Počkej na moře přehled

Počkej na moře https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538338/bmid_pockej-na-more-6645bcf8a5b03.jpg 4 276 276

Něžná i vášnivá je láska dvou mužů / O okamžicích, které by mohly trvat věčnost. O přitažlivosti a oddanosti. Román o lásce dvou mužů – studenta a profesora – v šedesátých letech minulého století na britském ostrově Wight. Jsou šedesátá léta 20. století a v Anglii je čerstvě dekriminalizována homosexualita. Zakořeněné předsudky se však nemění. Mladý švédský student Lars přijíždí na kurzy angličtiny na ostrov Wight. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává, že skrývá stejné tajemství jako on, a mezi oběma muži vzplane vášnivý, avšak utajovaný milostný vztah. Autorka krásným poetickým jazykem popisuje, jak se vztah mezi dvěma muži proměňuje: od počáteční vnitřní nejistoty přes nesmělé projevy citů a bezhlavou zamilovanost po problémy, jak řešit budoucnost. Posluchači ocení spád vypravování, psychologické vykreslení postav a sugestivní líčení anglické venkovské přírody.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Počkej na moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (73)

twigxi
25.05.2024 1 z 5

Na to, jak me kniha zaujala svym tematem (a vlastne i prostredim - miluju more!), se mi cetla hrozne spatne. Byla sice napsana hezkym jazykem s krasnymi popisy prostredi, dej se ale neuveritelne vlekl a celou dobu jsem se do cteni musela nutit.

Porad jsem cekala az se neco zajimaveho stane, navnadena kapitolami pred prologem, ale nestalo se vlastne vubec nic. Aspon tedy nic, co se nedalo predem ocekavat.
Postavy mi vubec neprirostly k srdci, nepripadaly mi totiz dostatecne plasticke a prisly mi prilis prvoplanove. Taky mi vadilo, ze napr. fyzicky popis hlavniho hrdiny se dozvidame az na poslednich strankach (po tom, co jsme si ho treba celou knihu predstavovali uplne jinak), jmena hlavnich protagonistu jsou nejasna - a to jen proto, abychom az do konce nevdeli o kom jsme cetli na zacatku, coz mi ale ve finale bylo nakonec jedno.
Nevyhovovala mi ani du-forma. Vycty v podobe miniseznamu podle meho knihu shazovaly na level young adult.

Preklady basni az na konci, bez nejakeho odkazu na ne, to mi taky prislo ponekud nestastne.

Jdu zase jednou proti proudu, ale kniha mi neprisla nicim vyjimecna.

Penicuik333
19.05.2024 3 z 5

Pomalá, lyrická kniha.
Plná náznaků, mnohovrstevnatosti, nedorecenosti, nejistoty.
Milostny příběh kladouci dulezite otazky bez klise, zkratek a lehkych jednoznacnych odpovedi.
Kazda veta, kazde slovo ma svoje presne misto.
Jednoduchá otázka odkrývá nevídané hlubiny, které nelze beze zbytku prozkoumat a naplnit.


roman9276
16.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle je klenot. Od prvních stránek jsem byl naprosto unesen. Veronika Opatřilová vytvořila knihu světového formátu, se kterou jsem se dlouho nesetkal. Hluboké myšlenky, nádherný popis přírody, já nemám slov. Hned jsem se musel vrátit po dočtení na začátek, doma jsme probírali různé a možné verze konce, protože autorka nás nechala trochu tápat. Mám chuť si knihu přečíst okamžitě znovu, tak hlubokou stopu ve mě zanechala. Obě postavy jsem si zamiloval, každých pár stránek jsem měl jednu radši více a jednu méně, pořád se to střídalo, každých pár stránek mě jedna postava štvala trochu víc a pak se to zase otočilo. Konec přišel jak blesk z čistého nebe, když jsem si říkal, že mi zbývá pár stránek a najednou tam byly překlady básní a já zůstal v šoku. Autorka vytvořila i playlist na spotify k tomuto dílu a to mě ještě více přeneslo do dané doby. Děkuju za tento zážitek!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)

20.11.2022


Citáty z knihy (3)

Tolik možností, nevím, která je ta správná, vím jen, která je ta těžší a tu si pro sebe vybírám.


Nejvzácnější chvíle jsou chvíle s tebou a byl jsi to ty, vždycky, od samého začátku, kdo ve mně zářil. Nemohl bych myslet na štěstí a nemyslet přitom na tebe.


Ať tě trápí jakýkoli neduh, vyjdi na čerstvý vzduch. Jdi k moři. Počkej si na něj, zůstaň tak dlouho, jak budeš potřebovat, aby ti tvoje problémy vyhnalo z hlavy.


Kniha Počkej na moře v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených348x
ve Čtenářské výzvě72x
v Doporučených32x
v Knihotéce133x
v Chystám se číst331x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech5x