TercaHoney TercaHoney komentáře u knih

☰ menu

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Po Kavárně v Kodani jsem si udělala obrázek, jak nejspíše bude tato kniha vypadat. Stejně jako u první knihy, jsem se na začátku musela spíše přemlouvat, ale jakmile se děj rozjel, nemohla jsem se od něj odtrhnout. Nádherné popsání známých míst pro toto město, kdy vám přijde, že tam skutečně jste. Nejvíce se mi líbil popis děje na pláži, kdy jsem cítila, jako bych tam skutečně byla. Kdo má načtené tyto romantické příběhy jako já, tak mi dá zapravdu, že závěr knihy nebyl žádným překvapením a již od jistého e-mailu se dalo odhadnout, jak příběh skončí, ale to vůbec ničemu nevadí.

20.04.2024 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Málokdy se mi stane, že bych během čtení knihy, odbíhala od děje a vyhledávala jsem si informace na internetu, abych věděla, jak které památky vypadají. U této, jsem to dělala, ale ráda. Kniha je natolik skvěle napsaná, že člověku ani nedochází, že se jedná o průvodce a mě osobně to zaujalo natolik, že jsem si napsala Kodaň, jako další město, které hodlám navštívit.
Líbilo se mi také, jak autorka pojala charakteristiku všech postav, ovlivněných jiným prostředím. Nádherně popisuje dnešní dobu, kdy se člověk za něčím žene a zapomíná myslet na to nejdůležitější. Na sebe, na rodinu a na to, co ho baví. Zřejmě každému z nás se někdy stalo, když jsme přijeli do zahraničí, že jsme cítili, že jsou tam více v klidu, spokojení a u nás je to hektické. V tomto příběhu se ukazuje, že je to všude stejné.
Nejvíce mě, ale dostal závěr knihy. Čekala jsem cokoliv, ale toho určitě ne a dost jsem se nasmála. Určitě doporučuji přečíst a těším se na další knihy od Julie Caplin.

17.03.2024 5 z 5


Láska podle Shakespeara: Daniel a Aubrey Láska podle Shakespeara: Daniel a Aubrey Georgina Guthrie

Většinou, když dočtu knihu, ihned píši komentář. Nyní to bylo po dlouhé době jiné, že jsem nejdříve vše musela vstřebat, urovnat si myšlenky, ale hlavně emoce. Pokud se někomu líbí příběhy o zakázané lásce, nádechu erotiky a nevadí mu občas nějaké to sprosté slovo, stejně jako mě tak si s touto knihou přijde rozhodně na své. Poslední knihu, kterou jsem četla byli Malé ženy. Tato kniha má přes 400 stran a četla jsem jí skoro 3 týdny. Tuto, která měla také přes 400 stran, jsem měla přečtenou za necelé 3 dny. Děj mě vtáhl tak do děje, že jsem se totálně vžila do role Aubrey. Cítila jsem každou emoci a každé vzrušení co ona. Dokonce jsem se i několikrát přistihla, jak se při čtení usmívám jak nějaká puberťačka a doma se na mě dívali, jestli jsem v pořádku, když se usmívám do knížky, to bylo pak vysvětlování. Když jsem si říkala, že musím jít už spát, abych ráno vstala, příběh začal být tak napínavý, že jsem musela číst dál, protože bych zřejmě neusnula. Včera večer jsem knihu dočetla a byla jsem na sebe naštvaná, že jsem si v knihovně nepůjčila rovnou i poslední dva díly. Začala jsem číst tedy další knihu, ale nakonec jsem jí zavřela, jelikož mi myšlenky stále přebíhali do právě dočtené knihy. Kniha stoprocentně stojí nejen za doporučení a šest hvězdiček, ale rozhodně se pro tento rok umístí i v mé TOP10 nejúžasnějších knih. Jelikož sama píší knihy, tak tato kniha mi byla velkou inspirací a cílem, jednou takový příběh také napsat. Tuto knihu si určitě koupím a zařadím do se knihotéky.

