Zdeslav Zdeslav komentáře u knih

☰ menu

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Jo Nesbo prostě už potřeboval psát a tak psal, psal, psal... Autorovo umění naprosto věrohodně přesvědčit čtenáře o jeho znalostech a schopnostech informace nastudovat má v této knize podobu Velké encyklopedie australských dějin. Jenže je to právě to, co se chceme dočíst v severské kriminálce? Nevím, ale severskou krimi dělá právě ten Sever. Poměrně velký autorův risk vyšel tak nějak napůl, detektivní linka se sem tam vynořila z exkurze po australské mytologii, nicméně obsahovala to, co od Nesboa čekáme. Vtip, logiku i inteligenci. Slušný začátek, který vrcholu teprve dosáhne (respektive už dosahuje).

22.01.2014 3 z 5


Lov lososů v Jemenu Lov lososů v Jemenu Paul Torday

Čtenář má možnost proplouvat milým příběhem prošpikovaným nenápadným, ale o to ostřejším humorem. Absurdní námět se postupně stává něčím, čemu uvěří a pokládá to za samozřejmost. Drží palce sympatickým hrdinům a stejně tak čeká, jak to dopadne s neuvěřitelně nesnesitelnými "záporáky" knihy. Ta se dotýká spousty témat moderní společnosti, kterými se větví hlavní dějová linka. Příběh psaný formou rozhovorů, e-mailů či zápisů z deníku ze začátku lehce vyděsí, ovšem autor tím dokazuje svoji schopnost zaujmout originálním způsobem.

10.08.2013 5 z 5


Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

Klasická víkendovka, ve které se hlavní postavy zastoupené oběma pohlavími stávají superhrdiny přežívající neuvěřitelné shody náhod i přírodní katrastrofy, zakončená tradiční závěrečnou romantikou.

18.01.2013 4 z 5


Vzkaz na starém záznamníku Vzkaz na starém záznamníku Inna Rottová - Mirovská

Několikrát v knize zmiňovaný Sherlock Holmes by tento případ rozlousknul během plnění své dýmky. A to kokainem, aby vůbec případ přijal. Nudné dialogy žárlivých a paranoidních důchodců, studentka používající termíny typu "hodně tlustý pán" a neschopná kriminalistka hrající na housle jsou figurkami nezajímavího příběhu, který vrcholí tak neuvěřitelně trapnou pointou, že to snad ani není možné.

06.10.2012 1 z 5


Efektivně mrtvá žena Efektivně mrtvá žena Václav Erben

Klasická detektivka s elegantní postavou intelektuálního kapitána Exnera. Poklidný průběh doprovázený vtipnými dialogy je velice příjemným čtením na jeden dlouhý zimní večer.

06.10.2012 3 z 5


Pan Doyle a doktor Bell Pan Doyle a doktor Bell Howard Engel

Nenáročná sherlockovská detektivka až zbytečně nahrazující slavného hrdinu jeho předobrazem. Nese všechny rysy typických povídek A. C. Doylea, vystupuje zde geniální detektiv s méně geniálním pomocníkem. Jmenují se ovšem doktor Bell a pan Doyle a žijí v Edinburghu.

28.09.2012 3 z 5


Dole u řeky Dole u řeky John Hart

Překvapivě příjemná detektivka v klasicky americkém thrillerovém podání. Napětí je dávkované s rozvahou, ale poté, co se čtenář stále více seznamuje s postavami, těší se na další vývoj. Příjezd hlavního hrdiny s neuspořádaným životem na rodinnou farmu zmítanou v nesnázích, který se pouští na vlastní pěst do pátrání po zlosynech, lehce připomíná příběhy Dicka Francise, avšak jeho pověstné tempo a humor zde nehledejme. Pozvolné rozmotávání situace a přibývající mrtví i podezřelí doplňují složité rodinné vztahy, které dostanou během několika dní pořádnou lekci, nic není černobílé, nikdo nemá jistiotu, nikdo neví, jak se podruhé zachová. Rozuzlení rozhodně neslibuje šťastný konec pro všechny.

