Kouzelnická parta, aneb když se Barney Stinson rozhodne napsat knihu pro děti

recenze

Kouzelnická parta (2019) / Schefik
Kouzelnická parta

Co se stane, když se známý herec s velkou zálibou v kouzlení rozhodne napsat dětskou knížku? O tom se můžeme na vlastní oči přesvědčit díky nakladatelství Fragment, které nám právě přináší milou jednohubku Neila Patricka Harrise alias Barney Stinsona. Kouzelnická parta je milý příběh pro mladší čtenáře plný čar a kouzel, ovšem tentokrát bez Harryho Pottera…

Ačkoliv Neila Patricka Harrise zná celý svět především jako Barneyho ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku, má tento američan za sebou skutečně bohatou kariéru, která dalece přesahuje “pouhé” herectví. Kromě moderátorské a producentské činnosti našel velkou oblibu v kouzlení. Mimochodem působil jako předseda správní rady hollywodského klubu kouzelníků Magic Castle. Ale co je pro nás nejdůležitější, věnuje se i knihám. V průběhu let mu tak vyšla celá řada knih, ať už pro dospělejší čtenáře, tak i pro ty menší, které se snaží oslovit právě svou “kouzelnickou sérií”, jenž nám v českém překladu přináší nakladatelství Fragment.

Jak už samotný název knihy napovídá, Harris se u této knihy rozhodl využít své velké záliby v kouzlení. Právě kolem něj totiž vystavěl celičký příběh pro malé čtenáře, ve které se setkáváme s malým pouličním kouzelníkem Carterem, jenž je zároveň hlavním hrdinou této knihy. Carter rozhodně neměl jednoduchý život, přišel prakticky o celou rodinu a zbyl mu pouze povedený “strýček”, jenž ho nutí k nejrůznějším nepřístojnostem. Carterovi však jednoho dne dojde trpělivost a rozhodne se utéct. A právě tímto okamžikem začíná jeho nový život dlážděný kouzly a přátelstvím…

Samotný příběh se nese takřka v klasickém duchu dobra se zlem. Na jedné straně tak máme “kouzelnickou partičku” v čele s Carterem a na straně druhé chamtivého B. B. Bossa se svou bandou nepoctivých kejklířů, kteří hodlají využít své kouzelnické schopnosti k okradení nic netušících návštěvníků, jeho pojízdného cirkusu. Nic víc, nic míň. Zaměření na malé čtenáře je tak více než patrné a rozhodně tedy nemůžeme očekávat přílišné složitosti. Hlavním úkolem tohoto kousku je především pobavit, potažmo předat určité morální ponaučení a to si troufám tvrdit, že tato kniha splňuje dokonale.

Harrisův vypravěčský styl je nápaditý a takřka okamžitě si vás zcela získá. I díky tomu kniha příjemně ubíhá a nikde se zbytečně nezadrhává. Bonusové body pak získává především díky atraktivnímu tématu kouzlení, které bude bavit nejednoho malého nezbedu. Ale především zde najdeme i celou řadu návodů na různá kouzelnická "kouzla", která budou chtít vaše dítka okamžitě vyzkoušet.

Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak krásné ilustrace, které doprovázejí celou knihu a dodávají této milé jednohubce na atraktivitě. A právě všechny tyto drobnosti posouvají jinak vcelku jednoduchý a i relativně všední příběh na vyšší úroveň. Troufám si tvrdit, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu že si vaše děti tento kousek doslova zamilují. Kouzelnická parta je tak krásným důkazem toho, že i s relativně málem jde udělat skutečně velké divadlo, které rozhodně stojí za povšimnutí.

Komentáře (0)

Přidat komentář