Temný karneval přehled

Temný karneval https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383969/bmid_temny-karneval-laD-383969.jpg 4 120 120

Ačkoli byl Ray Bradbury především mistrem žánru science fiction, ve své tvorbě se neomezoval pouze na něj. Temný karneval z roku 1947 je jeho vůbec první publikovanou sbírkou povídek a Bradbury se v ní čtenářům představuje jako autor hororových a strašidelných příběhů, v nichž nechybí krev, mystika, humor, hrůzostrašné bytosti a tvorové, ale také Bradburyho nezaměnitelná poetika a melancholie. Souborně vycházejí povídky v češtině poprvé. Část povídek byla přeložena nově, několik z nich do češtiny vůbec poprvé. U zbývajících příběhů bylo využito již existujících překladů, které se objevily v dříve vydaných výborech z Bradburyho díla či v jiných antologiích hororových příběhů. Do českého překladu oproti originálu není zařazena povídka „Mezidobí“ (Interim), která je součástí Marťanské kroniky, a povídka „Noc“ (The Night), která je součástí Pampeliškového vína.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Plus
Originální název:

Dark Carnival , 1947


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný karneval. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

Čand@
23.03.2024 4 z 5

Bradburyho mám rada v oboch jeho rovinách - ako autora sci-fi, ako aj v jeho strašidelných poviedkach. Ono vybudovať v takom krátkom útvare mrazivý pocit po tele nie je žiadna sranda. Jasné, že niekedy vás to priamo obleje a niekedy len cítite, že to čosi sa možno blíži, ale napokon sa vás to ani nedotkne. To je údel poviedok. Na mňa najviac zapôsobila Kosa.

Mooneylan
23.02.2024 4 z 5

Říkám to pořád a řeknu to znovu. Miluju povídkové sborníky. Povídky jsou skvělá okna do světů, které ještě nutně nemají osekané hrany, ale myšlenky jsou už loženy a vybudovány alespoň v letmých náznacích a zasety jako drobná semínka do hlav čtenářů.
Stejně jako ve všech sbornících, i tady se najdou slabší a silnější kusy. Za slabší bych považovala povídky o rodince upírů. Bylo to milé, ale spíše bych je četla dětem před spaním, než abych se u nich zamýšlela. Naopak za skvělou považuji povídku Usměvaví lidé, i když tam byla zápletka dosti jasná už od začátku, nezklamala. V audioverzi poslechnuto, odvyprávěno pány Mejzlíkem a Hruškou.


jaroiva
17.12.2023 4 z 5

Sbírka spíš Halloweenská než předvánoční, ale to jsem nějak nestihla.
Opravdu, mnohem víc než delší Bradburyho knihy, se mi líbí jeho povídky. Ne, že by v této sbírce byly všechny tak skvělé, ale většina mě bavila. Určitě nadprůměr mezi povídkovými knihami, které mi většinou vyjdou na průměrné 3*.
Takže dál se budu u autora už pouštět jen do povídek. Narozdíl od jeho románů se mi líbí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (13. - 26. srpna)

13.08.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temný karneval v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených145x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených5x
v Knihotéce98x
v Chystám se číst59x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech1x