WereNee WereNee komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Naprosto strhující magicky-realistický příběh o třech hrdinkách. Zejména se mi líbilo propojení trochu jiné Miji s japonskými legendami a historií náboženství. Motiv úhoře, jeho symboliky, "chovu" a vymírání pro mne byl příjemným bonusem. Skláním autorce velkou poklonu, od velice vydařené Probudím se na Šibuji autorsky velice vyrostla.
Jediné, co bych knize vytkla, je krkolomné roubování japonských příjmení na české -ová. Prosím, přestaňme to s cizími jmény dělat. Textu a jeho porozumění to nepomáhá, spíše škodí.

08.02.2023 5 z 5


Proč jsme tak naštvané? Proč jsme tak naštvané? Šárka Homfray

Kniha, která v ČR velice chyběla! Trefně popisuje strukturální problémy české společnosti z feministického hlediska, zejména ty provázáné na pracovní trh. Autorka argumentuje s dávkou vtipu a sarkasmu a vše prokládá relevantními daty z posledních let. Doporučuji všem, kdo českou ženskou zkušenost zažívají, i těm, kteří v ní zatím nevěří.

08.01.2023 5 z 5


Čajové minimum Čajové minimum Jiří Hynek Kocman

Kniha je prostoupena autorovým zaujetím zejména pro čaje černé z pohledu západní přípravy čaje. Kniha je to milá a pro začátečníka přínosná ve svém minimalistickém minimu. Obsahuje pouze jednu nebezpečnou radu, a to degustace čaje do dvou minut, přičemž pokud teplota čaje klesne pod 60 stupňů, má být "bezcenný". Z tohoto hlediska se s autorem nemohu ztotožnit ani z hlediska nižší kvality čaje ani z hlediska teploty. Naopak popíjení tekutin mající více než 60 stupňů působí prorakovinně (jícnu). Některé čaje pak rozvíjejí plnou nuanci chutí až při teplotách nižší, o které bychom se při pití v horkém stupni připravili.

09.02.2021 3 z 5


Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za volnost, rovnost a sesterství Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za volnost, rovnost a sesterství Marta Breen

Vtipně vyprávěné dějiny moderního ženského hnutí tak, aby je pochopil opravdu každý.

30.05.2019 5 z 5


Filuta Filuta Terry Pratchett

Filutu vnímám jako jakýsi návrat ke zlaté éře Pratchettovských knih, než onemocněl a humor jeho knih se trochu změnil. Opět se skvělým a velice propracovaným překladem pana Kantůrka.

10.03.2017 5 z 5


Jak drahá je intuice? Jak drahá je intuice? Dan Ariely

Čtivě a vtipně napsaná populárně vědecká kniha s popisem mnoha pokusů, které měli za úkol zjistit, jak lidé reagují a co jejich chování ovlivňuje.

03.08.2016 4 z 5


V lesích V lesích Tana French

Příjemná oddechová kniha. Je značně popisná, což nemusí každému vyhovovat, protože děj neplyne extra rychle. Závěr knihy mi přišel trochu ošizený a neuspokojivý, ačkoli nemusím mít vždy happyend.

18.06.2016 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Příběh na pár hodin zaujme, ale bohužel (alespoň pro mě) nepatří mezi ty, které se vryjí do paměti a posunou člověka někam dál.

07.06.2016 3 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Bohužel velké zklamání. Kniha nemá silný příběh ani poselství, je jen rozvleklým triviálním povídáním o populárním zaklínači.

03.12.2015 3 z 5


Nonstop knihkupectví pana Penumbry Nonstop knihkupectví pana Penumbry Robin Sloan

Laskavá vtipná kniha o střetu starého (tajné společenství luštící staletou knihu) a nového (googlu a programování).

03.12.2015 4 z 5


Dívka na klíček Dívka na klíček Paolo Bacigalupi

Příběh mě naprosto uchvátil. Působil na mě zvláštně poeticky a zároveň znepokojivě, protože mnohé z jeho vizí se buď již dějí nebo k nim máme jako lidstvo nakročeno. Další knihy odehrávající se v "Bacigalupiho světě" dokreslují představu možného postapokalyptického světa. Vykreslení reálií působí věrohodně také díky tomu, že v oblasti autor nějaký čas žil.

09.10.2015 5 z 5


Existence Existence David Brin

Knihu ještě nemám dočtenou, ale zatím jsem z ní nadšená. Má dlouhý rozjezd - prvních sto stran šlo celkem ztuha, ale vyplatilo se to :).

09.10.2015 4 z 5