Zanda96 Zanda96 komentáře u knih

☰ menu

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Osobně mám knihy od Aleny Mornštajnové velmi ráda a všechny bych ohodnotila pěti hvězdičkami, ale u Listopádu musím jednu hvězdičku odebrat. To ovšem nemění nic na kvalitě knihy, která je opět nepřekvapivě vysoká. Jedná se o příběh alternativní historie, ze kterého mi chvílemi mrazilo v zádech (patřím do generace, která již komunistický režim nezažila, tudíž některé situace jsou pro mě náročné na představu). Příběh se mi moc líbil a knihu doporučuju

09.05.2024 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Jako mnohé, i mě zaujala nejvíce obálka. Po přečtení jsem ovšem nevěděla, co napsat do hodnocení. Kniha mě velmi bavila i přes fakt, že se události v knize popsané, (doufejme), nikdy nestanou. Začetla jsem se a chtěla vědět, jak příběh skončí, zároveň tento surový a nechutný příběh rozhodně není pro každého.

09.05.2024 4 z 5


Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Na tuto knihu jsem se chodila do knihkupectví dívat několik měsíců předtím, než jsem si ji pořídila a vůbec jsem neudělala chybu.
Příběh malého Shuggieho mě naprosto pohltil od začátku do poslední stránky a zároveň zdrtil. Prostředí a události jsou popisovány s nesmírnou surovostí, až mi z toho mrazilo v zádech. Nejednou jsem u čtení také brečela. Doporučuju

09.05.2024 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Velmi náročná kniha, jak na napsání, tak na přečtení. Smekám před autorkou za vytvoření něčeho takového. Ze začátku (prvních cca 200 stran) jsem se vůbec nedokázala začíst, trvalo mi to doslova týdny, ale jakmile jsem se začetla, už jsem nemohla přestat a jen jsem prahla po informacích a rozuzlení. I když jsem katolík, o takovém útlaku ze strany komunistů jsem nevěděla a jsem ráda, že mi tato kniha přinesla do života tolik nových poznatků. Doporučuju, i když jak zmiňuju na začátku svého komentáře, není to vůbec lehké čtení a rozhodně ne pro každého :)

09.05.2024 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Série o Harry Potterovi se mi vždy vyhýbala, možná já jí, ale ve svých třiadvaceti letech jsem jí dala šanci a musím říct, že první díl jsem přečetla během pár dnů a už se těším, až budu mít v ruce díl druhý. Příběh mě vtáhl a odtrhla jsem se až na poslední straně. Nyní se chystám na první film :) Doporučuju

09.05.2024 5 z 5


Můj policista Můj policista Bethan Roberts

Četla jsem v angličtině, po tom, co jsem viděla film asi třikrát. Na konci jsem si dost pobrečela, jak u filmu, tak u knihy. Je to silný příběh a je mi psychicky úzko z toho, jak se k homosexuálům přistupovalo poměrně nedávno. Doporučuju

04.05.2024 5 z 5


Její tajemství Její tajemství Penelope Bloom

Kniha na odlehčení, u které není potřeba moc přemýšlet, jelikož je od začátku jasné, jak skončí

30.10.2023 3 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Nina je moje oblíbená autorka, každou její knihu jsem přečetla během pár dní a stejně tomu bylo i u Severky! Doporučuju

30.10.2023 5 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Tuhle fenomenální sérii si každý rok v létě musím zopakovat! Pro mě jsou tyto knihy, a nejspíš vždy budou, jedny z nejlepších, co jsem kdy četla. Od třinácti let, kdy jsem je četla poprvé na Wattpadu jako fanfikci, mě provázely do dospělého života a provádí nadále :)

19.07.2023 5 z 5


Pyramídy Pyramídy Terry Pratchett

Moje druhá kniha ze Zeměplochy, nejprve mi trvalo se začíst, ale začala mě bavit a hodnotím kladně :)

06.07.2023 4 z 5


Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Byla jsem napjatá od začátku až do konce, nemohla jsem se dočkat, až knihu zase vezmu do rukou a budu číst, opravdu doporučuju!
Pro mě jako pro křesťana měla kniha úplně jiný rozměr, i vzhledem k tomu, že s problémem "city ke kněžímu" se setkal můj rodinný příslušník, jsem tuto tematiku vnímala odlišně :)

29.05.2023 5 z 5


Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Není to vůbec lehké čtení, co se týče toho, co se v Osvětimi dělo. Z hlediska svědectví považuju knihu za klenot.

16.04.2023 5 z 5


Anna Franková: Příběh zrady Anna Franková: Příběh zrady Gerard Kremer

(SPOILER) Přečteno za dva dny, zajímavé, poučné. Škoda, že jméno Anny Frankové nepadlo ani jednou.
Dozvěděla jsem se o osobě Ans van Dijkové, která sehrála v Amsterdamu obrovskou roli při udávaní Židů.
Gerard Kremer byl hrdina, který sám sebe i svoji rodinu vystavoval nebezpečí, ale pomáhal Židům se skrývat a kradl Němcům zásoby, aby nakrmil spoustu dalších lidí.

13.04.2023 5 z 5


Jana Seymourová: Laskavá královna Jana Seymourová: Laskavá královna Alison Weir

Mě tahle autorka prostě baví, tak jako její knihy. Tohle byla v pořadí již třetí a již potřetí jsem se začetla a nemohla se až do konce odtrhnout. O osobu Jindřicha VIII. a jeho manželky se zajímám a kdo to má podobně, vřele knihu doporučuju, byť části jsou fikce.

06.02.2023 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Naprosto nadčasová kniha, doporučuju

22.12.2022 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Vřele doporučuju, tak jako všechno, co N. Špitálníková napíše

09.12.2022 5 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

I přesto, že jsem několikrát viděla film, mě knížka dostala. Velmi čtivě napsané, vtáhlo mě to do děje a na konci jsem si dokonce trošku poplakala. Doporučuju!

29.11.2022 5 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Četla jsem tuto knihu v angličtině. Nemohla jsem se odtrhnout, přečetla jsem ji za týden.
Hodnotím ji strašně kladně, během čtení jsem se usmívala, zlobila, ale i brečela, vyvolala ve mně všechny druhy pocitů.
Ze začátku jsem si zamilovala postavu Ryla tak moc, že bylo opravdu těžké smířit se s tím, co dělá Lily a dokázala jsem se vcítit do situace, kdy Lily nevěděla, jestli mu odpustit nebo ne.
Velmi důležité téma domácího násilí, doporučuju :)

17.11.2022 5 z 5


Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Styl psaní mi seděl, líbilo se mi, jak se střídaly pohledy obou žen. Bavila mě i zápletka, ale asi jsem od této knihy čekala trochu víc akce, napětí.

25.09.2022 4 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Přečetla jsem ji jednou a už se k ní nevrátím. Možná mi nesedl styl psaní, ale kniha pro mě bylo dlouhá a utahaná. Příběh milý, dojemný :)

18.09.2022 3 z 5