cube6 cube6 oblíbené citáty

☰ menu

Žijeme pro knihy a je to sladké poslání, ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem.
Umberto Eco

Lidé se nikdy nedopouštějí zla tak dokonale a s takovým nadšením, jako když to dělají z náboženského přesvědčení. (Pražský hřbitov)
Umberto Eco

Většina lidí, co jich svět nosí, totiž nevěří tomu, co je pravda, ale tomu, co chce, aby pravda byla. Takoví lidí mohou klidně mít oči otevřené dokořán, nevidí ale stejně vůbec nic.
Haruki Murakami

Bolest je nevyhnutelná, utrpení je volba.
Haruki Murakami

Jakmile se náboženství bezbožně spojilo s politikou, stalo se tou nejnebezpečnější a nejrepresivnější silou, jakou svět kdy poznal.
Tom Robbins

Bohatí a mocní mají výrazný sklon ke kreténství. (Koncovka)
Dan Simmons

"Zapomeneš, co si chceš pamatovat, a pamatuješ si, co chceš zapomenout" (Cesta)
Cormac McCarthy

Hele, už podle smradu bylo jasný, že tam není jenom jedno tělo. Přece poznám dvoumrtvolovou studnu, když jí vidím. (Křížová palba)
Štěpán Kopřiva

Nebyli nic, než živoucí maso na planetě stejně bezvýznamné, jako oni sami. Všichni se tolik snažili žít a cítit, zoufale se snažili pochopit, proč se všechno tohle děje, zkoušeli to pořád dokola, jenže prostě jen po miliardách žili a umírali, a nikdy, ani jednou, si nepřipadali doopravdy naživu, nebyli ani o trochu blíž odpovědím na největší otázky - odpovědím, na kterých záleží. Orgán zvaný imaginace umožňoval lidem představit si Boha, jenže přesto se nějak stalo, že lidé nepochopili, o co tady kráčí, a výsledkem je planeta plná idiotů.
Philip Fracassi

Většina autorů, který znám, prohlašuje tu kreténskou věc - mám rád, když je napsáno, ale nemám rád psaní, je to těžká práce... No to jdi do prdele. Nemáš rád těžkou práci? Tak prodávej čluny nebo něco. Jasně, že je to těžká práce, kdyby to bylo lehký, dělá to každej. A čím líp to děláš, tím těžší to je. Má to být těžký. Těžký nemá být jednoduchý.
Harlan Ellison

Lidé svou smrtelnost snášejí jen proto, že platí všeobecně.“
Isaac Asimov

„Nelze upírat svobodu nikomu, kdo má natolik vyspělé myšlení, že chápe její smysl a touží po tomto stavu.“
Isaac Asimov

Ta všeobecná hloupost je skutečně deprimující. Myslím, že až lidstvo díky necitelnosti srdce nebo z čiré nedbalosti spáchá sebevraždu, ani mi to nebude líto. Na tom, jak se díky své neuvěřitelné tuposti řítí do zkázy, je něco strašně nedůstojného. Má smysl být člověkem, když na to musíš umřít? (Ani sami bohové)
Isaac Asimov

Někteří lidé se nikdy nezblázní. Ti ale musí mít příšerný život!
Charles Bukowski

Není nic horšího, než jít stejnou cestou jako ostatní.
Charles Bukowski

Když vám někdo řekne, abyste něco dělali pro prachy, pošlete ho k čertu.
Raymond Douglas Bradbury

Dávno před Kristem žil jeden strašně hloupý pták jménem Fénix, vždycky za pár století si vystavěl pohřební hranici a sám se na ní upálil. To byl určitě blízký příbuzný Člověka. Ale pokaždé, když se upálil, vyskočil z popela a sám se zase se vším všudy porodil. Zdá se, že děláme totéž, pořád znova a znova, jenže máme jednu vlastnost, kterou Fénix neměl. My víme, co to děláme za ničemnou věc. Víme, co jsme za posledních tisíc let nadělali ničemných věcí, a jestliže tohle víme a máme to pořád před očima, přestaneme jednou stavět ty proklaté pohřební hranice a přestaneme na ně skákat. V každé generaci získáme o trošku víc lidí, kteří nezapomínají.
Raymond Douglas Bradbury

