rikke rikke oblíbené citáty

☰ menu

Kdyby neexistovala literatura, mnoho myšlenek by zůstalo neviditelných.
Lars Saabye Christensen

Nad celou přírodou byl klid. Stíny na obzoru potemněly, chvíli se ostře rýsovaly proti nebi a pak splynuly s nocí.
Steinar Bragi Guðmundsson

Nechtěl bych žít ve světě bez katedrál. Potřebuji lesk jejich oken, jejich chladné ticho, jejich autoritativní mlčení. Potřebuji burácení varhan a svatou zbožnost modlících se lidí. Potřebuji svatost slov, vznešenost velké poezie. To vše potřebuji. Avšak neméně potřebuji svobodu a odmítnutí krutosti. Neboť jedno není ničím bez druhého. A nikdo ať mě nenutí, abych si vybral.
Peter Bieri

Přátelé jsou lidi, kteří jsou stejní jako ostatní, ale smysl přátelství spočívá v tom, že vy je vytáhnete z té šedi tváří a jsou pro vás něco víc
Daniel Krhut

Zákon je výraz našeho smýšlení. Naznačuje, jak máme a musíme vycházet mezi sebou, jak máme spolu jednat - a proto v nejhlubším a nejvlastnějším slova smyslu není zákon nic jiného než my sami.
Gunnar Gunnarsson

Avšak co jiného je osud, než skrytá, tajná vůle! Cožpak naše stará víra nevykládá, že osud je konec konců člověk sám?
Gunnar Gunnarsson

Odvážit se ztratit sám sebe, aby ses pokud možno znovu našel, a mít k tomu nezbytnou odvahu, protože si nikdy nemůžeš být jistý. Jestli se znovu vynoříš. Poté, co jsi spadl. Ten beztížný okamžik! A odvážíš se vlastně být tím, kým se staneš, koho jsi předem neznal?
Per Petterson

Na pasece zavoní večerní vůně, motýli uprchnou a něžný svit obestře listí a květiny. Pak zmizí i červánky nad horami, příroda utichne a nastane noc, která dýchne svěží chlad na trávu a uzavře koruny květů. Nastane bílá a tichá červencová noc, noc snů a lásky, noc průzračná jako studánka ve skalách.
Ólafur Jóhann Sigurðsson

Senoseč byla za námi a jeseň se už loučila, ohnivé barvy keřů na druhé straně řeky nezadržitelně bledly jako marné naděje.
Ólafur Jóhann Sigurðsson

Počasí se ochladilo, větry z ledovců si hrály na honěnou s mraky nad horou a zakrátko země zbělela, ztichla a ztvrdla mrazem. Vánoční svátky ještě nikdy nebyly tak mírné a vyjasněné, nikdy se neodráželo měsíční světlo na ledovém příkrovu zářivěji, ani polární záře se nemihotala rychleji mezi hvězdami.
Ólafur Jóhann Sigurðsson

Málokdy byla země tak krásná a barevná: byla hnědá a zelená, růžová a žlutá, rudá a světlá, na některých místech už vybledlá, jinde si však uchovala velebnou hebkost a byla skoro nedotčená mrazíkem a severákem minulých nocí.
Ólafur Jóhann Sigurðsson

A netušil ještě, že o několik let později se země změní znovu a oděje se jasem krásnějším než jarní nebe, září nevyslovitelnější než bílé letní svítání - a pak jednoho dne bude náhle temná a pustá, chladná a krutá jako noc, která se vkrádá do srdce, když umíráme.
Ólafur Jóhann Sigurðsson

Vesmír vždy stojí při nás, když jdeme za svými sny, jakkoli hloupé by se mohli zdát. Jsou to naše sny a jen my víme, jakou cenu za ně platíme.
Paulo Coelho

Každý člověk na Zemi, bez ohledu na to, co dělá, hraje vždycky hlavní roli v Hostorii světa. A obvykle o tom neví.
Paulo Coelho

Nejlepší lidské okamžiky bývají malých rozměrů, ale duchovně nám vystačí na celý život.
Robert Fulghum

Dobro, které může člověk vykonat, je prý neomezené, pokud mu nezáleží na tom, kdo z toho bude mít prospěch.
Robert Fulghum

Během usilování o něco se vám někdy dostane bližšího pochopení sebe sama i ostatních.
Robert Fulghum

Čím jsem starší, tím méně si všímám, co lidé říkají, myslí si a v co doufají. Všímám si toho, co dělají, jak žijí a o co usilují.
Robert Fulghum

Každý člověk, který projde tímto životem, tu nevědomky něco zanechá a něco si odnese. Většinu z toho něčeho nemůžeme ani vidět, ani slyšet, ani spočítat. Při sčítání lidí se to neobjeví, ale nic bez toho nemá smysl.
Robert Fulghum

Na papíře je dokonalé všechno. V reálu prší i na svatbách.
Robert Fulghum

Hranice mezi dobrem a zlem, nadějí a zoufalstvím nerozdělují svět mezi "námi" a "nimi". Ta hranice probíhá prostředkem každého z nás.
Robert Fulghum

Věřím, že fantazie je silnější než vědění. Že mýty mají větší moc než historie. Že sny jsou mocnější než skutečnost. Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností. Že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt.
Robert Fulghum

Jak daleko člověk může jít? Nevím. Ještě jsem se nepokusil překročit vlastní hranice.
Tomas Espedal

Přestože si to ani neuvědomujeme, vyplňujeme důležitá místa v životech druhých lidí.
Robert Fulghum

Ne vždy se vám dostane toho, co chcete, ale během usilování o něco se vám někdy dostane bližšího pochopení sebe sama i ostatních.
Robert Fulghum

Co je důležité, je očím neviditelné.
Antoine de Saint-Exupéry

Zjistil jsem, že se z knihy velmi poučím, ale samy ze mne člověka neučiní.
Gotthold Ephraim Lessing

Společnost knih lze volit lépe, než společnost lidskou. Tím spíše se mezi knihami vybírej přátele pro celý život.
Lucius Annaeus Seneca

Knihy mají své osudy a své životy. A hynou nezájmem čtenářů. Nikdo by nevyslovil pochybnosti o Odysseji, ale jen málokdo ji ještě čte. Jestliže ještě nezahynula nezájmem čtenářů, je to zásluhou několika jedinců, kteří ji nesou dějinami, ve svých statečných srdcích a moudrých hlavách. Čeká! Čekám, až se mé srdce stane natolik statečným a moje hlava natolik moudrá, abych ji otevřel i já.
Miroslav Horníček

Dobrá kniha je vzácnou životodárnou silou mistrovského ducha, balzamovanou a uchovávanou pro potřeby příštího života.
John Milton

Kniha je nejmocnější zbraní národa. Národ, který si váží knih, váží si zároveň své duchovní nezávislosti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu.
Karel Čapek

Četba dobré knihy je ustavičný dialog, při kterém nás kniha oslovuje a naše duše odpovídá.
André Maurois

Když spasitel spí, neslibuje, mlčí, když němý bůh nic nedaruje, daruj lidem ty, ó duchu z hory vlčí, mocný hromovládce skalní sluje (Ne před slunce západem)
Johanna Sinisalo

Bůh není. Po smrti nic nepříjde. Ke všemu dojde předtím.
Kari Hotakainen

Lyžařům se dávají darem pozemky. A skokanům taky. Pár vteřin letí vzduchem a hned má pozemek na břehu jezera. (Na domácí frontě)
Kari Hotakainen

Snít o něčem nepravděpodobném má své jméno. Říká se tomu naděje. (Dívka s pomeranči)
Jostein Gaarder

Kdyby se všechno, co se přihodilo během historie vesmíru, obrazně napěchovalo do rozvrhu jednoho dne, Země by vznikla někdy pozdě odpoledne. Dinosauři by se objevili pár minut před půlnocí. A lidstvo by existovalo asi tak dvě vteřiny...
Jostein Gaarder

Literaturu nemáme číst, tu máme mít v sobě. (Dorého bible)
Torgny Lindgren

To je právě literatura - že se propíšeme k něčemu, co jsme původně neměli v úmyslu.
Tomas Espedal

Příběhy jsou všude a nikdy nemlčí jakoby nikdy nenašly klid.
Lars Saabye Christensen