Percy v novém líbivějším kabátku

recenze

Zloděj blesku (ilustrované vydání) (2019) / Schefik
Zloděj blesku (ilustrované vydání)

Pokud bychom hledali ikonu dětské fantastické literatury posledních 20 let, bezesporu by jím byl Harry Potter. V jeho stínu se však pohybuje další fantastická série, která by vám rozhodně neměla uniknout. Na svědomí ji má Rick Riordan, jenž v roce 2005 poprvé představil světu Percyho Jacksona. Ten se nyní vydává ve šlépějích svého slavnějšího kolegy a svým fanouškům přináší skutečně reprezentativní ilustrované vydání.

Pokud již doma máte zmíněného Harryho Pottera v ilustrovaném vydání tak věřte, že Percy Jackson se vydává podobným směrem, avšak s pár rozdíly. Tím prvním, který vás hned na první pohled zaujme je fakt, že úvodní díl Percyho Jacksona Zloděj blesku oproti Harrymu ještě více narostl. Knížka tak bude skutečnou ozdobou každé knihovny. Avšak vzhledem k rozměrům je potřeba počítat s tím, že se bude jednat spíše o “domácí” vydání. Na cesty s touhle bichličkou patrně jen tak nevyrazíte.

Druhým rozdílem je pak změna ilustrátora. Zatímco ilustrace Harryho Pottera má na svědomí Jim Kay, Percyho Jacksona si vzal do parády John Rocco. Ten patří ke skutečně zkušeným autorům. Sám má na svědomí celou řadu úspěšných titulů, byť se k nám žádný jeho počin ještě nedostal. S Rickem Riordanem pak spolupracuje již pěkných pár let, jelikož je autorem naprosté většiny originálních (amerických) obálek jeho knih.

Rocco dodává Percymu, stejně jako Jim Kay Harry Potterovi, nádech jedinečnosti. Jeho kresby skvěle souzní s příběhem a některé obrázky vám doslova vyrazí dech. Vy se tak místo čtení budete velice často věnovat studování i těch nejmenších detailů, které si pro vás tento nadaný autor a ilustrátor připravil. Nové vydání Percyho Jacksona si tak své fanoušky bezpochyby najde. Ostatně, i když je Percy stále tak trochu ve stínu Harryho Pottera, bezesporu se jedná o bestsellerovou sérii, která má i u nás nemalý počet příznivců.

Samozřejmě i zde se vcelku pochopitelně nabízí otázka, na kolik má smysl do tohoto vydání investovat. A stejně jako u Harryho Pottera ani zde není otázka vůbec jednoduchá. Opravdoví fanoušci patrně moc váhat nebudou a už mají svůj výtisk doma, nebo minimálně na cestě. Běžný čtenář však toto většinou neřeší, nové ilustrované vydání má tak šanci oslovit především ty, které příběh tohoto zvláštního teenagera až doposud míjel. Kromě formátu a nádherných ilustrací však nedostáváme nic moc navíc.

Na druhou stranu i toto "málo" rozhodně stojí za to. Když k tomu připočteme možnost ponořit se do fascinujícího světa, v němž autor perfektně mixuje reálie moderní doby s klasickou řeckou mytologií, dostáváme dohromady jedinečný mix, kterému se jen velmi těžko odolává.

Rozebírat zde dopodrobna příběh této knihy patrně nemá příliš smysl. Percy Jackson u nás vyšel poprvé již před deseti lety. Od té doby se dočkal řady následovníků, své vlastní filmové adaptace a nyní i speciální ilustrované verze. Po letech se tak můžete opět vžít do kůže dvanáctiletého Percyho Jacksona, jenž začíná poznávat tajemství svého původu a objevuje, že svět kolem něj možná vůbec není takový, jaký si až doposud myslel. Ostatně, z jeho učitelky se rázem stává krvelačná příšera, z kamaráda se pro změnu vyklube satyr a jeho vlastní otec je jedním z olympských bohů. A z nějakého důvodu má většina z nich na Percyho spadeno…

Pokud tedy hledáte ideální dárek pro mladé čtenáře, kteří touží vydat se za fantastickým dobrodružstvím, které v sobě úžasným způsobem kombinuje dnešní moderní dobu s antickou mytologií, je Percy Jackson ideální volbou, kterou rozhodně nemáte šanci nic zkazit. Ilustrované vydání bude navíc perfektní ozdobou každé knihovny. Fanouškům tak na závěr nezbývá než doufat, že se nakonec dočkáme celé série v tomto vydání. Byla by totiž věčná škoda zůstat jen u jednoho dílu...

Komentáře (0)

Přidat komentář