Nekonečná pouť Dítěte z hvězd pokračuje

recenze

Neviditelná pevnost 19-23 (Omnibus) (2019) / Schefik
Neviditelná pevnost 19-23 (Omnibus)

Asi žádná u nás vydávaná komiksová série nemá tak pohnutý osud, jako právě THORGAL. Uplynulo již takřka 30 let od chvíle, kdy se tato legenda poprvé objevila na našem trhu a stále jsme se ještě nedočkali konce. Jak se však zdá, mohlo by se začít blýskat na lepší časy. Nakladatelství Egmont se totiž rozhodlo k ráznému kroku, opouští vydávání jednotlivých dílů a fanouškům přináší první Thorgalův omnibus, jenž nám nabízí hned pět alb, které tvoří ucelený příběh Neviditelná pevnost.

Thorgal má již pěkných pár křížků na krku. Ostatně, nepřetržitě vychází již od roku 1977. Za tu dobu stihlo vyjít již 37 svazků, na kterých se vystřídali čtyři scénáristé a grafickou podobu jim propůjčil legendární Grzegorz Rosiński, jenž stál společně s Jean Van Hammem u zrodu tohoto jedinečného hrdiny. Jejich spolupráce pozvedla Thorgala ke hvězdám a učinila z něj doslova legendu a jednoho z nejoceňovanějších evropských komiksových hrdinů.

Je tedy vcelku jasné, že toto jedinečné dílo nemohlo ujít ani našim vydavatelům. Žel bohu, asi žádná jiná komiksová, či knižní série si neprošla u nás tolika veletoči a útrapami, jako právě Thorgal. Psal se rok 1990, když v obřím nákladu nakladatelství S. Press zamířil na pulty tehdy ještě československých knihkupců sedmý díl ságy Dítě z hvězd. Následovala devítiletá pauza, po které se Thorgala ujala Crew, která přispěla dalšími třemi knihami (3,4 a 9). Poté již následoval přesun k BB artu, které vydalo díly 5, 6, 8 a 10. To již máme takřka dvacet let Thorgalovi pouti za sebou, konec však stále v nedohlednu. V roce 2010 zkouší své štěstí i Albatros, jenž pod značkou Cooboo vydává během dvou let hned pět dalších alb 14, 15, 16, 1 a 2. Poté přichází na řadu další pauza aby se o pět let později ujalo Thorgala nakladatelství Egmont, u kterého je až do dnešních dní. To postupně vydalo alba s pořadovým číslem 11, 12, 13, 17 a 18., na které letos v lednu navazuje vůbec první Thorgalův omnibus, jenž v sobě skrývá hned pět alb, ale především ucelený příběh Neviditelná pevnost.

Třicet let, pět nakladatelů a přesto Thorgal stále přežívá a nakladatelé s ním neztrácejí trpělivost. Každá jiná řada by již dávno neodvratně skončila v propadlišti dějin, Thorgal má však zatraceně tuhý kořínek a jen tak se nevzdává. Právě vydaný omnibus je toho ostatně krásným příkladem. Navíc by se mohlo začít blýskat i na lepší časy. Pokud totiž Neviditelná pevnost uspěje, fanoušci by se mohli ve stejné úpravě (souborné vydání v pevné vazbě) dočkat i dalších dílů a kdo ví, třeba se Egmont nakonec rozhodne stejně vydat i starší díly. A my bychom tak mohli mít celou sérii této legendy evropského komiksu konečně v jedné úpravě. To je však opět hudba budoucnosti a bude záležet především na fanoušcích, zda Thorgala podpoří, či bude i nadále živořit a doufat, že se někdy u nás dočká i svého konce.

Pojďme se však blíže podívat na poslední příspěvek do této série a tou je právě již zmíněný omnibus Neviditelná pevnost, který obsahuje hned pět alb Thorgalových příběhů, jenž tvoří jeden ucelený příběh. Tato kniha tak sebou nese hned několik zásadních výhod. Jednak samozřejmě nebudou muset čtenáři čekat na dokončení tohoto příběhu, ale daleko důležitějším faktem bude patrně to, že Neviditelnou pevnost si vcelku bez problému užijí i ti, kteří se zatím s Thorgalem neměli moc šancí potkat. Můžete tedy v klidu naskočit až u této knihy a naplno si užít jeden z ucelených příběhů tohoto legendárního komiksového hrdiny.

Samotný příběh se, jak už název napovídá, točí okolo tajemné Neviditelné pevnosti. Právě zde je totiž v kameni a zároveň i v paměti bohů vytesáno Thorgalovo jméno, jehož osud je tím pádem pevně daný. To se však našemu hrdinovi nelíbí a hodlá se svému osudu za každou cenu vzepřít. Své jméno tak odsud vymaže, zároveň však přijde i o minulost, ale především o paměť. Rázem tak zapomíná na svou rodinu a z Thorgala se stává Šajgan Nemilosrdný, jenž po boku proradné Kriss z Valnoru terorizuje celý sever...

Thorgal se nikdy nebál násilí ani nahoty, přesto jsou právě tyto dva aspekty v knize znázorněny vždy střídmě. Ostatně, právě tento příběh začal vycházet již v roce 1993 (potažmo 1992, pokud sem zařadíme i 18. album) je tedy vcelku jasné, že se zub času musí někde projevit. Avšak, i přesto, že toho Thorgal má na svém kontě již opravdu hodně a nepůsobí jako nejmoderněji pojatý komiks, své čtenáře a oddané fanoušky si i více než po třiceti letech stále najde.

Vděčí za to především tomu, že mu Van Hamme společně s Rosińskim vtiskli neopakovatelný ráz, ve kterém se snoubí prvky hned několika žánrů. Thorgal má svou atmosférou nejblíže ke středověkým příběhům, najdeme zde však i značné přesahy do klasické fantasy, která je zde samozřejmě nejvíce hmatatelná. Zároveň však obsáhne i science fiction a nebojí se ani filozofie. S trochou nadsázky se tak dá říct, že si zde skutečně každý přijde na své. Ostatně, jak jinak by Thorgal dokázal přežít tolik let...

Samotné příběhy mají samozřejmě lehce kolísavou kvalitu, to však není nic nového a fanoušci to Van Hammovi jisto jistě odpustí. Hlavním poznávacím znamením Thorgala je však přeci jen kresba Grzegorze Rosińskiho, jenž je s Thorgalem již od samého prvopočátku a zůstává u něj i pod odchodu Van Hamma. V případě této knihy se k plusům přidává ještě nezanedbatelný fakt, že po třiceti letech zde konečně vychází Thorgal ve skutečně důstojném vydání, které si tato legenda zaslouží. Ano, zub času se na tomto udatném rekovi stihl již sem tam projevit, jisté však je, že se jedná o legendu, kterou by žádný pravověrný fanoušek komiksu neměl minout. Obzvlášť v tomto skutečně povedeném vydání.

Komentáře (0)

Přidat komentář