22.09.2012 4 z 5


Dívka v zrcadle Dívka v zrcadle Eva Kačírková

Neustálý pocit z nepříjemně porevolučního námětu, který vychází z vraždění podnikatelů a jim podobným zbohatlíkům, místy slibuje zalíbenost v hlavním hrdinovi, jehož charakter ale nakonec nedokáže proniknout do srdce čtenářova.

27.07.2012 2 z 5


Podzimní blues Podzimní blues Jarmila Pospíšilová

Klasická česká detektivka držící se při zemi, v kolejích, ze kterých nelze vykolejit. Nenáročné čtení zbytečně nekomplikuje život, ale ani nepřekvapí. Rozjezd slibující tuzemskou agáthovku neudrží tempo ani natěšnost čtenáře, nicméně je tu jakási schopnost udržet ho až do konce.

27.07.2012 3 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Dokonale dobrý, dokonale napínavý, dokonale vtipný, dokonale odporný thriller. Lovec čtenářů. To není nijak zvlášť těžké. Ovšem on je nejlepší ze všech...

27.07.2012 5 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Přibližně tři čtvrtiny knihy se jeví jako výborný thriller nabitý akcí, historií, záhadami a vtipem. Prostě vše, co má tento žánr obsahovat. Sympatický hlavní hrdina se pomaličku stává obětí své skyrté touhy po dobrodružství a odhalování záhad. Prostředí, kde se děj odehrává, je více než atraktivní - kolbiště vědy a církve, tajemný CERN a velkolepý Řím. Pro ateisty příjemné čtení, vždyť církev tu dostává pěkně na frak, nicméně i ten nejzarytější bezvěrec pochopí, kdy už je toho příliš. Poměrně odvážné, leč představitelné čtení se postupně mění v neuvěřitelný (zde by ztratil víru v čitelný konec i skutečný papež) exkurz do přehnané autorovy fantazie. Reáliím věčného města i vědeckému ráji ve Švýcarsku dělá ostudu smyšlený papež i závěrečná scéna přežití hlavního hrdiny. Nějak mi tu prostě přebývalo absurdno. Jedna hvězdička za prvotní myšlenku, jedna za Řím a jedna za ambigramy.

14.07.2012 3 z 5


Případ trhače jahod Případ trhače jahod Monika Feth

Nemohl jsem se zbavit pocitu jakési naivity, příliš jednoduchého stylu a zmateného vyprávění z pohledu všech hlavních aktérů. Myšlenka vcelku pěkná, nicméně to zavánělo spíše červenou knihovnou než psychologickým thrilerem. Předčasně dospělé teenagerky, taťkovský citově zmatený polda, charizmatický a přesto nesympatický vrah a neuvěřitelně bohatá spisovatelka detektivek se snaží celou knihu zaujmout, nicméně jaksi se jim to nedaří. Na konci je konečně vrah dopaden, což jsme tak nějak tušili, stejně tak i to, že půjde o život hlavní hrdince. Příběh jasný hned od začátku, černobíle vykreslené charaktery v pozvolna plynoucím ději, žádné překvapení se nekoná.

01.07.2012 3 z 5


Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Po vlažném začátku kniha postupně nabírá tempo a nezvyklá dvojice detektivů pomalu odkrývá dávné tajemství. Hlavní dějová linka je prostřídána flashbacky, které odkrývají temný život údajného vraha. Obě časové roviny se pomaličku přibližují, do poslední chvíle na čtenáře čekají překvapivá odhalení. Klasická hra "kdo z vyjmenovaných postav v knize je vrah?" zasazená do seversky exotického prostředí švédského ostrova Öland. Rozuzlení zběhlého čtenáře detektivek již nepřekvapí, nicméně dlouhé zimní (v mém případě letní) večery jistě obohatí. Kvalitní čtení, nicméně přirovnání k Larssonovi je příliš přehnané.

