vintage_soul vintage_soul komentáře u knih

☰ menu

Tisíckrát obejít strach Tisíckrát obejít strach Olivia Wenzel

Kniha má dva plusy a to téma (vyrůstání v DDR, když je člověk jiné barvy) a spojení češtiny a angličtiny. Bohužel mi vadilo, že jsem se často ztrácela s kým hovoří.

26.04.2024 5 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Knihu, i přes to, že jsem čekala 200 stránek, než příběh mě osloví, hodnotím kladně. Díky tomu, že jsem během čtení nacházela spoustu krásných citátů, které jsem si uchovala pro slabší chvíle. Ráda bych se podělila i o jeden, který se řádí mezi mé oblíbené.

„Krásných lidí je mi líto. Krása totiž člověku uniká už od chvíle, co je mu přisouzena. Je pomíjivá. To musí být těžké. Neustále dokazovat, že toho je ve vás víc, chtít, aby ostatní viděli pod povrch, aby vás měli rádi proto, jací jste, aby neměli rádi jen vaše úžasné tělo, třpytivé oči a husté lesklé vlasy. “

26.04.2024 3 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Tato kniha je nejen nádherná po vizuální stránce, protože ten obal knihy je opravdu překrásný, ale i po stránce příběhové. Myslím si, že tato kniha si zaslouží pozornost čtenáře, protože poskytuje nový pohled na neplodnost z jiného prostředí, které se od nás odlišuje morálně i kulturně, kde tradice je víc než moderní myšlení.

23.04.2024 4 z 5


Dobývání nebe Dobývání nebe Paolo Giordano

Měla jsem velké obavy kvůli tomu, jak moc jsem se těšila na přečtení. Ale po přečtení kniha byla pro mě jedno velké milé překvapení. Jako Malý život ve mně vzbudila melancholické pocity, které netížily mé srdce, ale spíše příjemně hřály.

01.04.2024 5 z 5


Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Kvůli vysoké popularitě jsem si nedělala velká očekávání a to jsem ráda, protože díky tomu mě kniha chytla za srdce a nepustila. Byla radost s ní cestovat nebo s ní trávit večery v posteli. Určitě se k této pohádce pro dospělé někdy vrátím, protože je to skvost, který si zaslouží chvilku v životě čtenáře.

28.03.2024 5 z 5


Mladík / Událost Mladík / Událost Annie Ernaux

Dvě povídky, které, byť jsou krátké, jsou velmi důležité. Autorka otevírá dvě témata, která jsou stále naší společností vnímána negativně. První povídka pojednávající o vztahu mezi starší ženou a mladším mužem byla slabší, ale líbil se mi jejich postoj k názorům ostatních na jejich vztah. Druhá povídka, i když jsem se nepotkala s potratem, mě zasáhla v srdci. V některých chvílích mi ji bylo líto a v některých jsem ji považovala za statečnou ženu.

24.03.2024 5 z 5


M Train: Vzpomínky M Train: Vzpomínky Patti Smith

Je úžasné zjištění, že s člověkem, kterého vůbec neznáte osobně a je slavný, sdílíte tolik společného. Miluji, hlavně, tu část, která je věnovaná Murakamimu, protože mám stejné pocity, když ho čtu

13.03.2024 5 z 5


Bílá kniha Bílá kniha Han Kang

Kniha v sobě ukrývá témata melancholie, samoty, bolesti, smrti, bílé barvy, ale přesto je to nádherné dílo, které si zaslouží pozornost.

05.02.2024 5 z 5


Vše, co vím o lásce Vše, co vím o lásce Dolly Alderton

Ze začátku jsem si myslela, že to nebude nic extra. Lidé na sociálních sítích tuto knihu komentují jako nutnost. Každý, komu je od 20 do 29 by si ji měl přečíst. Nevěřila jsem tomu. Po přečtení musím uznat, že na tom něco je. Kniha je plná mouder a připadám si, jako bych dospěla s autorkou. Uvědomila jsem si, že to, co teď beru jako samozřejmost, jsem nebrala, když jsem byla teenager. Opravdu mi ta kniha pomohla uvědomit si tolik myšlenek a doufám, že pomůže dalším lidem. Samozřejmě nebudete souhlasit se vším a budete mít jiné vzpomínky a zkušenosti než autorka, ale najdete si tam svoje moudro, které vás bude provázet po přečtení. Já si zamilovala tento citát (samozřejmě není celý, ale podstatu čtenář zachytí):

"A taky vím, že láska je docela tichá a nenápadná věc. Je to společné povalování se na gauči, pití kafe a povídání si o tom, kam si to ráno půjdete dát další kafe..." (s. 321)

