zuzana029 zuzana029 komentáře u knih

☰ menu

Řekni vlkům, že jsem doma Řekni vlkům, že jsem doma Carol Rifka Brunt

Z mého pohledu je knížka tak trochu zvláštní. Na jednu stranu jsem se do příběhu docela rychle začetla, ani chvilku nehrozilo (jako u některých jiných knížek), že bych přemýšlela, že ji odložím nedočtenou. Na druhou stranu mne ale po celou dobu příběh na sto procent nepohltil. Kniha je psaná čtivě, nic není nějak dalekosáhle popisováno, takže děj má jakýsi spád. Nicméně je pravda, že děj vylíčený na takovém množství stránek zase není kdovíjak zajímavý. Knihu ale doporučuji, protože je pro mne celý příběh docela ojedinělý. Kromě toho na mne hlavně ke konci poměrně intenzivně zapůsobil příběh dvou sester. Od knihy jsem se ale "nemohla odlepit" až asi posledních padesát stránek. Dávám 3*, ale moje hodnocení je často dost přísné, protože 5* u mě dostane opravdu jen výjimečné dílo...

08.09.2016 3 z 5


Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Kniha je krásná. Někdo by řekl, "příliš rozvláčný rozjezd", ale já jsem si povídání o slonech zejména v její první polovině moc užívala. Druhá polovina knihy pak začíná nabírat spád, co se samotného příběhu týká, a jak už mnoho hodnotících přede mnou naznačilo, konec je opět (jak je u Jodi Picoult asi dobrým zvykem) velmi překvapivý. Kniha je členěna do kapitol podle toho, kdo je zrovna vypravěčem. Mám-li srovnávat, Vypravěčka mne pohltila o něco více, tato kniha byla na druhou stranu o něco více oddychová. Dávám čisté 4*, maximum ode mne dostávají opravdu jen "top" tituly, kterých je velmi málo... Všem ale moc doporučuji přečíst.

02.01.2016 4 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Zlodějka knih je úchvatná. Autor dokáže krásně zacházet se slovy a popisovat atmosféru města v neopakovatelných okamžicích, kterých ve Zlodějce najdete opravdu spoustu. Originální je samozřejmě zvolená postava vypravěčky - Smrt a také způsob vyprávění, kdy jsou důležité věci často prozrazeny dopředu. Někomu to možná může překážet, mě to vyzrazení většinou ještě víc lákalo k dalšímu čtení, abych se dozvěděla, jak se to stane... Jako několik přede mnou hodnotících jsem i já na vstřebávání příběhu potřebovala více času než u jiných knih - Zlodějku jsem četla poměrně dlouho, ale dočetla jsem a příběh je velmi silný, zajímavý a i přesto, že na trhu je spousta knih s obdobnými tématy, tak i originální. 4* dávám proto, že nejvyšší hodnocení ode mě dostávají jen ty mé skutečné "nej" knihy. Tato je ovšem úchvatná a velmi doporučuji přečíst :)

08.08.2015 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Knihu jsem právě dočetla a... nějak nemám slov ke svým čerstvým rozporuplným pocitům. Z příběhu a zejména z jeho (i pro mne) překvapivého konce, ne ze stylu, jakým bylo dílo zpracováno.

První polovina knihy mne nějak extrémně nepohltila - ano, souhlasím, kniha je velmi čtivá, ovšem za to může zejména její druhá polovina, která má tu schopnost Vás pohltit a způsobit, že i při dalších činnostech během dne nad příběhem přemýšlíte.

Jednu hvězdičku ubírám za některé rozvleklé pasáže a za několik neuvěřitelných náhod, které se v příběhu dějí (Minka a Josef po letech ve stejném městě, spousta okolností, které Mince zachránily život). Ale především za to, že mne příběh prostě pohltil o něco málo méně než těch pár knih v poslední době, které si ode mne plný počet zasloužily :)

Přesto si ale myslím, že kniha je skvělá, velmi zdařile zpracovává téma, na které se nesmí zapomínat, a doporučuji ji k přečtení.

12.02.2015 4 z 5


A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Opět úžasná kniha od "mistra" Hosseiniho, byť musím dát za pravdu ostatním čtenářům, že ve srovnání se dvěma předchozími knihami jde o jeho "nejslabší" kousek. Alespoň pro mne je nejspíš důvodem to, že je zde příliš pasáží, které nepocházejí z afghánského prostředí - autor zde skvěle dokázal skloubit několik příběhů z různých časových perspektiv a zároveň z několika částí světa, nicméně se domnívám, že příběh tímto až překombinoval. V druhé polovině knihy jsem si již některé události či osoby dříve zmíněné těžko vybavovala. Kdyby autor příběh pojal jednodušeji a věnoval se např. pouze příběhu Abdulláha a Parí (a v další knize např. příběhům dalším jako Markose, jeho matky a Thalie), pravděpodobně bych byla dílem opět nadšena. Takto je pro mne kniha (včetně svého závěru a pouze v porovnání s Lovcem draků a Tisíci planoucími srdcemi) tak trochu zklamáním...

08.01.2014 4 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Knihu jsem si koupila, protože jsem ze spousty stran slyšela, že je úchvatná a lepší knihu jsem snad ani nečetla. Podle toho také vypadala má očekávání, než jsem se do četby pustila - byla opravdu přehnaná. Kniha mě zklamala asi nejvíc proto, že v podstatě nemá žádný děj a jako čtenáři mi připadalo, že pokud se zde přeci jen nějaká dějová linka sem tam vyskytne, je to jen proto, aby se autor mohl rychle dostat ke stěžejnímu tématu knihy - sexuálním scénkám. Na má očekávání až příliš primitivní... Jedna z mála knih, které jsem nedočetla (chybělo asi padesát stránek...), proto možná mé hodnocení nebude mít tu správnou vypovídací hodnotu...

23.11.2013 2 z 5


Panenky z ráje Panenky z ráje Barbara Wood

Velice čtivá kniha vhodná pro každého čtenáře (a ještě spíše čtenářku), kterému je příjemná tematika islámského světa. Hezky napsáno, vřele doporučuji.

04.03.2012 4 z 5


Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Kdybych těsně před touto knihou nečetla Hosseiniho Lovce draků, pravděpodobně by pro mne byla neuvěřitelnou senzací. Lovec draků bohužel nasadil laťku tak vysoko, že si nejsem jista, zda ji u mě nějaká kniha někdy vůbec dokáže překonat. Tisíce planoucích sluncí se však této laťce opravdu velice blíží - rozdíl je hlavně v tom, že Lovec draků čtenáře pohltí od první stránky, u Tisíce planoucích sluncí si na ten strhující příběh musíte chvilku počkat. I tak si ale nedokážu představit, že bych tuto úžasnou dojemnou knihu mohla ohodnotit jinak než 100 %. Velice doporučuji.

26.01.2012 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Ač svým popisem možná na první pohled nezaujme, věřte, že Černobílý svět je moc krásná kniha, kterou nelze než přečíst jedním dechem. Citlivější povahy určitě občas uroní nějakou tu slzičku - tak jako já :)

17.01.2012 5 z 5


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Nemám slov... knihu jsem právě dočetla a myslím, že ve mně zůstane ještě dlouho. Možná nejkrásnější kniha, kterou jsem kdy četla.
PS: Rozbrečela jsem se u ní opravdu nejednou... :)

17.01.2012 5 z 5