Děti z Rothschildovy aleje přehled

Děti z Rothschildovy aleje https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73785/bmid_deti-z-rothschildovy-aleje-c4F-73785.jpg 4 49 49

Dům v Rotschildově aleji série

< 2. díl >

Román je pokračováním rodinné ságy Dům v Rothschildově aleji, která líčí osudy židovské rodiny Sternbergů. Autorka se vrací do rodiny Sternbergů v době, kdy děti dospívají, a popisuje dobu do roku 1937, pro Židy v Německu naprosto osudovou. Prožíváme s Annou a Klaudií změnu chování jejich spolužaček, přítelkyň a nápadníků, když se Hitler v roce 1933 dostal k moci a již několik let probíhající skrytá diskriminace Židů se stala veřejnou věcí. Téměř denně jsou členové rodiny konfrontováni s novými urážkami, nařízeními a zákazy. Především mladší se zpočátku bouří a začínají chápat rozsah své tragédie až po tvrdých srážkách s bezbřehou nenávistí. Syn rodiny a zeť přicházejí o práci, starý pan Sternberg musí postupně prodat veškeré obchody a domy, aby měla rodina z čeho žít, a teprve po uvěznění starého přítele doktora Meyerbeera svoluje, aby si děti podaly žádosti o vystěhování do Jižní Afriky a do Palestiny. Jejich vyřízení trvá celé měsíce a nakonec se rodina skutečně rozdělí. Autorka nás sice ušetří líčení válečných let a konečného účtování se Židy, kteří v Německu zůstali, ale po dočtení knihy nikdo nezůstane na pochybách, co čeká pětasedmdesátiletého Johanna Isidora Sternberga a jeho ženu Betsy Román Děti z Rothschildovy aleje je velmi barvitým a napínavým líčením lidských osudů na pozadí předválečné doby Hitlerova vzestupu v Německu, a čtivostí v mnohém ještě předstihuje první díl této ságy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Die Kinder der Rothschildallee , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti z Rothschildovy aleje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Ksyu
03.04.2021 5 z 5

Druhý díl ságy o neklidné předválečné době v NNěmecku.

Kryštofka
16.10.2020 5 z 5

Toto je hodnocení celé trilogie, kterou jsem přečetla jedním dechem:
(Obrazně samozřejmě.)
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci druhého dílu?
A teď bych jen mohla napsat repete. Ale pro jistotu:
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci třetího dílu?
Nádherně jsem si celou trilogii užila, poklidné tempo prvního dílu s mnoha detaily z běžného života před první světovou válkou, osudy jednotlivých postav, štěstí i neštěstí, proměny. Docela jsem byla ráda, že se autorka v třetím díle útrap během druhé světové války dotkla jen lehce a zaměřila se na život v poválečném období, protože o tom se zas tak často nepíše.
Skvělé čtení.


Amazonka72
25.07.2020 4 z 5

Druhý díl rodinné ságy. Děj se začíná trochu více rozvíjet... Kniha popisuje velmi zajímavou dobu v Německu, počínaje druhou polovinou 20. let 20. století až do roku 1938. Do doby, kdy již bylo jasné, jaký osud Židy v Německu čeká, a kdo mohl, snažil se z Německa uprchnout. Ze šťastného života se stává boj o život. Nebo spíše boj o přežití. Někdo včas pochopí, že je situace vážná, někdo se snaží nepřipouštět si blížící se tragedii. Co je však na této knize obdivuhodné, je rodinná sounáležitost. Možná je to nejsilnější moment knihy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Děti z Rothschildovy aleje v seznamech

v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených9x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit5x