CHIRURGOVA DCERA

recenze

Chirurgova dcera (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Chirurgova dcera

36/2024
CHIRURGOVA DCERA
AUDREY BLAKE
Nakl. IKAR
Rok vydání 2024
344 stran
5*/5
Recenzní výtisk z Knižní klub a Knihkupectví Luxor v rámci #spoluprace

Neskutečně moc jsem se těšila na toto pokračování, ani nevíte jak, zároveň jsem se samozřejmě trochu bála, poněvadž všichni to známe, ne vždy se zadaří.

Vzhledem k tomu, že se jedná o 2. díl, který opravdu nedoporučuji číst bez znalosti jedničky (byla by to obrovská škoda), k ději pouze lehce.

Hlavní hrdinka Nora, schovanka jednoho anglického chirurga, si plní svůj sen v italské Bologni, kde i v 19. století mohou na univerzitě studovat ženy a dokonce lékařský obor. Velkou oporou je jí starší kolegyně Marenco, se kterou se snaží nejen zdokonalovat, ale i propagovat do té doby ne moc používanou metodu porodu - císařský řez. Nebojte i v tomto díle bude Daniel a Horac, i oni se budou potýkat se slastmi a strastmi chirurgického řemesla, které v tu dobu bylo ještě v plenkách... Dojde tedy i na starou dobrou viktoriánskou Anglii.

Já prostě nemohu jinak, než dát opět plný počet. Historie lékařství v knihách je pro mě vždy velkým lákadlem, proto jsem si zamilovala obě dvě knihy. Sice mi Nora občas lezla na nervy, na můj vkus byla někdy příliš útlocitná a ukňouraná, naštěstí to nebylo nic hrozného a klady nakonec převýšily.

Našemu duu autorek se opět povedlo výborně zachytit dobovou atmosféru, rozšířit čtenářům obzory týkající se historie lékařství, a také poukázat na složité a komplikované postavení žen v tehdejší době.

Já si čtení užila úplně maximálně, byla jsem ráda, že jsem se vrátila za starými známými, toulala jsem se jak starou Itálií, tak i viktoriánskou Anglií, kterou sice nade všechno miluji, ale nemocná bych tam nechtěla být ani náhodou . Dozvěděla se spoustu zajímavých věcí, co více si přát.
Oba dva díly vřele doporučuji.
( BŘEZEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář