Děti z Rothschildovy aleje

Děti z Rothschildovy aleje https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73785/bmid_deti-z-rothschildovy-aleje-c4F-73785.jpg 4 49 14

Dům v Rotschildově aleji série

< 2. díl >

Román je pokračováním rodinné ságy Dům v Rothschildově aleji, která líčí osudy židovské rodiny Sternbergů. Autorka se vrací do rodiny Sternbergů v době, kdy děti dospívají, a popisuje dobu do roku 1937, pro Židy v Německu naprosto osudovou. Prožíváme s Annou a Klaudií změnu chování jejich spolužaček, přítelkyň a nápadníků, když se Hitler v roce 1933 dostal k moci a již několik let probíhající skrytá diskriminace Židů se stala veřejnou věcí. Téměř denně jsou členové rodiny konfrontováni s novými urážkami, nařízeními a zákazy. Především mladší se zpočátku bouří a začínají chápat rozsah své tragédie až po tvrdých srážkách s bezbřehou nenávistí. Syn rodiny a zeť přicházejí o práci, starý pan Sternberg musí postupně prodat veškeré obchody a domy, aby měla rodina z čeho žít, a teprve po uvěznění starého přítele doktora Meyerbeera svoluje, aby si děti podaly žádosti o vystěhování do Jižní Afriky a do Palestiny. Jejich vyřízení trvá celé měsíce a nakonec se rodina skutečně rozdělí. Autorka nás sice ušetří líčení válečných let a konečného účtování se Židy, kteří v Německu zůstali, ale po dočtení knihy nikdo nezůstane na pochybách, co čeká pětasedmdesátiletého Johanna Isidora Sternberga a jeho ženu Betsy Román Děti z Rothschildovy aleje je velmi barvitým a napínavým líčením lidských osudů na pozadí předválečné doby Hitlerova vzestupu v Německu, a čtivostí v mnohém ještě předstihuje první díl této ságy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Die Kinder der Rothschildallee , 2009


více info...

Přidat komentář

Ksyu
03.04.2021 5 z 5

Druhý díl ságy o neklidné předválečné době v NNěmecku.

Kryštofka
16.10.2020 5 z 5

Toto je hodnocení celé trilogie, kterou jsem přečetla jedním dechem:
(Obrazně samozřejmě.)
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci druhého dílu?
A teď bych jen mohla napsat repete. Ale pro jistotu:
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci třetího dílu?
Nádherně jsem si celou trilogii užila, poklidné tempo prvního dílu s mnoha detaily z běžného života před první světovou válkou, osudy jednotlivých postav, štěstí i neštěstí, proměny. Docela jsem byla ráda, že se autorka v třetím díle útrap během druhé světové války dotkla jen lehce a zaměřila se na život v poválečném období, protože o tom se zas tak často nepíše.
Skvělé čtení.


Amazonka72
25.07.2020 4 z 5

Druhý díl rodinné ságy. Děj se začíná trochu více rozvíjet... Kniha popisuje velmi zajímavou dobu v Německu, počínaje druhou polovinou 20. let 20. století až do roku 1938. Do doby, kdy již bylo jasné, jaký osud Židy v Německu čeká, a kdo mohl, snažil se z Německa uprchnout. Ze šťastného života se stává boj o život. Nebo spíše boj o přežití. Někdo včas pochopí, že je situace vážná, někdo se snaží nepřipouštět si blížící se tragedii. Co je však na této knize obdivuhodné, je rodinná sounáležitost. Možná je to nejsilnější moment knihy.

Katka2382
20.05.2020 5 z 5

Druhý díl rodinné ságy,děj je už svižnější.Hitlerovské Německo začíná utahovat šrouby.

aralka
11.05.2020 4 z 5

Takové poklidné čtení o neklidné předválečné době v Německu, Hitler si upevňuje svoji moc a rodina bohatých německých židovských obchodníků Sternbergů řeší novou situaci, jak se dá... jde o druhé pokračování ságy Dům v Rothschildově aleji... obratně vylíčené různé charaktery postav jednotlivých členů rodiny a skvěle vystižená změna jejich chování v souvislosti s diskriminací a hrozícím nebezpečím ze strany nacistů, každý se s tím vyrovnává jinak, mají štěstí, že je, co prodat a penězi si vykoupit možnost vystěhování a tím pádem i přežití, i tak je to těžké, nejstarší generace ovšem zůstává v pasti ... ..přečetla jsem již podruhé, za mě čtyři hvězdičky :-)

Ctenar1202
28.04.2020 4 z 5

2. díl románu Dům v Rothschildově aleji. Hitler se dostává k moci a v knize je vylíčeno, jak se židovská rodina Sternbergů vyrovnává s diskriminací a válkou.

