Andrej.s Andrej.s oblíbené citáty

☰ menu

Miloval a nalezl přitom sám sebe. Většina lidí však miluje, aby přitom sebe ztratili.
Hermann Hesse

"Slyší, jak za okny žijí lidé a svět, a ví, že je z něho vyřazen, avšak nezabije se, neboť zbytek víry mu říká, že musí toto utrpení, toto zlé trápení vychutnat ve svém srdci až do konce a že toto utrpení je to, nač musí zemřít."
Hermann Hesse

V zemi hnijících hroznů je hrozinka královnou.
Tom Robbins

Největší službou lásky je to, že činí milovanou bytost jedinečnou a nenahraditelnou. (Parfém bláznivého tance)
Tom Robbins

Každá deprese má kořeny v sebelítosti a každá sebelítost má kořeny v tom, že se člověk bere příliš vážně. (Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé)
Tom Robbins

Jahve je skoro jedinej ze starověkejch bohů, kterej nikdy nebyl ženatej. Dokonce nikdy nešel ani na rande. Pak není divu, že je z něj takovej neurotickej a autoritativní kokot.
Tom Robbins

Veškeré vědění má každý člověk v sobě. Nikdo tě nemůže nic naučit, je to omyl. Do půlky života se učíme nesmysly a pak se je druhou půlku života odnaučujeme a zjišťujeme, že jsme se naučili úplné hovadiny, které nám vlastně překážejí v normálním životě, v radosti. Každý duchovní mistr ti řekne – Nemohu tě nic naučit, mohu tě jenom odnaučit… Nic ti nemohu dát, vše už máš v sobě.
Jaroslav Dušek

Teď už se na tebe mohu dívat klidně; už tě nejím. (při pohledu na rybu v akváriu)
Franz Kafka

Jde-li zákon proti životu, co je důležitější, život nebo zákon? Život.
Michal Kolesár

„Člověk nenávidí z lásky, nikoli z nenávisti.“¨
Émile Zola

V mládí jsem se zřekl jedení masa a přijde ještě den, že lidé mně podobní se budou na zabíjení zvířat dívat tak, jako se dnes dívají na zabíjení lidí.
Leonardo Da Vinci

Vpravdě je člověk králem zvířat, neboť je svou brutalitou předčí. Žijeme ze smrti druhých. Jsme chodící hřbitovy!
Leonardo Da Vinci

Ve vztahu ke zvířatům jsou všichni lidé nacisté... Pro zvířata je Treblinka každodenností.
Isaac Bashevis Singer

Být vegetariánem, znamená odpor vůči dnešnímu stavu světa, vůči hladu, krutosti, mrhání, válce. Proti tomu je nutné něco podniknout. Má odpověď se jmenuje: vegetariánství.
Isaac Bashevis Singer

"Moje závěť obsahuje pokyny pro můj pohřeb, při kterém nepůjdou za rakví truchlící pozůstalí, ale stádo volů, ovcí, prasat, drůbeže a malé přenosné akvárium s živými rybami, a všechna zvířata si obléknou bílý závoj na počest člověka, jenž by raději zahynul, než by jedl sobě blízké bytosti.´´
Isaac Bashevis Singer

Odborníci ve výživě už dlouho nediskutují o tom, je-li maso pro výživu podstatné. Shodují se v tom, že není. Mají-li dnes lidé běžně pochybnosti, že se bez masa neobejdou, vyvěrají tyto pochybnosti z neznalosti.
Peter Singer

Ti, kteří prostřednictvím svého nákupu vyžadují zabíjení zvířat, nemají právo být chráněni před realitou jatek či jakýmkoli jiným aspektem produkce masa, které si kupují. Pokud lidem připadá tak odporné o takových věcech jenom přemýšlet, jaké to musí být pro zvířata, která tuto realitu zakoušejí?
Peter Singer

Čím více poznávám lidi, tím více miluji psy.
Romain Rolland

Dámám a pánům je dovoleno míti přátele v psinci, nikoliv však v kuchyni.
George Bernard Shaw

Když vidíte děti, jak trýzní kočku nebo ptáčka, napomínáte je, učíte je soucitu s živým tvorem. Ale sami chodíte na lov a zasedáte k obědu, pro který bylo zabito pár tvorů. Nepozastavíte se nad touto zjevnou protichůdností?
Lev Nikolajevič Tolstoj

Dokud budou na světě jatka, budou i pole válečná.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Kdyby jatka měla stěny ze skla, každý by byl vegetarián.
Paul McCartney