02.03.2024 5 z 5


Vražda pro štěstí Vražda pro štěstí Josef Škvorecký

Knihu jsem měla výjimečně v podobě audioknihy. Hercule Poirot v českém provedení. Do poslední chvíle jsem netušila, kdo je vrah. Napadlo mě to opravdu, až před koncem rozuzlení. Co se týká děje, byla jsem spokojená, jediné co mi dělalo problémy, se orientovat, kdo je vlastně kdo.

23.02.2024 4 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Kdo má rád Bridgertonovi, ať už jako seriál nebo knihu, tak určitě doporučuji sáhnout po Malých ženách. Na to, že děj se odehrává v 19.století, je přeložen tak skvěle, jako kdyby příběh psala autorka dnešní doby. Možná i díky seriálu Bridgertonovi, jsem si lépe dokázala představit nejen oděv malých žen, ale i atmosféru té doby. Velké plus bych dala hlavně vysvětlivkám, kterých je v knize více než dost, aby čtenáři vysvětlili nebo přiblížili, co si autorka pod tím představila. Jediné co mě mrzelo, že vysvětlivky byli na konci knihy, takže jsem dost často listovala na konec knihy. Vybrala jsem si knihu, kde byl i druhý díl, takže jsem měla děj ucelený. V prvním díle se jednalo o příběh a bylo znát, že se autorka nechala inspirovat svým dětstvím. Ve druhé části, my některé pasáže již jako příběh nepřipadali, možná to bylo tím, že autorka nám čtenářům sděluje osobní přesvědčení z pozice autora, nikoliv Jo a nebo tím, jak bylo již napsáno v předmluvě, že bylo požadováno, aby knihu napsala tak, že všechny ženy se vdali, ačkoliv ona sama se rozhodla se nikdy nevdat. I přes toto, knihu určitě doporučuji.

22.02.2024 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Toto byla má první kniha od Soukupové, takže jsem nevěděla do čeho jdu. Po několika kapitolách jsem to již chtěla vzdát. Celý text mi přišel jako kdyby to psal celý Viktor. V jeho verzi bych to ještě pochopila, ale pak jsem to měla i Hanky a Evy. Nedávalo mi to hlavu a patu, stále jsem u toho usínala. Pak jsem si zde přečetla pár recenzí, jestli to má někdo podobně. Našla jsem tu, ale spíše pravý opak a tak jsem se rozhodla, že to prostě dočtu. Najednou bylo čtení nějak lehčí, až mě příběh úplně pohltil. Jak zde někdo napsal, na Soukupovou si musíte zvyknout. Nevím, jestli jsem si zvykla nebo se mi změnila nálada, protože jsem vyřešila nějaké osobní problémy a dost se mi ulevilo. Ač tak či tak, musela jsem se v nějakých situacích dost smát, protože vztah Hanky a Evy mi dost připomínal můj vztah s matkou. Rozhodně bylo úžasné vidět příběh ze tří stran, kdy každý měl svým způsobem pravdu, avšak kámen úrazu jako v opravdovém životě, komunikace. Tolik nevysloveného a nepochopeného. Bylo zajímavé si tuto knihu přečíst a i když to někomu bude dělat možná problém, stejně jako mě, rozhodně doporučuji knihu dočíst.

26.01.2024 3 z 5


Hodiny Hodiny Agatha Christie

Příběh splnil má očekávání. Pamatuji si, jak jsem se jako malá, dívala s babičkou na Poirota, který svým výjimečným nadáním, vždy přišel na vraha. Proto, když jsem si do čtenářské výzvy vybírala knihu a viděla v žebříčku Agathu Christie, bylo rozhodnuto. Ještě než jsem začala číst, měla jsem přípravu v podobě Vraždy v orient expresu a v novém filmu, tak i jako hru na PS, kde jsem se sama stala Poirotem. Proto, když jsem začala číst, děj mě úplně pohltil. Přiznávám, že jsem měla občas nutkání se podívat na film, ale vydržela jsem a jsem za to ráda. Po dočtení jsem se podívala na film a dost mě zklamaly kontrasty. To už u filmů bývá. Jak tedy shrnout tuto knihu? Napínavá do posledního konce, čtivá a vtipná. Jediné co mě mrzelo, že tu Poirot vystupuje tak málo a je spíše takovým druhým detektivem, i když konečnou zápletku odhalí právě on. Je pravda, že to byla má první kniha od Agathy, tak uvidím, kam mě to zavane příště.

