I pro kapku vody stojí za to zabít...

recenze

Sucho (2019) / Schefik
Sucho

Americký bestsellerista a autor veleúspěšné Smrtky Neal Shusterman se vrací se zbrusu novým románem, který je díky dnešní době mnohem aktuálnější, než bychom si chtěli připustit. Sucho již nějakou dobu trápí i nás a v podstatě každé léto slýcháme o hororových scénářích. Jaké to ale je, když opravdu vyschnou vodovody a žádná voda už nezbývá?

Tohoto amerického autora pravděpodobně českým čtenářům není třeba příliš představovat. Shusterman se na našem trhu poprvé představil již před třemi roky, když Knižní klub přinesl na pulty knihkupců jeho dystopický román Bez šance. Jakkoliv tato fascinující a temná dystopie oplývala originálními nápady, většího úspěchu se bohužel nedočkala. Ten tento autor zaznamenal až se svou další knihou, která vyšla již pod hlavičkou YA nakladatelství Yoli, které dalo Shustermanovi druhou šanci, tentokrát již se zmiňovanou Smrtkou. Ta vystřelila oblibu tohoto autora u nás k nebesům, kterou ještě více umocnilo povedené pokračování z letošního roku, jenž u nás vyšlo pod názvem Nimbus.

Po kratičké pauze se tak tento autor vrací na náš trh s další knihou. Ta tentokrát nespadá to oblíbené série, ale nabízí nám zajímavý a místy až nechutně realistický pohled na to, co se stane s lidskou společností, když najednou dojde voda. Aby v tom však Neal nebyl sám, tentokrát si přizval na pomoc svého syna Jarroda. Ten je tak nejen spoluautorem této knihy, ale v současné době pracuje i na její televizní adaptaci, která by tento mrazivý námět měla dostat k dalším fanouškům.

Sucho sice spadá mezi klasické YA dystopické knihy, zároveň však přináší příběh, který se v mnoha ohledech od běžné produkce zcela odlišuje. Zapomeňte tak na smyšlené světy, vzdálenou budoucnost, či svět zničený válkou. Shustermanové se rozhodli tentokrát trochu zamyslet a dali do placu otázku, co by se stalo, kdyby nám najednou došla voda. Teď, zítra, za týden, je to úplně jedno. Představte si, že prostě zničehonic zcela vyschnou vodovody a voda prostě dojde. Nejen, že se nebudete mít jak umít, ale co hůř, nebudete mít co pít…

A právě s tímto tématem se autoři rozhodli pracovat ve své nejnovější knize, která nám přestavuje skupinu dětí, z jednoho poklidného kalifornského předměstí, které se doslova během pár dnů stane válečnou zónou, ve které je voda vzácnější než život. A právě o vodu a přežití jde v této knize především. Námět zcela jednoduchý, ale perfektně funkční a především pak neskutečně děsivý. Tipněte si, za jak dlouhou dobu se z vás bez vody mohou stát “vodní zombie”, které postrádají špetku lidskosti a ve snaze přežít neváhají udělat doslova cokoliv?

Kniha Sucho je plná originálních, ale zároveň jednoduchých a plně funkčních nápadů, které před nás v průběhu četby předkládají celou řadu skutečně zajímavých otázek. To vše zabalené do vcelku líbivého, akcí protkaného celku, který zhltnete doslova jako malinu. Na první pohled se tak zdá, že po Smrtce nám Shusterman přináší další fantastickou jízdu, která nebude mít moc slabých míst a to je právě hlavní kámen úrazu.

Ano, pokud ke knize budete přistupovat především tak, že si ji jdete užít a nebudete se v ní moc pitvat, budete z ní doslova uneseni a troufám si říct, že plný počet bodů nebude daleko. Problém však nastane, když začnete do všeho trochu víc “šťourat”, rázem totiž zjistíte, že autoři místy tlačí zbytečně na pilu. Především je zde ale pár nelogičností a nevysvětlených situací, které celkovou situaci s vyschlými vodovody a beznadějí hlavních hrdinů maličko podkopávají. Díky tomu ztrácí sucho na autentičnosti a celý příběh se tak čím dál více zvrhává v klasickou fikci, kterou snad nejde ani moc brát vážně.

Ano, Shusterman se vždy zaměřoval především na dospívající čtenáře, kteří se touží především bavit, ale zrovna tato kniha mohla nabídnout trochu víc. Možná i díky tomu si budete jednotlivých chybek více všímat a budou vám srážet celkové hodnocení.

Na druhou stranu je možná pravda, že jsem byl na předchozích řádcích možná zbytečně tvrdý, jelikož Sucho je opravdu vynikající knihou. Stejně jako předchozí autorovy knihy vás rozhodně pobaví a budete z ní v podstatě nadšeni. Ano, je zde pár ALE. Ty však do určité míry kompenzují originální nápady, kterými autoři nešetří a především pak otázky, které v nás kniha začne při čtení evokovat. Ostatně, co by se stalo, kdyby i u nás skutečně došla voda...

Komentáře (0)

Přidat komentář