novecento
25.02.2020 5 z 5

Tři různé období a tři dobře napsané knihy. Paní Stefanie měla dar vystihnout ve svých dílech charakter a povahy lidí. Především židovské komunity, ale nejen jí. Dobře vystihla i strádání všech obyvatel po válce a proměny jejích chování a snahy o přežití. Knihy nemají strhující tempo a děj pozvolna plyne, což se může u tří knih zdát zdlouhavé. Je ale dobré dojít až k závěru a s těm, co přežili se opět vrátit do starého bytu v Rothschildově aleji. Doporučuji.

i.stefany
20.08.2019 5 z 5

2. díl rodinné ságy se věnuje především období dospívání všech Sternbergových dětí. Prožíváme s nimi velice složité období, kdy již i na děti dopadá tíha jejich původu, zákazy, nařízení, útlaky a nenávist. Rodina přichází o práci i majetek. A právě to je okamžik, kdy si děti podávají žádost o vystěhování ze země do zahraničí. Afrika, Palestina, kde nakonec všichni skončí? Opět velmi krásný díl.

harena
28.05.2019 5 z 5

Druhý díl ságy rodu Sternbergů – německé rodiny židovského původu – pokračuje vyprávěním od r. 1926 do listopadu 1937, kdy postupně začíná veřejná diskriminace Židů a každý člen rodiny tuto nespravedlnost a nenávist prožívá jinak. Snaží se uvěřit, že to nepotrvá dlouho, že „cizina to tak nenechá“, ale k překvapení všech i hlava rodiny, 75 letý Johan Isidor, dojde k názoru, že jediná záchrana pro ně je okamžitě odjet z Německa. Alice už je u svého přítele v Jižní Africe a povolení odjet do Palestiny dostává i Ervín se sestrou Klárou a její dcerou Klaudií. Co bude s rozmazlenou Viktorií a dalšími se dozvím asi ve třetím pokračování, na které se těším.
Kniha je opravdu poutavé vyprávění o pohnuté době. Autorka nás ušetří konečného zúčtování se Židy a vlídně a lehce s humorem popisuje život, názory a chování v židovské rodině. Tak honem třetí díl.

Sarah01
16.03.2017 4 z 5

Taky si myslím, že lepší než první díl. Děsivé, jak plíživě ten záměr a konečný plán s židovskými obyvateli Německa postupoval a nedivím se, že někteří tomu nemohli věřit a stále doufali, že to pomine, vždyť spousta jich padla na bojištích 1. světové války za vlast a teď tenhle obrat. Na někoho holt ty své neúspěchy a krizi svést museli.
Jinak co se týká popisu děje výše, měl by ty chyby někdo opravit...žádná Valerie v knize nevystupuje a pokud jde o Annu a Viktorii, tak ty v této době byly dávno dospělé a do školy nechodily, školou povinné byly Alice a Klaudie.

Marika Vanova
22.01.2014 4 z 5

Kniha mě bavila a od půlky ještě víc. Úplně mě zaráží, jak byli stejně ti židé na jednu stranu poddajní, ale vlastně nevím, jak se mohli bránit a taky nevěřili, že by to mohlo dojít až tam, kam to došlo. Hltala jsem ty stránky, kde se děti chystaly odjet - pro rodiče strašně těžké - radost, že se dostanou pryč a smutek, že už je neuvidíme? Knihu doporučuji.

ilona8570
21.01.2014 5 z 5

Ano i tato kniha je napsaná s citem pro dobu ve které se odehrává. Sílí nenávist vůči Židům. Moc se mně líbí vztahy v rodině, zajímavým rozuzlením bylo koncem 1.dílu, kdy se objevila Anna. Anna je hříchem jinak rozumného otce rodiny a přesto se ukáže,
jak charakterově silná je to osobnost. Velmi zajímavé poznání , které je aplikovatelné i na dnešní dobu.
Doporučuji přečíst.

Skawin
08.01.2014 4 z 5

Pokračování rodinnné ságy Sternbergů se mi líbilo více než první díl. Kniha je poutavě napsaná a my se vžíváme do neradostných osudů židovské rodiny, která stojí před velice těžkými životními zkouškami, mezi které patří hlavně druhá světová válka...

maryzka
27.04.2013 3 z 5

Kniha popisuje dobu od roku1926 až do roku 1937, kdy je prro židovské obyvatele v Německu nebezpečno. Starší generaci se nechce opouštět zemi, mají zde kořeny, mladší generace cítí nebezpečí hnědého moru a snaží se emigrovat, další z rodiny zejména adoptovaný sirotek ANNA( nemanželské dítě Johanna Sternberga) nechtějí utíkat ( zejména rozmazlená dcera Viktorie) zůstavají doma i když hlava rodiny cítí nebezpečí. Kniha zatím končí optimisticky- zustavají zatím pohromadě. I když pořád nevim kdo byla Valerie. Nikde jsem o ní nenašla zmínku.