21.01.2024 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Už při anotaci této knihy, jsem věděla, že jí musím přečíst, jelikož na pararelní světy, kde žijeme různé životy věřím. Vědění, že jakmile něco chceme ať je to věc, osoba, povolání, prostě cokoliv existuje a stačí si to jen delší dobu představovat, jako kdyby to již bylo a ono se to stane je úžasné, aspoň mě se to již několikrát potvrdilo a to především po přečtení knihy od Evy Paclíkové ,,Vaše nová realita aneb jak se přesunout do pararelní reality", kde jsem se s tímto setkala poprvé.
Proto, když jsem si vybírala z x knih do čtenářské výzvy, tak tohle byla pro mě jasná volba a byla jsem zvědavá na děj knihy. Musím přiznat, že mě kniha velmi překvapila. Nejen, že z vlastní zkušenosti velmi dobře znám ten pocit, který Nora na začátku knihy prožívá, jelikož jsem si tím sama prošla. Naštěstí pro mě, se zajímám již několik let o seberozvoj, zákon přitažlivosti a tak jsem věděla, co musím udělat, abych se z toho dostala ven a díky tomu jsem stvořila knihu Deník k mému novému úspěšnějšímu já, která v listopadu 2023 vyšla. Samozřejmě, zřejmě nebudu jediná, kdo si kdy položil otázku, jak by to asi dopadlo, kdybych se tenkrát rozhodla jinak? Opravdu by to bylo lepší jak si myslím nebo stejně jako Nora bych byla zklamaná? Někdy je asi lepší nevědět, nebo nakonec zjistit, že tam kde jste nyní je výhra na plné čáře. Vždyť i my si můžeme vybrat život, jaký chceme žít. Stačí jen věřit a jít si zatím dokud ještě žijeme. Kdo ví, třeba zrovna my budeme mít to štěstí a zjistíme to dříve než se ocitneme v Půlnoční knihovně, abychom to zjistili.
Musím se také přiznat, že od kapitoly ,,Záhonky jsou zalité" mi čas od času samovolně tekly slzy.

17.01.2024 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Tuto knihu jsem četla na střední jako povinnou četbu. Tehdy jsem to brala jako něco, co musím přečíst a také mi to příblížilo pohled na atmosféru tehdejších autorů. Nyní po několika letech jsem si jí vybrala do čtenářské výzvy a jsem za to opravdu vděčná. I když kolem nás není válka v takovém měřítku jako tehdy, tak nějaké znaky příběhu se promítají i v dnešní době. Příběh dvou zamilovaných, kteří pocházejí z jiné vrstvy společnosti, se při konverzaci setkávají s pohledem na danou věc kolem sebe a vzájemně se tím ovlivňují, ať pozitivně či negativně. Žijí z minuty na minutu, jelikož ani jeden neví, která minuta bude ta jejich poslední. I když oba jsou si vědomi, co je zanedlouho čeká (Petrův nástup na vojnu), uzavírají se do své zamilované bubliny a věnují se jen své lásce. Všímají si na druhém každých maličkostí, které jsou pro oba tak vzácné, když nejsou spolu a kolem nich zuří bombardování Paříže. Je zde také vyzdvihnuto, jak se s příchodem války změnila povaha lidí. Dříve rodiny, spoléhající se jeden na druhého, se najednou starají každý sám o sebe, strach z nejistot, hledání útěchy u někoho jiného a tím i započal boj o přežití. Jen tito dva zamilovaní snili o společném životě, i když oba věděli, že tak to nikdy neskončí. Při tom co se kolem nich dělo, ani jeden nevěřil v Boha, protože by něco takového nedopustil, ale i přes to mu chtěli být aspoň trochu blíž a tak se vydali do kostela, kdy si přísahali svou lásku jako manželé a Bůh je ochránil před tím zlem venku, aby se nikdy již nerozdělili a mohli žít svůj vysněný život.

