Nesměřujme k trvalé invaliditě aneb jenom číst nestačí

recenze

Po operaci kolena - domácí cvičení a rehabilitace (2018) 4 z 5 / rencovav
Po operaci kolena - domácí cvičení a rehabilitace

Stopadesátistránková kniha Kateřiny Honové je v podstatě pro každého, kdo žije v jednadvacátém století. Ať už jste skutečně prodělali operaci kolene, nebo vás jen čas od času pobolívá, ale doteď jste tomu nepřikládali žádný význam, tahle příručka slibuje, že vám pomůže ke zdravému rozhýbání kolen a zbavení se potíží - a svůj slib drží.

S kolenem (vlastně s oběma) jsem měla problém v posledních sedmi letech několikrát. Spadla jsem při běhu, neopatrném doskoku a na lyžích. Navíc jsem ke sportu nikdy moc netáhla a mé pravé koleno hodně trpělo. Zhruba před deseti měsíci jsem se však rozhodla jeho osud změnit a pomoci tak sama sobě od bolesti a trápení, které se nedalo předvídat. Začala jsem cvičit, posilovat svaly a dbát na to, abych při chůzi správně došlapovala. Ale přesto to občas bolelo (a bolí). Díky téhle knížce jsem ale zjistila, že jsem možná dělala celou řadu věcí špatně nebo jsem některé aspekty vůbec nebrala v potaz.

Autorka knihy je zkušená fyzioterapeutka, která ví, o čem mluví (respektive píše). Nejprve nás seznámí s holou skutečností, že některá poranění kolene mohou být nevyléčitelná, že prevence umí zázraky a že někdy příčina může vycházet úplně odjinud. Co jsem třeba vůbec nevěděla, je, že koleno mohou negativně ovlivňovat naše emoce nebo že se od bolesti může ulevit masáží jizvy, která po zranění zůstala.

Kapitola o anatomii kolene byla sice trochu učebnicová, zřejmě by se bez ní ale nadcházející popisy doporučovaných cvičení neobešly. Samotná praktická část je velice přehledná, každý cvik je popsán slovně i zobrazen jednou či dvěma fotografiemi, které čtenáři přiblíží, jak má správný pohyb vypadat. Co považuji za obrovské plus, je, že pod každým představeným cvikem vypsala autorka několik bodů s názvem "Nejčastější chyby". Když jsem si jednotlivé pohyby zkoušela, přistihla jsem se, že mnohé z těchto chyb nevědomky dělám. Ne vždycky poznáte, že chybujete - třeba že máte ramena u uší a že to při posilování kolene může taky hrát roli. Nebo neustálý problém - že zapomínáte dýchat. Díky tomu, že autorka tyto časté prohřešky neustále zdůrazňuje, se jich možná alespoň částečně zbavíte.

Líbí se mi, že je kniha určená opravdu všem. Ať už jste staří, mladí, sportovci nebo povaleči. Ať už jste prodělali náročnou operaci, zotavujete se z lehčího zranění kolene nebo se bojíte, že byste v budoucnu mohli mít nějaké problémy - třeba kvůli nadváze nebo provádění rizikových sportů. Knihu sice napsala žena, ale je určena oběma pohlavím a pro každého se zde najde nějaký cvik, který by mu mohl pomoci.

Pokud si do nového roku dáváte předsevzetí, že změníte svůj životní styl a začnete o své zdraví a o své tělo lépe pečovat, tahle kniha by vaší pozornosti uniknout neměla.

Komentáře (0)

Přidat komentář