04.02.2024 5 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Tuhle knihu charakterizuje jedno slovo - Bolest, která byla všudepřítomná v příběhu. Úžasné postavy, které mi přirostly k srdci. Ze začátku mě vyděsil počet stran, ale když jsem se začetla, byla jsem ráda za tu délku.
Mohu jenom doporučit

31.01.2024 5 z 5


Roky Roky Annie Ernaux

Jedna z nejhezčích knih, které jsem četla. Autorka nám poskytla dějiny Francie a zbytku světa po druhé světové válce osobitým stylem, který mi vyhovoval a nutil mě číst a číst, dokud nebyl konec. Líbilo se mi, že jejím pohledem jsme sledovali změnu společnosti na tu, kterou jsme dneska

19.01.2024 5 z 5


Exil a identita: Posrpnový exil v Rakousku a Švýcarsku Exil a identita: Posrpnový exil v Rakousku a Švýcarsku Ondřej Haváč

Velmi zajímavá monografie o exilu a české identitě. Dávám velké plus za skvělou práci s narátory. Kniha dostala úplně jiné světlo, když to vyprávěly osoby, které to skutečně zažily

14.01.2024


Autokrat a jeho doba - Rusko a revoluce v letech 1830-1831 Autokrat a jeho doba - Rusko a revoluce v letech 1830-1831 Karel Svoboda

Vynikající monografie pojednávající o důsledcích revolucí, Mikuláši I. a vysvětlení strachu okolních zemí z carského Ruska. Na to jak je krátká, tak obsahově je bohatá. Určitě doporučuji.

12.03.2023


Za časů Ludvíka XIV. Za časů Ludvíka XIV. François Bluche

Tato kniha nám přináší ucelenější pohled na období vlády Ludvíka XIV. Není tu zde jenom prezentace jeho královské osobnosti, ale i prezentace jeho činů a dopadů na zemi. Na jednu stránku kladné věci, které přispěly k prosperitě Francii, ale na druhou stránku to zničilo některé skupiny lidí (např. protestanty).

20.01.2023


Vídeňský císařský dvůr Vídeňský císařský dvůr Frank Huss

Jedna z nejzajímavějších knih o životě vídeňského dvora z 17.-18. století. Kniha je rozdělena na 2 části. První část je věnována Habsburským panovníkům, kde oceňuji přehledné informace o každém z nich a zajímavosti z jejich života. Druhá část se věnuje prezentaci Habsburků. Nalezneme tu kapitoly o jejich rezidencí, ceremoniály a především o hudbě, ta hrála hodně důležitou roli. Tuto knihu hodnotím kladně, protože poskytla originální a do jisté míry ucelený pohled na vídeňský dvůr na konci raného novověku.

15.01.2023


Rozkoš a láska Rozkoš a láska Leah Otis-Cour

Tato studie je nejenom kvalitně napsaná, ale též je čtivá, což je vzácnost u takových to knih

26.05.2022


Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

"Krása a vznešenost přírody vždy povznášely mou mysl a způsobovaly, že jsem zapomínal na pomíjivé starosti života."

Nádherně bolestivý příběh o zrůdě, která chtěla jenom poznat čistou lásku a náklonost. I když tento příběh znám, kniha mě mile překvapila a lituji, že jsem se k ní nedostala už dříve.

27.03.2022


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Tahle kniha mi nabídla nový pohled na vyprávění příběhu o Achilleovi a Trojské válce. Málokterá kniha ve mně zanechá tak hluboký pocit. Proto si přeji jenom dvě věci: zažít takový silný pocit lásky a vymazání paměti, abych ten příběh mohla zažít znovu

31.01.2022


Sakura ve vichřici Sakura ve vichřici Joe Hloucha (p)

Překrásný romantický příběh, který mě pohladil po duši. Jako milovnice japonské kultury a přírody mi chvilkami bylo smutno, protože jsem ty překrásné sakury nemohla vidět na vlastní oči.

10.01.2022


Kadiš a jiné básně Kadiš a jiné básně Allen Ginsberg

S tímto spisovatelem jsem se seznámila na hodině literatury při výkladu o Beat Generation. Po vyslechnutí příběhu o jeho životě jsem měla pokušení přečíst si něco z jeho děl. V knihkupectví jsem narazila na tuto knihu. Nelituji jediné minuty, kterou jsem věnovala jemu. Při čtení mi naskakovala husí kůže a přemýšlela jsem nad jeho dětstvím a dospíváním s duševně chorobnou matkou. Myslím si, že tohle nebylo mé poslední setkání s ním.

29.09.2021