Bradburyho prvotina mile překvapila

recenze

Temný karneval (2018) / rencovav
Temný karneval

První sbírka krátkých povídek slavného autora Raye Bradburyho, Temný karneval, se s jeho pozdějšími díly, jako je 451 stupňů Fahrenheita, nedá úplně srovnávat. Přesto by vás mohla zaujmout a mile překvapit.

Temný karneval vyšel v roce 1947. Kniha obsahuje dvacet pět hororových a strašidelných příběhů, které jsou tematicky i žánrově poměrně odlišné a přesto spolu perfektně ladí.

Jediné, co bych knize vytkla, je takové podivné seřazení povídek. (Dobře, to bych vytkla Bradburymu, pokud to má na svědomí on.) Ale kromě toho a občasných drobností, s nimiž jsem v knize nebyla spokojená, musím přiznat, že se mi Temný karneval opravdu líbil.

Ray Bradbury totiž do příběhů dokázal vnést opravdu všechno - napětí, strach, melancholii, humor, kouzlo i hrůzu, trochu lidovost, cynismus, smutek, teror, ale i něhu a hravost. Zkrátka všechno. Kniha je vyprávěna přesně tím stylem, který mám ráda a který dovedu náležitě ocenit.

Nejednou jsem byla (mile i nemile) překvapena, kam až je schopný Bradbury zajít ve svých povídkách. Dovede být opravdu krutý a temný, zároveň ale některé příběhy polidšťuje a trochu zlehčuje, takže se nedá mluvit o tom, že by vám vždy běhal mráz po zádech. Se čtenářem si autor hraje jako kočka s myší - nejdřív je hodný, ale pak vás napíná a napíná a vy se nezřídka přistihnete, že se ohlížíte za rameno a trochu se bojíte, když někdo vyjde zpoza rohu. A to nemluvím o psychologické stránce postav, která je skvěle zpracovaná - a právě proto tak děsivá.

Na závěr musím pochválit nakladatelství Plus za to, že zachovalo ráz obálek autorových děl ve stejné podobě - krásný bílý přebal a pod ním hnědá obálka. Knihu vřele doporučuji těm, kteří se s autorem už setkali a chtějí víc, i těm, kteří nevědí, po čem sáhnout a mají chuť na něco trochu neobvyklého.


Temný karneval Temný karneval Ray Bradbury (p)

Ačkoli byl Ray Bradbury především mistrem žánru science fiction, ve své tvorbě se neomezoval pouze na něj. Temný karneval z roku 1947 je jeho vůbec první publikovanou sbírkou povídek a Bradbury se v ní čtenářům představuje jako au... více


Komentáře (0)

Přidat komentář