24.06.2012 4 z 5


Znamení Jidáš Znamení Jidáš Vlastimil Vondruška

Člověk mimopražský by nejraději ihned odjel do naší metropole po stopách Vondruškových hrdinů a zkoumal, které uličky a stavby by mohl srovnat s těmi románovými. Čtenář získá představu, jak vypadal Pražský hrad v dobách dávno minulých, jak zde lidé žili, jak naše hlavní město bylo magické již tehdy. Chvilkové pocity při čtení této knihy napovídají čtenáři, že už takového někdy něco viděl. Ano, boj vrchnosti o moc pěkně zaznamenala dvojice flimů o rozmařilém habsburském císaři, děj těchto historických děl jakoby z oka vypadnul současné politické scéně. Jen ten Vondruškův příběh je pěkně okořeněný vraždičkou a zlí lidé jsou po zásluze potrestáni. Takhle to ovšem chodí pouze v pohádkách a mezi Hříšnými lidmi království českého.

17.06.2012 5 z 5


Strážce boleslavského mystéria Strážce boleslavského mystéria Vlastimil Vondruška

Detektivka, jak má být. Celým příběhem prostupuje záhada, které Oldřich z Chlumu po střípcích přichází na kloub. Dostatečně nepředvídavý děj, avšak zbytečně nepřekombinovaný, což se někdy autorovi stává. Originální zápletka nadchne všechny milovníky dávného středověku a jeho tajemných zákoutí, která skrývají temné lesy i nebezpečné mysli mocných.

17.06.2012 5 z 5


Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Čtenář má již po prvních stránkách pocit, že zde mistru Vondruškovi trošku ujela ruka, obzvláště mu to tady totiž vraždilo. Příběh více méně stejný, jako jsme u autora zvyklí. Zhýralý panoš Ota poznává tentokráte krásy moravských dívek, jeho pán si opět protiví mocné papaláše své doby, tentokráte samotného olomouckého biskupa. Statečné dobro (obdařené snad až nadpřirozenou neohrožeností) vítězí nad zákeřným zlem v kulisách tajemné oblasti Moravského krasu. Průměrná detektivka, velice čtivá a krásně zromantizovaná exkurze do středověku. Klasické vondruškovské odreagování od reality, řádky nabyté humorem a dějem se čtou samy. Existují lepší příběhy Oldřicha z Chlumu, ale ani touto nesáhneme zcela vedle.

17.06.2012 3 z 5


Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Kdo má po pracovním týdnu volný víkend a chce se zabavit čtením knihy, ideální je sáhnout po Brownovi. Kniha se čte jedním dechem, na nečekané (vím, dalo by se o tom pochybovat) zvraty narazíme v každé kapitole. Nic velkého na přemýšlení a přesto mozek nezleniví. Děj nenudí, plyne jako voda, hra se slovy, čísly a informacemi jej příjemně obohacuje. Brownovy knihy jsou něco jako mayovky, nepříliš reálné, nebezpečná skutečnost je zde romantizována, ale dobrodružnou povahu jistě potěší. Digitální pevnost je slabší předzvěstí něčeho mnohem silnějšího, a sice legendární Šifry.

06.05.2012 4 z 5


Případy Sherlocka Holmese Případy Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Pro milovníky Sherlocka Holmese snad povinnost vlastnit tuto knihu...

01.05.2012


Další případy Sherlocka Holmese Další případy Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Pro milovníky Sherlocka Holmese snad povinnost vlastnit tuto knihu...

01.05.2012 4 z 5


Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček Gyles Daubeney Brandreth

Když převlečeme Sherlocka Holmese za Oscara Wildea, vznikne detektivní holmesovský příběh v hlavní roli s Oscarem Wildem. Nicméně čtení je to velice zábavné, prodchnuté holmesovskou a nyní už i wildeovskou atmosférou Londýna konce 19. století. Detektivní příběh ustupuje dopozadí a čtenář se seznamuje se svérázným životem Oscara Wildea, který zde posloužil jako postava nejen úspěšně píšící, ale i vyšetřující zločin. S vlastnostmi S. H. a po boku se samotným sirem A. C. Doylem nás baví svými bonmoty a originální osobností se všemi ctnostmi i neřestmi. Vhodné pro milovníky klasické "anglickosti"...

01.05.2012 4 z 5