POHŘEB NA PŘÁNÍ

recenze

Pohřeb na přání (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Pohřeb na přání

52/2024
POHŘEB NA PŘÁNÍ
ANTHONY HOROWITZ
Nakl. ARGO
Rok vydání 2024
304 stran
5*/5

Na tvorbu tohoto pana autora jsem se chtěla podívat již dlouho, bylo mi totiž jasné, že to bude můj šálek čaje.

No, nebudeme to protahovat – sedli jsme si na první dobrou. Nová láska je na světě.

Jedním ze dvou hlavních hrdinů je autor sám, ten sekunduje vyšetřovateli při řešení jedné zajímavé vraždy. Jedna stará paní si objednala svůj vlastní pohřeb, vše do naprostých detailů. Pak šla domů a za pár hodin byla nalezena uškrcená. Policie si moc neví rady, a tak využívá služeb svého bývalého kolegy. Hawthorne je všechno, jenom ne sympaťák na první dobrou. I sám Anthony s ním má docela zásadní problém, ale co už, na nabídku napsat o něm knihu holt kývl...

Toto bylo něco tak úžasného, že to snad ani není možné. Originální, vtipné, ryze britské, herculovské, sherlockovské, bylo tady všechno, co já miluju na klasických anglických detektivkách.

Sledovat samotného autora, jak píše knihu, číst všechny jeho trefné poznámky během procesu psaní, do toho sledovat originální postavičku v podobě našeho policejního konzultanta, to vše byla naprosto dokonalá kombinace. A ty hlášky tady, srdce mi plesalo.

Žádné mouchy jsem nenašla, všechno si krásně sedlo, všechno mělo smysl nakonec, já se prostě a jednoduše zamilovala. Jsem šťastná, že konečně jsem se k autorově tvorbě dostala, už tady mám nachystanou Večernici a Straky, u nichž očekávám další originální zážitek. Jo, POHŘEB NA PŘÁNÍ si dejte.
( DUBEN 2024)

Nakladatelství Argo
#spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář