rikke rikke komentáře u knih

☰ menu

Toulky Skandinávií Toulky Skandinávií Alex Roddie

Úžasná kniha. Nádherné fotografie. Mám chuť hned vyrazit. Všude.

12.12.2023


Sígři Sígři Roy Jacobsen

Úplně jiný Jacobsen. Jako kdyby Sígry a sérii z ostrova Barrøy napsali dva různí spisovatelé. Teď se chystám na Dřevaře, tak jsem zvědavá, jakého Jacobsena objevím.

01.10.2023 3 z 5


Lexikon světla a tmy Lexikon světla a tmy Simon Stranger

Pro mě je to kniha, u které stačilo jen pár stran, abych si ji zamilovala. Nádherně napsaný tragický příběh.

31.07.2023 5 z 5


Když můžeš, zůstaň. Když musíš, odjeď Když můžeš, zůstaň. Když musíš, odjeď Helga Flatland

Místy mi přecházel mráz po zádech.

06.07.2023


Island, Grónsko, Faerské ostrovy Island, Grónsko, Faerské ostrovy Graeme Cornwallis

V těchto starších vydáních mi chybí fotografie. Líbilo by se mi proto, kdyby tuto publikaci aktualizovali, doplnili o nádherné fotografie (jaké můžeme najít v jejich velkých obrazových průvodcích) a vydali znovu. A protože takový velký průvodce už Islandu věnován je, nevadilo by, kdyby se reedice týkala jen Grónska a Faerských ostrovů.

Pokud jde o obsahovou stránku, dostala jsem víc, než jsem očekávala (potřebovala jsem jen informace o Faerských ostrovech, Island a Grónsko jsem proto tak prolítla). Získala jsem informace o historii, obchodu, politice, tradicích, jazyku, kultuře, fauně a flóře, gastronomii. A samozřejmě též o jednotlivých turistických cílech.

19.02.2023


Faerské ostrovy Faerské ostrovy Veronika Škvárová

Pokud by autorem cestopisu byl žák základní školy, tak by se snad dal hodnotit kladně. Takhle je to pro mě velké zklamání a nevyužití potenciálu. Potřebujete-li se ujistit v tom, že Faerské ostrovy nejsou destinací pro vás, tak směle do čtení (každou chvíli prší, je tam zima, příroda je monotónní, je tam nuda atd.). V textu se připravte na množství pravopisných chyb, k větné stavbě, je rovněž přistupováno tvůrčím způsobem.

Těšila jsem se, že si před vlastní cestou na ostrovy rozšířím obzory, nechám se inspirovat, ale knihu odkládám a jdu hledat jiné zdroje.

A prosím, 'Torshaven' se píše Tórshavn. Děkuji.

07.02.2023 1 z 5


Vraždy s cejchem Vraždy s cejchem Elina Backman

Výborný debut. Sáhla jsem po ní ve chvílích, kdy jsem potřebovala dobít baterky. Dobrá volba. Už delší dobu se mi nestalo, že bych u knihy vydržela celé odpoledne. Velice čtivý překlad. Protože #naprekladuzalezi.

10.11.2022 4 z 5


Neklidné pobřeží Neklidné pobřeží Chris Ould

Zpočátku mě kniha moc nebavila, dokonce jsem se přistihla, že namísto čtení hledám argumenty, proč pokračovat. Nakonec rozhodly Faerské ostrovy. Protože další dva díly mají lepší hodnocení, dala jsem tomu šanci a po dočtení druhého dílu, jsem za to rozhodnutí ráda. Druhý díl mě bavil mnohem víc. A jsem ráda i za to, že jsem si v knihovně hned půjčila i díl třetí. Ten totiž plynule naváže na závěr druhého.

20.09.2022


Ohně: Láska a jiné katastrofy Ohně: Láska a jiné katastrofy Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Fascinující vhled do islandské sopečné /soptící/ krajiny. Znáte takovou tu touhu, že si o něčem strašně moc chcete přečíst, ale kniha, která by o tom pojednávala ještě nebyla napsaná (příp. o žádné takové nevíte)? Ohně. jsou pro mě přesně takovou knihou.

07.09.2022


Ozim: Tesařské črty Ozim: Tesařské črty Jiří Váňa Stigen

Mistrné. Tak obrazotvorné. A napsáno nádhernou češtinou. 83 stran jedinečnosti.

21.07.2022 5 z 5


Na vlnách Na vlnách Václav Šilha

Úchvatné fotografie, životní dobrodružství a příhoda se sobíčkem, které se směju ještě teď. Mam chuť si knihu přečíst znovu.

15.07.2022 5 z 5


Život s Islandem Život s Islandem Helena Kadečková

Jedinečná publikace, kterou bezpodmínečně musím obohatit svou knihovnu. Chci se k ní vracet, znovu a znovu si číst o Islandu, který už není. O Islandu bez asfaltových cest a místy bez elektřiny. O Islandu, který je živ rybolovem a kterým nekorzují tisíce turistů. Chci si prohlížet dobové fotografie, studovat mapu a snít.

19.06.2022 5 z 5


Ocelové srdce Ocelové srdce Albert Čuba

Výborně, Alberte, výborně! Velice neotřelý způsob vyprávění, kterým sis mě ochočil.

27.04.2022 4 z 5


Palm Beach Finland Palm Beach Finland Antti Tuomainen

Chico a Robin. Pat a Mat mrazivého severu. Některé situace byly vyloženě k popukání. Anttiho humoristická poloha mě velmi baví. Jen tak dál.

25.02.2022


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Donedávna by mě nenapadlo, že slova farářky budu někdy potřebovat. Četla jsem přesně v ty dny, kdy ta potřeba vyvstala.

07.02.2022


Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

Hltala jsem každé slovo. A přestože preferuji Darjeeling a Assam, neb Pu-erh má na mě až příliš zemitou chuť, mám chuť mu dát po letech další šanci.

25.01.2022 5 z 5


Kráky Kráky David Stypka

David Stypka je génius. Pár slovy obsáhne celé bytí.

06.12.2021 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kdejakou vraždu snáším lépe, než jak jsem snášela tohle. Hlavně k závěru jsem si dávala tak dvoudenní pauzy, protože to byla síla. Naštěstí mám dočteno.

19.11.2021


Ostrov, co chutná jako pomeranče Ostrov, co chutná jako pomeranče Kateřina Marie Tichá

Ach ano, v souvislosti s Káťou nelze nevzpomenout Davida Stypku a jejich hudební / básnické souznění.
Kátiny básně jsou... dokáže vyjádřit to, co je pro mě nepojmenovatelné. Ostatně i její písňové texty obstojí jako samostatně stojící báseň.
Když už jsem zmínila Davida, dovolím si vypůjčit slova Milana Bátora: "Stejně si myslím, že byl jedním z „andělů“ na Zemi, který se jako kometa zjevil, zazářil a zmizel."
Káti, jako básnířce a jako součástí Bandjeez přeji, ať nám září po dlouhá léta.

29.10.2021 5 z 5


Jenom matka Jenom matka Roy Jacobsen

Knut Hamsun ve svém mistrovském díle Matka země vzdává hold Norům obdělávajícím svá malá políčka, jež jsou pro ně zdrojem obživy. Roy Jacobsen takový hold vzdává rybářům a obecně Norům, jejichž život je bezprostředně spjat s mořem. S mořem, které dává, ale též s mořem, které bere.

29.10.2021 4 z 5