BadElen BadElen oblíbené citáty

☰ menu

Hrozím se jen toho, co budeme muset v případě demokratické revoluce pozametat za sebou, jaký mravní zauzlenec budeme muset rozplétat, koho vinit, komu odpustit, kdo se bude kát. Za všemi lidmi od čtyřiceti let nahoru se potáhne až do konce vlečka mravního traumatu.
Milan Šimečka

Vím, že tam kdesi podél patníků budou holky a vize a všechno: vím, že tam kdesi podél patníků mi někdo podá perlu.
Jack Kerouac

Z chlapce nedělá muže ani tak láska sama, jako její ztráta.
Jack Kerouac

The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn, like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars and in the middle you see the blue centerlight pop and everybody goes "Awww!"
Jack Kerouac

Tak na blázny. Ztracené existence. Rebely. Potížisty. Na ty, co nezapadají do šablony. Na ty, kteří vidí věci jinak.
Jack Kerouac

Lidi, jediní opravdoví lidi, co znám, jsou blázni, blázni do života, ukecaní blázni, cvoci k spasení, ti, kteří chtějí mít všechno - a hned!, kteří nikdy nezívají a neříkají věci-co-se-sluší, ale hoří, hoří, hoří jako ta báječná rachejtle, co se rozprskne a vystřelí tisíce pavoučích noh proti hvězdám, jen namodralá světluška zůstane uprostřed a všichni vzdychnou "Jůůů!".
Jack Kerouac

Na konci každého racionalismu je masový hrob.
Albert Camus

Musíme chránit nikoli člověka, ale možnosti v něm obsažené.
Albert Camus

Nepracoval jako člověk, který pracuje, aby byl živ, ale jako ten, který nechce nic jiného než pracovat, protože se jako žijící člověk nepokládá za nic, chce, aby se na něho hledělo jenom jako na člověka tvořícího, a jinak chodí po světě bezbarvý a nenápadný, jako odlíčený herec, který není ničím, dokud nehraje. (Tonio Kröger)
Thomas Mann

Ale nebudu se starati o cíl; když ta stezka romantiky nevede k žádnému cíli, tu je sama cílem.
Herbert Tichy

(kniha) Má tě povzbuditi, aby ses jednou odvážil skoku z všednosti, tam, kde život je veliký a nebezpečný, kde je boj o cíle, které se nedají vystihnout sumami a tituly.
Herbert Tichy

(kniha) Má v tobě probuditi trochu touhy po dálkách, po osamělých, přemýšlivých hodinách a po kráse světa.
Herbert Tichy

(kniha)... má ti vypravovati o osamělých nocích v stanu, v nichž tvé myšlenky jsou tak veliké a krásné jako hory, které tě obklopují.
Herbert Tichy

Budu tu o své cestě vypravovati tak, jak probíhala, bez valného systému a vedena jen přáním proniknout do hloubek.
Herbert Tichy

Sice jsem namlouval sobě samému i jiným, že má cesta sleduje cíle výhradně vědecké a žurnalistické, když však jsem poznal podivuhodný, jinotvárný svět asijský, tu všechny plány byly zatlačeny silným přáním pochopiti asijské lidi a jejich touhy a radosti.
Herbert Tichy

Nic se nezdálo větší překážkou, než mé mládí.
Herbert Tichy

Čím plněji bude dítě dítětem, tím lépe se stane dospělým.
Jean-Jacques Rousseau

Bez upřímnosti je jakákoli diskuse pouhý žvást.
Jean-Jacques Rousseau

Teprve utrpení přibližuje k Bohu
Vladimír Körner

Vytáhl cigarety a zapalovač. Napadlo ho, že život je čekání na to, že vám někdo zapálí, že někdo škrtne a posune vás někam dál. Když okolo nikdo není, musíte to zkusit sami. Petr je sám.
Jaroslav Rudiš

