Terezka_U Terezka_U komentáře u knih

☰ menu

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Prvních 100 stránek mě moc nebavilo. Kvůli rychlému střídání příběhu Marie-Laury a Wernera jsem měla problém se začíst. Naštěstí jsem vytrvala a zhruba od 120. stránky už jsem se nedokázala odtrhnout. Velmi pěkná knížka nabízející dvě naprosto rozdílné perspektivy na válku. Určitě doporučuji.

22.04.2024 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Tento příběh mi bude ještě dlouho ležet v žaludku. Byla to pro mě připomínka toho, že nikdy nevíme, co se děje za zavřenými dveřmi. Knížka by měla být povinnou četbou pro nastávající rodiče.

Obě hlavní postavy byly v příběhu vykresleny tak věrně, že jsem měla pocit, jako bych je znala už několik let. O to víc mi bylo z celé situace smutno.

08.04.2024 5 z 5


Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Těžko se mi hledají slova, kterými bych popsala mé dojmy z knížky. Knížka působí jako tři povídky spojené do jednoho příběhu. Jednotlivé příběhy se přitom protínají jen velmi lehce. Společným tématem je samota a adaptace na změnu. Emočně mě nejvíce zasáhl příběh nemocné Akiko. Nejnapínavější mi přišel příběh Květy. Autorka píše velmi citlivě a dokáže vysvětlit motivy jednotlivých postav. Díky tomu jsem se do nich dokázala vžít a najít pochopení i pro jejich zvláštní chování.

08.04.2024 4 z 5


Bez tebe napořád Bez tebe napořád Taylor Jenkins Reid

Mám z toho trochu smíšené pocity. K autorce mám ambivalentní vztah. Přijde mi, že má zajímavé neotřelé nápady, bohužel spisovatelsky to ale není žádný zázrak.

Téma mě zaujalo a nápad s prolínáním časových rovin se mi moc líbil. Kniha díky tomu byla dynamická. Bohužel mi postavy moc nepřirostly k srdci a často jsem se během čtení přistihla u toho, že zpochybňuji velikost jejich lásky. Autorka se často opakovala (například věta o tom, že už neví, jaké je to se smát) a v některých chvíli na můj vkus až příliš tlačila na pilu. Poloviční počet stran by možná knížce výrazně prospěl - to je ale víceméně pocit, který jsem si zatím odnesla ze všech knih od TJR.

27.03.2024 3 z 5


Ultimátum Ultimátum T. J. Newman

Četlo se to celkem dobře, děj příjemně plynul. Zápletka byla sice celkem předvídatelná, ale i tak mi to přišlo napínavé.

P.S. Pojmenovat dva piloty Bill a Ben nebyl dobrý nápad. Celou knížku mi hrála v hlavě úvodní znělka Kluků z květináče :D

18.03.2024 3 z 5


Jak navazovat kontakty Jak navazovat kontakty Devora Zack

Knížka je napsaná čtivě a dají se z ní vybrat nějaké zajímavé tipy, jak vylepšit networking. Bylo to ale podle mě zbytečně roztahané (nosný obsah by se dal shrnout na pár stránkách) a vadil mi příliš velký důraz na rozdělení lidí na extroverty a introverty.

06.03.2024 2 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Knížek o židech, holokaustu a druhé světové válce, už jsem přečetla několik. Tato pro mě ale byla v mnoha ohledech jedinečná. Zdá se mi, že tady holokaust není hlavním motivem, ale je částečně překryt vztahovou linií (tak jako srdce překrývá na obálce židovskou hvězdu). Postava Zuzany je v knize krásně vykreslená, líbí se mi prostor, který autorka věnovala popisu jejího života před válkou. Díky tomu jsem si s ní vytvořila vztah, který mi skoro chvílemi až bránil číst dál, protože jsem raději nechtěla vědět, co špatného ji ještě čeká. Spisovatelské umění autorky mi ale nedovolilo přestat. Z konce knihy pak opravdu téměř doslova "mrazí".

16.01.2024 5 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Kniha se dobře četla a postavy mi byly celkem sympatické. Nic mě ale na knize příliš neoslovilo. Autorka otevřela několik zajímavých témat, ale žádnému se nevěnovala do hloubky. Postrádala jsem nějaký silnější motiv. Měla jsem z toho takový ten pocit, jako když se jednou za rok na třídním sraze potkáte s bývalými spolužáky, slyšíte krátké útržky z jejich života, ale dohromady o nich vlastně nevíte skoro nic.

Pokud se mě zeptáte za měsíc, tak si jen těžko budu vzpomínat na to, o čem knížka byla.

08.01.2024 3 z 5


Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Knížka je moc pěkně a čtivě napsaná. Doplnila jsme si některé mezery ze střední školy a dozvěděla jsem se plno drbů ze zákulisí české tvorby. Humor autorky je mi velmi blízký a hodně jsem se při čtení pobavila. Oceňuji krásné grafické zpracování a ilustrace. Doufám, že se někdy dočkám dalšího dílu :)

06.01.2024 4 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Takhle těžko mi ještě z žádné knihy nebylo. Je potřeba si připomínat, čeho jsou lidé schopni. Smekám před autorkou, že se dokázala s takto těžkým tématem poprat.