Někdy je prostě nejlepší skočit - a křídla si nechat narůst až ve vzduchu.
Raymond Douglas Bradbury

"Existuje daleko větší zločin, než knihy pálit. Knihy nečíst."
Raymond Douglas Bradbury

Naučí se někdy lidé s různými názory žít v míru? Pochopí ideologové, že ani jeden světový názor si nemůže dělat nárok být jediným spasitelem lidstva? Pochopí revolucionáři, že v každé podařené revoluci je už zárodek té další, protože potlačuje jinak smýšlející občany? Kdy už konečně pochopíme, že každá svatá válka je jen válkou navíc? Rozšíří se někdy názor, že ve válce není vítězů, ale spíše jen několik lidí, kteří přežili?
Erich von Däniken

Ukradnete sto tolarů a jste malý zlodějíček. Ukradnete statisíce a víc a jste buď vláda, nebo hrdina.
Terry Pratchett

Znečištění převzal firmu, když Mor, mumlající něco o penicilinu, odešel v roce 1936 na odpočinek.
Terry Pratchett

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

...život je jako páteční díl televizního seriálu. Dá vám iluzi, že všechno spěje ke konci, a potom v pondělí začnou stejné sračky.
Stephen King

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.
J. R. R. Tolkien

Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.
Karel Čapek

Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům.
Eric Arthur Blair

Kdyby nás někdy navštívili vetřelci z jiné planety, myslím, že výsledek by byl podobný, jako když Kryštof Kolumbus poprvé přistál u amerického pobřeží. To pro domorodé Američany nedopadlo moc dobře.
Stephen William Hawking

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
Isaac Asimov

Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.
Albert Einstein

Čtenář prožije tisíc životů, než zemře. Člověk, jenž nikdy nečte, prožije jen jeden.
George R. R. Martin

Vím, že nic nevím!
Sókratés

Nejdříve stvořil bůh muže, pak ženu. Potom mu muže přišlo líto a dal mu tabák.
Samuel Langhorne Clemens

V budoucích časech si státníci budou proti zemi, kterou napadnou, vymýšlet ty nejlacinější lži, a lidé jim za tyto svědomí uspávající lži budou vděčni. Budou do sebe ty lži co nejpilněji vstřebávat a odmítnou zabývat se jakýmikoli pokusy je vyvracet. A tak budou sami sebe přesvědčovat, že válka je spravedlivá, a budou děkovat Bohu za klidný spánek, kterého se dočkají poté, co tento proces groteskního sebepodvádění doběhne až do konce.
Samuel Langhorne Clemens

Bůh stvořil člověka, když ho přestaly bavit opice. Na další pokusy už pak neměl nervy.
Samuel Langhorne Clemens

Dívá-li se některá žena často do zrcadla, není to ješitnost, ale statečnost.
Samuel Langhorne Clemens

Nebojím se smrti, byl jsem mrtvý už miliony a miliony let předtím než jsem se narodil a nebylo to nic hrozného.
Samuel Langhorne Clemens

Nojo, kurva, do prdele, kunda zpíčená, (Stoletý stařík)
Jonas Jonasson

O Holofaustově obchodu s lidskými orgány slyšel na černém trhu hotové legendy. Jediný Evropan, který dokáže konkurovat Číňanům. Jednou prý ze čtyř mrtvol složil jedenáct lidí, a ještě mu zbylo na liliputa. (Asfalt)
Štěpán Kopřiva

Nejstarší a nejsilnější emocí lidstva je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma.
Howard Phillips Lovecraft