Já vím, že politika je jenom hra se stínama v pozadí, co držej politiky v šachu a maj na autech nalepený čísla 1111 a 6666 a 1010. Tyhle kouzelný čísla, a ne politici, všude a všechno rozhodujou.
Jaroslav Rudiš

Čumím do krajiny, kde nic není. Jak někdo může bydlet v rovině, to nechápu, mně by z toho hráblo. Já potřebuju mít před očima kopce a představovat si, co je za nima. Ale v rovině si představíš leda tak placatý hovno.
Jaroslav Rudiš

Na trávníku a na cestě se kupily tváře těch, kdož spřádali teorie o tom, jak je Gatsby zkažený, a on stál na těch schodech, kynul jim na rozloučenou a skrýval před nimi svůj nezničitelný sen...
Francis Scott Fitzgerald

Myslel jsem na Gatsbyho úžas, když poprvé spatřil zelené světlo na konci Daisyiny loděnice. Gatsby věřil v to zelené světlo, vzrušující budoucnost, která před námi rok od roku ustupuje...
Francis Scott Fitzgerald

Lidstvo nepřiznává nadřazenost tomu pohlaví, které rodí, ale tomu, které zabíjí.
Simone de Beauvoir

Je zapotřebí, aby otcové pochopili syny a poskyli jim prostředky, s nimiž mladí lidé budou s to realizovat sny svých otců.
Jean-Paul Sartre

Chci být člověkem, který se mi nehnusí.
Jean-Paul Sartre

Ženy nemilují hrdiny, milují vítěze.
Simone de Beauvoir

Moje ruce zůstávaly prázdné a já se pokoušela obelstit své zklamání namlouvajíc sama sobě, že jednou budu mít všechno i že nic nestojí za to. - Paměti spořádané dívky
Simone de Beauvoir

Místo aby si milenci uhájili dynamický vztah jeden k druhému, staticky se sobě přizpůsobují; tím dochází k tomu, že si nemají duševně co vyměňovat a sexuálně co nabídnout.
Simone de Beauvoir

Ztrácet je v životě potřebnější než získávat. Zrno nevzklíčí, jestliže nezemře.
Boris Leonidovič Pasternak

Kráso moje nezapomenutelná, dokud si tě pamatuje má náruč, dokud tě ještě cítí mé ruce a rty, zůstávám s tebou. Vypláču slzy pro tebe v něčem, co tě bude hodné, co pretrvá. (Doktor Živago)
Boris Leonidovič Pasternak

Každá stádovitost je útočištěm netalentovaných, bez ohledu na to, zda je to věrnost Soloviovovi, Kantovi nebo Marxovi. Pravdu hledají jen osamělí jedinci, a ti se rozcházejí se všemi, kteří ji dost nemilují. (Doktor Živago)
Boris Leonidovič Pasternak

Je málo takových, kteří se dívají vlastníma očima a cítí vlastním srdcem. Na jejich síle bude záležet, zda lidi znovu klesnou do otupělosti, kterou oslepené davy zjevně dnes považují za cíl.
Albert Einstein

Je otázka, co je pro vědce významnější, zda znalost faktů, či fantazie.
Albert Einstein

Hodnocení člověka má vycházet z toho, co dává, ne z toho, co je schopný získat.
Albert Einstein

Existují dva způsoby, jak žít život. Ten první je myslet si, že nic není zázrak. Ten druhý je myslet si, že všechno je zázrak.
Albert Einstein

Chodím do práce jen proto, že mám to privilegium vracet se domů pěšky s Kurtem Gödelem.
Albert Einstein

Elektřina, čas, zemská přitažlivost, láska. Všechny síly, který uměj člověku skutečně nakopat zadek, jsou neviditelný.
David Mitchell

Měli jsme každopádně hlad jako vlci. A vlastně ne jen tak obyčejný hlad. Spíš to byl pocit, jako když člověk spolkne samotnou prázdnotu vesmírnou.
Haruki Murakami