera Maye, jenž má pár kousků z Číny také za sebou. A není to jen rozmáchlými popisy tamnějšího prostředí, ale i vztahem hlavních postav. V tom nejdůležitějším se však knihy naštěstí zcela liší a vy se tak můžete v klidu těšit na vskutku zajímavý příběh z pera tohoto francouzského bestselleristy.

Autor nám ve své knize představuje mladou Francouzku Moiru, kterou její práce v oblasti nových technologií zavede až na práh hongkongského digitálního gigantu Ming. Firmy, která platí za celosvětového lídra v oblasti IT technologií. Ming tak vcelku pochopitelně vyhledává ty největší talenty z celého světa a rekrutuje je do svého týmu. Tímto způsobem se sem dostala i Moira, kterou čeká práce na novém virtuálním asistentovi, který by dokonale rozuměl lidem. Tato práce ve vysněné společnosti však neskrývá jen samé radosti. Moiru vcelku záhy přepadá pocit, že ji neustále někdo sleduje. Jsou zkazky o Velkém bratrovi pouhou snůškou nesmyslů, nebo je na nich naopak víc pravdy, než by se kdokoliv odvážil pomyslet? Svoboda pod taktovkou algoritmů a moderních technologií tak vcelku záhy ukazuje i svou temnější tvář, v jejímž světle se ztráta svobody může zdát jen malým problémem…

Minier ve své nejnovější knize na pozadí klasického kriminálního thrilleru otevírá celou řadu zajímavých témat a nebojí se ani palčivějších problémů moderního světa. V tomto ohledu se tak může zdát, že Na okraji propasti je skutečnou trefou do černého a čtenáři se tak mají skutečně na co těšit. A ve své podstatě je to i pravda, bohužel je zde ale i pár vcelku podstatných ALE, které celkový dojem nemalým způsobem narušují a sráží tak celou knihu do šedého průměru.

Ano, kniha se opět výborně čte a i přes svých více než 500 stran ubývá příjemným tempem kupředu. Zároveň zde ale najdeme celou řadu pasáží, které by rozhodně zasloužili zkrátit a proškrtat. Mnohem problematičtější je však celková uvěřitelnost příběhu. Byť autor operuje relativně se skutečnými technologiemi, celý román působí jako sci-fi. To by takový problém být nemusel, kdyby nebyla kniha prezentována jako klasický detektivní thriller. Když k tomu přidáme závěr, který je i na poměry Bernarda Miniera, vyloženě přitažený za vlasy, zůstávají nám po dočtení lehce rozporuplné pocity. Třešničkou na dortu je pak samotná hlavní hrdinka, která si to z fleku může rozdat se Supermanem, kterému by byla důstojným soupeřem.

Na okraji propasti tak není vyloženě špatnou knihou, kvalit předchozích autorových knih však zdaleka nedosahuje. Minier si tak pro jednou vybírá slabší chvilku a je potřeba se s tím smířit. Když však odhlédneme od již zmíněných problémů, získáváme vskutku zajímavou a čtivou jednohubku, která láká zajímavým prostředím a tématem, se kterým se zase tak často nesetkáváme.

Komentáře (0)

Přidat komentář