Indiana Jones v sukni z předaleké galaxie přichází...

recenze

Star Wars: Aphra - Citadela hrůzy (2019) / Schefik
Star Wars: Aphra - Citadela hrůzy

Noví Star Wars již nezadržitelně klepou na dveře. Avšak ještě než se vydáme do kina na završení Skywalkerovské ságy, můžeme si zpříjemnit čekání již šestým přírůstkem z řady komiksových knih Star Wars, které na náš trh přináší nakladatelství Egmont. A tentokrát se dostává na nejoblíbenější postavu z nového kánonu, lehce kontroverzní doktorku Aphru.

Tuto postavu přinesl do Star Wars univerza Kieron Gillen, když jí dal epizodní roli v sérii věnované Darthu Vaderovi. O tom jsme se ostatně již mohli přesvědčit ve dříve vydaných knihách. Už v rámci této řady získala Aphra na obrovské popularitě a tak bylo vcelku pochopitelné, že se tento novodobý Indiana Jones v sukních dočkala i své vlastní série. A právě ta se nyní poprvé představuje i českým čtenářům.

Na svědomí ji nemá nikdo jiný, než její tvůrce Kieron Gillen. Ten se tak po dokončení Vaderova příběhu vrací zpět do Star Wars univerza, aby fanoušky oblažil dalšími skvělými příběhy. Díky tomu, že je Aphra zbrusu novou postavou, má autor nyní o něco volnější ruku, jelikož není tolik svázaný notoricky známými událostmi, které formovali nejen jednotlivé postavy (např. Darth Vader), ale i celý Star Wars vesmír.

Na druhou stranu i v této sérii zachovává veškeré náležitosti univerza a bere v potaz i události z předchozích komiksových knih. I díky tomu se na jedné straně můžeme těšit na známé postavy včele s její lehce vražednou posádku lodi, kterou tvoří wookieeský nájemný lovec Černý Krrsantan a dvojice vražedných droidů 0-0-0- a BT-1, na straně druhé však autor předpokládá, že znáte události z jeho předchozí série. Především se vám bude hodit finále samotného Vadera - Válka na Shu-Torunu a Konec her, na které Aphra volně navazuje.

Aktuální novinka nám nabídne, stejně jako předchozí komiksové knihy, dva příběhy ze série, která se točí okolo této stále populárnější postavy. Jednotlivé příběhy pak spadají do období mezi IV a V epizodou filmových Star Wars. První z nich je vcelku jednoduše nazvaný Aphra a má jej na svědomí sám Gillen, jenž vysílá hrdinku pátrat po starých artefaktech, které by se daly co nejlépe zpeněžit. Jak už to tak ale bývá, vcelku záhy se vše zvrhne a naši hrdinku dostihne vlastní minulost. Autor tak na stránkách tohoto komiksu začíná umě splétat jednotlivé střípky informací o této postavě, které utvářejí její origin a ještě více prohlubují vztah, který si fanoušci s Aphrou již vytvořili.

K druhému příběhu si Gillen ke spolupráci přizval Jasona Aarona, aby společnými silami vytvořili další crossover s hlavní Star Wars sérií, kterou píše právě Aaron. V Citadele hrůzy tak na Aphru čeká další shledání s Lukem Skywalkerem a dalšími postavami hlavní Star Wars série. Společně s Lukem pak cestuje do již zmíněné Citadely, aby “mladému Jediovi” pomohla najít odpovědi na otázky týkající se Síly a Rytířů Jedi.

Nutno říct, že jakkoliv je tento příběh povedený, při jeho čtení můžete pociťovat místy lehce rozporuplné pocity. Citadela hrůzy je totiž zcela odlišná od všeho s čím jsme se v rámci SW komiksů u nás setkali. S trochou nadsázky se dá říct, že tito dva slavní autoři pozvali do Star Wars univerza Hraběte Drákulu, aby posvačil i ve vzdálených galaxiích. Přesnější přirovnání mě s ohledem na tento kousek opravdu nenapadá. Jakkoliv však může tento kousek působit zvláštně a nemusí zcela zapadat do běžného konceptu SW příběhů, rozhodně se nedá říct, že by snad byla Citadela hrůzy zklamáním. Jen je potřeba počítat s tím, že je zkrátka hodně jiná…

Co se týče kresby, tak tu tentokrát obstarala hned pětice autorů - Andrea Broccardo, Marco Checchetto, Marc Deering, Salvador Larroca a Kevin Walker. Jejich styl je bezpochyby líbivý a tak Aphra rozhodně svým SW soukmenovcům ostudu neudělá. Na druhou stranu však větší počet kreslířů dává tušit, že jednotlivé komiksy nebudou po vizuální stránce dvakrát konzistentní. Jednotlivé přechody tak mohou bít maličko do očí, což celkovému dojmu rozhodně dvakrát nepomáhá. Tento kousek je však po scénáristické stránce natolik dobrý, že mu ani střídající se kresba příliš neuškodí.

Kieron Gillen tak po Vaderovi opět dokazuje, že je mu Star Wars univerzum opravdu blízké. Perfektně dokáže pracovat se všemi zákonitostmi a specifiky, které tento fenomén má. Díky tomu nám přináší další skvělé komiksové příběhy, který žádného fanouška rozhodně nezklamou. Když k tomu připočteme i fakt, že hlavním jmenovatelem je stále populárnější doktorka Aphra, úspěch je takřka zaručen. My tak můžeme jen doufat, že Egmont se Star Wars komiksy zdaleka nekončí a i příští rok nám nadělí pořádnou porci příběhu z předaleké galaxie...

Komentáře (0)

Přidat komentář