Čekání je u konce, Železný druid je zpět!

recenze

Nahraný (2019) 4 z 5 / Schefik
Nahraný

Dlouhých pět let trvalo, než se čeští čtenáři dočkali plnohodnotného pokračování oblíbených Kronik železného druida. Čekání si sice mohli trochu zpříjemnit povídkovou sbírkou Gaiin štít, většina fanoušků však přeci jen netrpělivě vyhlížela pátý díl. Po mnoha peripetiích a několikaletém čekání je však Nahraný konečně zde a my se tak můžeme konečně pustit do dalšího příběhu posledního druida na světě..

Psal se rok 2012, když se Kevin Hearne a jeho Kroniky železného druida poprvé představili českým čtenářům. Od té doby uběhlo již vcelku hodně času, sláva tohoto amerického spisovatele vystoupala k výšinám a Železný druid se v originále dočkal již devíti plnohodnotných románů, jen to české vydání jaksi vázlo. V průběhu těchto let totiž zvládlo nakladatelství Laser prožít doslova klinickou smrt. Zázraky se však dějí, a tak Laser opět povstal z popela a dokonce silnější, než kdy dřív. Díky tomu se můžeme konečně těšit z pátého dílu a netrpělivě vyhlížet i a další pokračování, která má nakladatel již zařazené ve svých plánech. Dokáže však Attic O´Sullivan oslovit čtenáře i po této odmlce, nebo se ani tento nesmrtelný druid nevyhne neúprosnému kolu času?

Odpověď na to není úplně jednoduchá, přeci jen po pěti letech si bude málokdo již pamatovat děj předchozích knih a je jen na vás zda si dáte menší “opáčko”. Pokud vás náhodou tato série zatím míjela, je právě ideální doba do tohoto rozjetého vlaku nasednout a užít si pořádnou jízdu, kterou tahle povedená série slibuje.

Attic toho již prožil opravdu hodně. Ostatně, po Zemi chodí již jednadvacet století a tak by jeden řekl, že si bude chtít užít trochu toho klidu. To se mu dokonce pěkných pár let i do jisté míry dařilo, než se však připletl k pár nehezkým konflikům, které vyústily například zabitím keltského boha Aenguse Oga, či masakrem konventu německých čarodějnic. Attic však evidentně nemá dost a jelikož jsou druidi v dnešní době silně nedostatkovým zbožím, rozhodl se vzít do učení nového učedníka - sexy barmanku Granuaile. Tohle vše je však už historie a nejnovější díl - Nahraný nám slibuje další akční jízdu.

Po dvanácti letech utajené výuky je Granuaile konečně připravená, aby zdvojnásobila populaci druidů na Zemi. Stačí jediné, Attic ji musí svázat se Zemí. Zdánlivě jednoduchá věc, jenže to by vám nesměla být v patách vaše vlastní minulost a především bohové a nadpozemské bytosti, které rozhodně netrpí krátkou pamětí. Když se k tomu navíc přidá Loki, který zjevně zešílel a jeho neposedný syn Fenri, je jasné že jde do tuhého a Ragnarok nebude daleko…

Od prvního dílu sice uplynulo již vcelku hodně času, Kevin Hearne však stále neztrácí nic ze svého umu. Ba právě naopak, už mnohokrát jsme se mohli přesvědčit o tom, že tento američan umí pořádně dupnout na plyn. A aktuální novinka v tomto ohledu není jiná. Naši hrdinové si tak skutečně moc klidu neužijí, kromě neustálé smrtící hrozby a trablemi s bohy si užijeme i notnou dávku cestování. Zkrátka, když nemůže hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. Některé problémy prostě na jednom místě nevyřešíte. Navíc asi není zrovna dobrý nápad nalákat nebezpečného Fenriho mezi lidi, nemuselo by to zrovna dobře skončit. Díky všem těmto aspektům příběh opět působí vcelku zajímavým a atraktivním dojmem. Ano, občas je sice trochu přitažený za vlasy a ve své podstatě je to stále o tom samém, ve výsledku zde ale vše skvěle funguje a snaha pobavit čtenáře se daří na výbornou.

Vzhledem k tomu, že se jedná o pátou knihu série, je vcelku jasné, že nemá smysl začínat právě ní. Pokud už však za sebou máte předchozí díly, nebude pro vás ani aktuální novinka žádným překvapením. Nechybí spousta akce, i neodbytný humor, který se postupně stal základním kamenem celé série. Neustálé rozmluvy a hašteření mezi Atticem a Oberonem zkrátka ani tentokrát nemají chybu. Navíc vzhledem k tomu, že se z Granuaile stala v podstatě plnohodnotná druidka může se do tohoto kolečka konečně zapojit také. A rozhodně svým dvoum souputníkům nezůstává nic dlužna.

Nahraný je na první pohled jen dalším kouskem do celé série a i když kniha nepřináší nic extra nového, fanouškům to rozhodně moc vadit nebude. Hearne totiž i tentokrát sází na osvědčené ingredience, které se mu osvědčily v předchozích dílech. Těšit se tak opět můžeme na skvělý akční příběh prošpikovaný humorem a hláškami zasazený do atraktivního prostředí. Železný druid zkrátka stále baví a nic neztrácí ze své atraktivity, díky které si jej oblíbil bezpočet fanoušků. Nezbývá tedy než vyhlížet další díl a doufat, že si na něj nebudeme muset počkat dalších pět let...

Komentáře (0)

Přidat komentář