DOHAZOVAČKA SPŘÍZNĚNÝCH DUŠÍ

recenze

Dohazovačka spřízněných duší (2023) 5 z 5 / Knižní střípky
Dohazovačka spřízněných duší

13/2024
DOHAZOVAČKA SPŘÍZNĚNÝCH DUŠÍ
LYNDA COHEN LOIGMAN
Nakl. METAFORA
Rok vydání 2023
320 stran
5*/5

DOHAZOVAČKA SPŘÍZNĚNÝCH DUŠÍ přináší čtenářům krásný a dojemný příběh o hledání pravé lásky.

První polovinou 20.století nás židovskou čtvrtí v New Yorku provádí Sara, která zde žije se svými rodiči a sourozenci. Již jako malá zjistila, že má neobyčejný dar. Dokáže najít spřízněné duše, pozná, kteří dva lidé se k sobě hodí a mají šanci na šťastné manželství. Její dar a schopnosti jsou však trnem v oku místním mužským dohazovačům, kteří tuto konkurenci vůbec ve své komunitě nechtějí. Jak to se Sarou dopadne? Bude se moci konečně přestat skrývat a začít veřejně hledat ten pravý protějšek pro své klienty?

Současnost nám zde zastupuje rok 1994 a my poznáváme Sařinu vnučku Abby, která si jako své povolání zvolila býti rozvodovou právničkou, což je v podstatě naprostý protipól činnosti její milované babičky. Ta jí po své smrti zanechala své deníky, díky kterým se Abby dozvídá, jaký neuvěřitelný dar a schopnosti, co se partnerských vztahů týče, její babička měla. A co bude dál? Jak si s tímto "dědictvím" mladá právnička poradí?

Po dlouhé době se mi dostala do rukou v podstatě romantická záležitost, která však v sobě skrývala mnohem více. A já mám z toho neskutečnou radost.

Výlet do newyorské židovské komunity v první půli 20. století byl nádherný, dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí o každodenním životě židů v Americe. A navíc jsem dostala opravdu milý a laskavý příběh. Příběh o tom, že na každého člověka někde čeká ta jeho spřízněná duše. A víte co? Já, starý skeptik, jsem tomu věřila naprosto bezvýhradně.

A tentokrát jsem neměla žádné velké výhrady ani k lince ze současnosti. Abby na nějakou lásku moc nevěřila, ve své praxi byla svědkem spíše těch špatných konců vztahů, ale nebyla by to Sařina vnučka, aby někde hluboko v sobě onu víru po babičce nezdědila. Jen jsme museli chvíli počkat, než to sama pochopí.

Obě dvě hrdinky byly velice zajímavé ženy, které jsem si oblíbila na první dobrou a pak už jenom netrpělivě otáčela stránku ze stránkou, abych se dozvěděla, jak to s nimi nakonec bude.

DOHAZOVAČKA SPŘÍZNĚNÝCH DUŠÍ mi udělala neskutečnou radost, bylo mi s ní dobře a s těžkým srdcem jsem se s tímto příběhem loučila. Za mě v rámci tohoto žánru po dlouhé době velké doporučení.
( LEDEN 2024)

#kniznispoluprace
Nakladatelství METAFORA
Nakladatelský dům GRADA

Komentáře (0)

Přidat komentář