10.01.2024 3 z 5


Střípky duší Střípky duší Mary Lindsey

Úžasná kniha, která čtenáře zcela pohltí, že se od ní těžko dá odtrhnout. Po dlouhé době mě příběh tak vtáhnul do děje, až jsem vždy ztrácela pojem o čase nebo o dění kolem sebe. Krásné popisování emocí, příběh měl hlavu a patu a já se opravdu těším na další díly.

06.01.2024 5 z 5


Prázdniny za všechny prachy Prázdniny za všechny prachy Petra Braunová

Knihu jsem četla jako náctiletá a tehdy se mi velmi líbila. Nyní o 17 let déle v tom vidím dost zásadní nesrovnalosti a také nezodpovědnosti jak Michaely, tak jejich rodičů.

26.12.2023 1 z 5


Šíleně milovaná Šíleně milovaná Barbora Kardošová

V knize se odehrává tajemno, napětí, erotika a touha, jak již je i zmiňované v popisce knihy. I když jsem jí měla přečtenou během dvou dnů, příběh čtenáře vtáhne do děje, že si ani neuvědomí kolik je hodin, jediné co chvíli trvá je orientace nových ,,kapitol". Děj nenavazuje souvisle na sebe a také trvá než si člověk uvědomí, kdy se jedná o sen a kdy o realitu.

22.12.2023 2 z 5


Jsem v tom! Těhotenský manuál českých maminek Jsem v tom! Těhotenský manuál českých maminek Kateřina Komárková

Zajímavá kniha pro nastávající maminky nebo ty, které se rozhodly otěhotnět. Jediné co mi v tom chybělo, byla maminka třeba prodavačka apod. Profese maminek byli spíše vyšších pozic, kde se finance pohybovali v jiné kategorii.

21.12.2023 3 z 5


Sedm ztracených tajemství úspěchu Sedm ztracených tajemství úspěchu Joe Vitale

Další kniha o zákonu přitažlivosti v praxi, v tomto případě sedm bodů pro začínající podnikatele. Hodí se spíše pro americký trh než pro nás, ale jsou v ní zajímavé poznatky, které lze využít i v osobním životě.

21.12.2023 5 z 5


Kouzlo Kouzlo Rhonda Byrne

Tato kniha pomáhá během 28 dní změnit náhled na život kolem nás. Mění negativní myšlenky na pozitivní, díky vděčnosti. Od té doby, kdy jsem tato cvičení dělala poprvé uběhlo již několik let a zaujalo mě to natolik, že jsem si z toho udělala každý rok ,,Lednovou výzvu", aby se mi celý rok dařilo. Určitě doporučuji, si alespoň jednou vyzkoušet.

20.12.2023 5 z 5


Vaše nová realita Vaše nová realita Eva Paclíková

Kniha je pokračováním Alfa bohyně. Pokud někdo tuto knihu nečetl nebo neví co to zákon přitažlivosti je, doporučuji si nejdříve o tom něco přečíst. Jak již autorka sama na začátku knihy doporučuje, brát knihu spíše jako učebnici, podtrhávat zvýrazňovačem a psát si poznámky, tak s tímto tvrzením souhlasím. Je zapotřebí si jí přečíst několikrát, třeba i s odstupem času, aby některé souvislosti dávaly smysl.

20.12.2023 5 z 5


Alfa bohyně Alfa bohyně Eva Paclíková

Kniha je krásně a jednoduše napsaná. Líbí se mi, že autorka zapojuje se seznámením, nejen jak vesmírné zákony fungují, ale také své vlastní životní zkušenosti. Čtu jí každé dva roky, abych zjistila jak jsem se daleko ve svém životě posunula. Pokaždé si z ní odnesu něco nového. Určitě jí doporučují si minimálně jednou přečíst.

20.12.2023 5 z 5


Deník k mému novému úspěšnému já Deník k mému novému úspěšnému já Christin James

Deník splnil veškerá má očekávání. Líbí se mi, že na začátku je vše vysvětleno, včetně příkladů a jako bonus doplněno tématickou ilustrací. Poté následuje samotný deník (zápisník), pro osvojení nových návyků.

20.12.2023 5 z 5