Návrat do Rothschildovy aleje

Návrat do Rothschildovy aleje https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137816/bmid_navrat-do-rothschildovy-aleje-137816.jpg 5 45 19

Dům v Rotschildově aleji série

< 3. díl

Statečná Anna v poslední minutě zachrání desetiletou Fanny před deportací. Její babička Betsy přežije Terezín, ztratí muže, dceru a vnuka, a přesto se vrací do života. To jsou dva zázraky z doby, v níž tragédie a naděje, smutek a radost existují v Německu v tak těsném sousedství jako nikdy předtím.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Heimkehr in die Rothschildallee , 2010


více info...

Přidat komentář

Ksyu
03.04.2021 5 z 5

Moc doporučuji.
Moc pěkné zakončení této rodinné ságy

Kryštofka
16.10.2020 5 z 5

Toto je hodnocení celé trilogie, kterou jsem přečetla jedním dechem:
(Obrazně samozřejmě.)
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci druhého dílu?
A teď bych jen mohla napsat repete. Ale pro jistotu:
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci třetího dílu?
Nádherně jsem si celou trilogii užila, poklidné tempo prvního dílu s mnoha detaily z běžného života před první světovou válkou, osudy jednotlivých postav, štěstí i neštěstí, proměny. Docela jsem byla ráda, že se autorka v třetím díle útrap během druhé světové války dotkla jen lehce a zaměřila se na život v poválečném období, protože o tom se zas tak často nepíše.
Skvělé čtení.


Amazonka72
25.07.2020 4 z 5

Poslední díl rodinné ságy... závěr. Je po válce a situace v Německu je ještě několik let složitá. Frankfurt je rozbombardovaný a ještě pár let potvrvá, než se z města stane opět místo k žití (nikoli k přežívání). Rodina, jako "středobod" všeho - díky rodině dokáže člověk překonat i ty nejtěžší okamžiky a ztrátu blízkých osob. Motiv rodiny je asi opravdu tím nejsilnějším, co nám paní Zwaig v tomto románu nabídla.
Celá sága je zajímavou sondou do historicky velmi bouřlivého období v Německu (první polovina 20. století). Rozhodně není ztráta času si ji celou přečíst, možná tak lépe pochopíme spoustu dalších souvislostí, a to i s ohledem na dějiny naší země.

Katka2382
20.05.2020 5 z 5

Závěrečný dil rodinné ságy.Je konečně po válce,ale doba stále není jednoduchá.Celá série se velmi dobře čte

Ctenar1202
28.04.2020 4 z 5

3. díl ságy osudů rodiny Sternbergů. Děj se odehrává po válce, kdy je vylíčeno jak se rodina vyrovnává s následky války. Je to dojemný příběh a třetí díl byl z celé série nejhezčí.

novecento
25.02.2020 5 z 5

Tři různé období a tři dobře napsané knihy. Paní Stefanie měla dar vystihnout ve svých dílech charakter a povahy lidí. Především židovské komunity, ale nejen jí. Dobře vystihla i strádání všech obyvatel po válce a proměny jejích chování a snahy o přežití. Knihy nemají strhující tempo a děj pozvolna plyne, což se může u tří knih zdát zdlouhavé. Je ale dobré dojít až k závěru a s těm, co přežili se opět vrátit do starého bytu v Rothschildově aleji. Doporučuji.

Kerberos
08.10.2019 5 z 5

Poslední díl je lepší než předchozí.Po válce a koncentračních táborech se schází přeživší a snaží se zařadit znovu do života.Babička Betsy je obdivuhodná a její nevlastní dcera Anna také.UUrčitě doporučuji k přečtení.

i.stefany
20.08.2019 5 z 5

Návrat do Rotschildovy aleje je třetím dílem a současně zakončením celé trilogie. Byla jsem moc spokojená s propracovaností a rozmanitostí osudů všech postav, především statečné a silné maminky a babičky Betsy. Celá sága se krásně četla a já ji moc doporučuji a věřím, že se k ní v budoucnu ještě vrátím.

harena
22.06.2019 5 z 5

Třetí díl je stejně krásný, jako předchozí dva. Kdo z rodiny neemigroval, je deportován do koncentračního tábora.
"Nezvedla se jediná ruka na pomoc bezbranným, nikdo se ďáblovi nepostavil do cesty, nikdo se nestyděl, že je člověkem."
Po osvobození je v rozbombardovaném Frankfurtu obrovská bída a Betsy se snaží vyrovnat se skutečností, že koncentrák přežila jako jediná z rodiny. Brzy si uvědomí, že zapomnění je jenom slovo a člověk se od vzpomínek nikdy neosvobodí. Ač jí je 76 let, je stále silná osobnost a když se setká s dalšími členy rodiny, je zase plná optimismu.
Byla to odporná doba, znovu si uvědomuji, že jsme šťastná generace, protože jsme nezažili válku.
Celá sága byla krásné čtení, protože tu nejsou popisovány jen hrůzy války, ale je tu hlavně příběh židovské rodiny Sternbergů, popisován s jemným humorem. A jak čtu komentář Janiny 74, je napsaný i 4. díl, tak sláva, snad vyjde i u nás.
Celá sága je vynikající, krásně psaná a zajímavá. Určitě doporučuji všechny tři díly.