04.01.2024 5 z 5


Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy Tomáš Kvapilík

Jsem z této knížky nadšená. Jako psycholožka přistupuji k podobnému obsahu vždy obezřetně. Taky jsem se ale vůbec neměla proč bát. Tomáš Kvapilík je odborník, který opravdu ví, o čem píše. Dokázal krásně skloubit odborný pohled s jednoduchým jazykem.

01.01.2024 5 z 5


Kurátor Kurátor M.W. Craven

Od knížky bylo těžké se odtrhnout. Čtivost a napínavost v kombinaci s krátkými kapitolami je prostě dobrý recept na krimi thriller. Oproti předchozím dvěma dílům mi příběh přišel trochu překombinovaný a daleko za hranou reálnosti. Nějak mi to ale u tohoto žánru nevadí.

A ten konec? Zůstala jsem sedět s otevřenou pusou :)

13.11.2023 4 z 5


Jak získat práci Jak získat práci Jaroslav Jandura

Minimum použitelných rad, některé informace už zastaralé. Jednu hvězdičku dávám za snahu autora utěšit "hledače" práce a trochu jim zvednout náladu. V tom je podle mě jediný přínos.

24.10.2023 1 z 5


Nenásilná komunikace Nenásilná komunikace Marshall Rosenberg

Kdyby si tuhle knížku přečetli všichni, tak by byl svět lepším místem.

Samotné přečtení vám samozřejmě život nezmění, ale pootevře vám dveře do světa lepší komunikace. Přetavení znalosti v dovednost je pak další samostatná cesta.

15.10.2023 5 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

I s druhým dílem jsem spokojená. Zápletka mi přišla velmi originální a neokoukaná. Zdá se mi, že oproti prvnímu dílu autor trochu ubral na brutalitě a více se soustředil na detektivní práci, což mi vůbec nevadilo.

21.09.2023 4 z 5


Pusinky Pusinky Stanislav Rudolf

(SPOILER) Tak tato kniha mě opravdu zvedla ze židle... a vůbec ne v pozitivním smyslu. Mám pocit, že autor měl negativní zkušenosti se ženami a tak se jim chtěl trochu pomstít.

Lenka je absolutně nezajímavá postava, na které je opravdu těžké hledat nějakou příjemnou vlastnost. Uráží se, je neskutečně žárlivá, vůči svému příteli se chová majetnicky a neukazuje ani trochu pochopení pro jeho koníčky a povinnosti. Řekla bych, že to tak trochu vystihuje takový ten negativní stereotyp, který mají někteří muži o ženách. Autor se to ale ani nesnaží nijak maskovat, nesnaží se pátrat po důvodech jejího chování, nehledá na ni nic, čím by se dalo její chování ospravedlnit. Vrcholem je scéna, ve které Daniel Lenku znásilní, ale nijak se to dál neřeší.

Je mi jasné, že nejsem úplně cílová skupina, ale tohle bych opravdu žádné dívce nikdy nedoporučila číst.

07.09.2023 1 z 5


Bídníci (zkrácená verze) Bídníci (zkrácená verze) Victor Hugo

Smutek, radost a vděčnost... tak by se asi daly shrnout mé pocity při čtení. Smutek nad nešťastnými osudy postav. Radost z dynamického děje a perfektně zachyceného vývoje postav. A vděčnost za to, že nemusím žít v této době. Opravdu by si to měl přečíst každý, kdo má pocit, že se teď máme špatně.

Zkrácená verze mi nijak nevadila. Naopak mám pocit, že vynechání dlouhých popisných pasáží charakteristických pro realismus, přispělo ke čtivosti a napínavosti.

31.08.2023 4 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Stylem mi to přišlo, jako když vezmete některé prvky od Keplera a jiné od Nesba a spojíte je dohromady. Děj je napínavý a má spád. Hlavní vyšetřovací duo je zvoleno perfektně. Závěr byl pro mě překvapivý i přesto, že jsem od začátku trochu tušila, jakým směrem se mám po vrahovi dívat. Doporučuji všem, kteří mají rádi krimi knížky.

22.08.2023 4 z 5


Nejlepší odpovědi na 300 nejčastějších otázek u přijímacího pohovoru Nejlepší odpovědi na 300 nejčastějších otázek u přijímacího pohovoru Susan Hodgson

Výkladové pasáže obsahují hodně užitečných informací, od kterých se dá při přípravě na pohovor odrazit. Méně už mě zaujaly ukázkové odpovědi na otázky - je potřeba je brát s velkou rezervou a spíše se zamýšlet nad tím, co takovou otázkou může tazatel zamýšlet.

17.08.2023 3 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Co se týká knih z oblasti osobního rozvoje, tak je to jedna z těch lepších, přesto mi po jejím dočtení zůstaly rozporuplné pocity. Kniha se dobře čte, autor uvádí mnoho zajímavých příběhů, a dalo by se zde najít několik pravidel, které mají potenciál pomoci lidem s rozvojem. Mám ale dojem, že pokud by se člověk začal řídit vším, co autor uvádí, zbyde z něj jen robot opakující činnosti bez zjevného důvodu. Chybí mi zde hlubší zamyšlení nad smyslem návyků. Osobně to pro sebe beru jako spíše takovou nabídku toho, co můžu vyzkoušet, než komplexní návod.

14.08.2023