janina74
29.05.2019 4 z 5

Já prostě nevím, co si dát do téhle kategorie výzvy, vše má vždy více než 10 hodnocení, tak mě napadlo, že jsem četla čtvrtý díl této série, který nebyl přeložen do čj, tudíž se zde nehodnotí ????Četla jsem německy, kniha se jmenuje Neubeginn in děr Rotschildallee a je o tom, jak se zbytek rodiny shledá a začnou znovu na staré adrese. Je to dojemné. Možná mě to v NJ bavilo i víc, přišlo mi, že je tam méně zdlouhavých popisu jako třeba v prvním díle.

ivanaci
26.07.2017 4 z 5

Krásné zakončení rodinné ságy .. po těch hrůzách, hezké počtení

Sarah01
27.03.2017 5 z 5

Moc pěkné zakončení této rodinné ságy, rodina Sternbergových měla štěstí, většina se zachránila útěkem do zahraničí, takže babička Betsy po návratu z Terezína měla zase pro co a koho žít. Tady jsem si poprvé uvědomila, jak strašné muselo být přežít z celé rodiny sám.

Toňula
03.10.2016 4 z 5

Trochu jiné počtení, které nás vrací do těžké poválečné doby v Německu a líčí další nelehké osudy rodiny Sternbergových. Pro mě docela poučná kniha, psaná zajímavých stylem, přesto čtivá.

lenkavildomcova
17.08.2014 5 z 5

Moc se mi do této knihy nechtělo, přesvědčily mě až zdejší komentáře a jsem ráda. Byla moc pěkná a dodala mi zase jiný pohled na válku a Německo... Rozhodně doporučuji.

veronika92
19.02.2014 5 z 5

Celá série se výborně četla, čím hlouběji jsem poznávala rodinu Sternbergů o to více jsem s nimi prožívala jejich příběh. Musím přiznat, že jsem si nikdy neuvědomila, že vlastně i v Německu, které vyhlásilo válku, žili obyčejní civilisté, kteří s válkou nesouhlasili, kteří byli tvrdě postihováni, posíláni do koncentračních táborů jako v tomto románu židovská rodina Sternbergů. Ale pozor, i když knihy pojednávají o dvou světových válkách, tak scény z koncentračního tábora jsou popsány ,,jen" ve vzpomínkách Betsy -té Betsy, která přežila. Příběh dobře vystihuje nálady lidí v té době, postavy jsou výborně propracovány, nechybí zde jemná dávka humoru...odvíjí se zde 50 let života-tj. 3 generace. Různě se vyvíjí osud každého jednotlivce(jedni zůstávají v Německu, jiná část rodiny emigruje) a vše vyúsťuje v jeden krásný a poutavě napsaný příběh a vy s napětím očekáváte, zda se rodina ještě někdy sejde u jednoho stolu a pokud ano, tak v jakém počtu? Mooc doporučuji všechny tři díly :-)

Marika Vanova
27.01.2014 5 z 5

Tady nemůžu jinak, než dát plný počet 5 hvězdiček. Celá série byla hodně čtivá, ale tento 3. díl pro mě úplně nejvíc. Hltala jsem a čekala na to, jak to s každým z rodiny Sternbergových dopadlo. Znovu doporučuji.

ilona8570
22.01.2014 5 z 5

Je to opravdu pěkný příběh, koho zajímá okrajově historie skloubená s klasickým románem pro ženy- vztahy v rodině, smrt dítěte, úspěchy dětí, statečnost a je tam i výborně vykreslena každá doba ve které se jednotlivé díly odehrávaly a to je vlastně od roku 1900-1948. Postavy také jemně propracované-povahové vlastnosti jednotlivců...

ilona8570
21.01.2014 5 z 5

Doporučuji všem čtenářům, kteří se chtějí na perfektně vystavěném příběhu seznámit s dobou ve které probíhaly dvě nejničivější války...přesto na Vás kniha nezapůsobí otřesně ba naopak všechny tři díly jsou psány lehce humornou formou. A vše je okořeněno různými vztahy v rodině, takže nám vlastně vzniká román, který vypráví o 50-ti letech života jedné rodiny-to máte 3 generace a ještě je lehce historický, takže nečtete jen nějakou slátaninu kdo kdy kde a s kým :-)

maryzka
14.05.2013 3 z 5

Kniha završuje osudy rodinné trilogie, kdy se z celé židovské rodiny Sternbergu vrací stará paní, která ztratila dceru vnuka, nalezla svoji rodinu v nemanželské dceři svého manžela. Lidé, které znala převlíkli kabáty- nikdy nespolupracovali s hitlerovským režimem, nikdy nikoho nezradili. Nakonec se jí vrátí dum, . Kniha je napsána optimisticky, ale nesrovnávat s Remarkem, nebot lidé, kteří byli nacistickým režimem pronásledovány tak se bere na ně ohled( vrací se jim majetky), zrádci jsou potrestany, kdežto Remark ukončuje svoje knihy tím, že odpůrci režimu nemají nárok na nic, kdežto lidé spolupracující s nacistickým režimem dostavají od státu svoje prebendy.