Tarey Tarey komentáře u knih

☰ menu

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Tuhle knihu by si mel precist kazdy. Ac je kniha naucna, je lehce stravitelna i pro uplne laiky. Je to po dlouhe dobe kniha, kterou si poridim vlastni, v papirove podobe, protoze ma smysl se k ni vracet. (Jinak si knihy jen pujcuji, nebo kupuji eknihy)

28.01.2024 5 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Ja nevim Nejdriv jsem se nemihla vubec zacist. Tak v jedne ctvrtine to zase zacalo odsejpat a knizka se cetla vyborne. Ale asi uz by to chtelo pridat neco nepredvidatelnyho. Neco, co Celeana nezvladne tak snadno. Jedine prekvapko byla vlastne Sorcha.

Navic, stejne jako v predchozich dilech, mi vadilo neustale opakovani nekterych skutecnosti, specialne pocitu. To uz ani neni, aby je autorka zduraznila, ale snad aby knihu natahla, jinak to nedokazu pochopit.

Kazdopadne, knizka ctiva, cte se lehce.

25.07.2023 4 z 5


Zverolekárka Katka a jej zázračný kufrík Zverolekárka Katka a jej zázračný kufrík Miriam Moss

Jedna ze synových nej knih cca od 3 let. Minimálně jednou týdne si s ní hrajeme. Textu je minimum, věcí na hraní není příliš. Za 15 minut je to sfouknutý. Stránky i příslušenství jsou papírové, pro menší děti se moc nehodí. I když by se jim taky líbila

24.07.2023 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

První dvě třetiny knihy byly dobré Byly velmi čtivé a udržovaly mě v napjatém očekávání, co se bude dít. Celou dobu to ve mně udržovalo takový ten pocit, kdy víte, že to přijde, ale nevíte co a kdy. Kdyby to člověk neočekával, příběh by byl spíš velmi jednoduchá oddechovka. A pak to přišlo. Nebo spíš nepřišlo. Jakmile se začalo dít to ono, zbyla z toho, pro mě, naprosto neuvěřitelná zápletka, která vyvolávala mnohé, jen ne strach. Větší strach mi nahánělo samotné očekávání. Ale četlo se to celé hezky a rychle. Tak proč ne :).

15.03.2023 4 z 5


Chlap snů Chlap snů Kim Jones

Taková milá jednohubka, co vám vykouzlí úsměv na tváři :-). Knížka nemá složitou, zapeklitou dějovou linku, plnou zvratů. Prostě si tak nějak plyne pohodovým tempem od začátku do konce. Přeslazená je naštěstí až ke konci, sex je naprosto konvenční a přesto to funguje, člověk se začte a během chvilky ma přečteno, s úsměvem na rtech. Hlavní hrdinka mi nepřijde ani nikterak extra švihlá, prostě holka, co byla zvyklá život brát tak, jak je a nenechat se spoutat tím, co si by se mělo/nemělo. O tom přeci život je, užít si ho ;).

18.10.2022 4 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Je zajímavé, jak někdo, kdo vážně umí psát, dokáže napsat tolik stran v podstatě o ničem a přesto vás to baví :).

06.10.2022 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Z první části jsem byla vysloveně nadšená, nemohla jsem se odtrhnout...
Jenže pak... Druhá část byla extrémní nuda, vůbec mě jejich příběh nezaujal, nevtáhl. Řádky jsem přeskakovala a doufala, že se to zase zlepší. Třetí část už byla zase o něco lepší, ale... Na zadek už jsem si z toho nesedla. Myšlenka dobrá, téma poměrně aktuální... Ale kniha by klidně mohla být poloviční...

02.08.2022 3 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Tohle je prostě kniha oddechovka. Měla by se na tento "žánr" udělat speciální kategorie a já ji budu hodnotit jen ve srovnáním s knihami srovnatelnými, protože přesně definici oddechovky kniha splňuje :). Je o ničem, nic Vám nedá, nic ve vás nezanechá a znova už si ji nepřečtete. ALE je velmi čtivá, rychle odsejpá, nudit se nebudete, úplně u ní vypnete a zrelaxujete. Je to rychlý vypínač stresu a starostí, mozek si neskutečně odpočine a rozhodně se nebudete muset do čtení nutit (což se mi občas stává s kvalitní četbou, když chce mozek zrovna odpočívat).

02.08.2022 4 z 5


Houpačky Houpačky Lucie Konečná

Knihu jsem koupila svojí 75leté babičce k Vánocům. Recenzovala mi ji tak nějak rozpačitě “jooo dobrá byla nooo, taková, ale jooo, dobrá”. Už chápu proč. Při čtení jsem se červenala až na zadku, že tohle jsem koupila svojí babičce?? :D

Nicméně to absolutně neubírá na dokonalosti knihy. Slupla jsem ji jako malinu a obě dámy jsem si zamilovala. Jejich cestu, kterou se rozhodly ve stáří jít jsem si zamilovala. Jejich spontánnost jsem si zamilovala…

Tahle kniha rozhodně stojí za koupi a ne jen za půjčení. Věřím, že se k ní v průběhu života ještě ráda vrátím.

16.05.2022 5 z 5


Cirkus Cirkus Karina Schaapman

Na knížku jsme narazili náhodou v knihovně. A je úžasná, krásně vypracovaná, perfektní obrázky, jednoduché příběhy pro malé posluchače. Máme ji půjčenou ani ne týden a přečtenou už 3x, syn (necelé 3 roky) nic jiného čist nechce. A mně zatím neomrzela :)

28.03.2022 5 z 5


Gerda: Příběh velryby Gerda: Příběh velryby Adrián Macho

Příběh nezaujal ani mě, ani syna (necelé 3 roky). Vlastně je dost o ničem, velmi osekaný. Četli jsme před spaním - je to jednorázovka na jeden večer. Za celý měsíc, co jsme ji měli půjčenou, se k ní nechtěl vrátit (jiné knížky čteme třeba 10x). 3* za ilustrace

23.03.2022 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Četla jsem všechny díly za sebou. Bez pauzy. A i tak jsem se ztrácela, bylo to moc zamotaný a nedostatečně vysvětlený. Děj z podzemí mě vysloveně nudil. Poslední třetina už byla opět fajn. Číst budu i další díly, ale jen proto, že mě zajímá pětadvacítka. To, že není nikdo, kdo by si věděl, na co slouží meče a brány mi přijde prostě nesmyslný a absurdní.

24.02.2022 3 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Do čtení knihy se mi vůbec nechtělo, nesnáším, když se něco vyzdvihuje, protože je to z Česka. Hrozně mě to odrazovalo. Velká chyba. Tak dobrou knihu jsem nečetla, ani nepamatuju. Musela jsem si po přečtení nechat pár týdnů, abych vůbec mohla napsat recenzi, protože jsem nenacházela slova. A pořád je nenacházím. Ale to nevadí, vše podstatné bylo napsáno jinými uživateli. Ve mně kniha zanechala nesmazatelnou stopu, otisk. Strašně mě mrzí, že se nikdy nedočkáme filmového zpracování, to by byla totiž pecka.

30.01.2022 5 z 5


Co sežral žralok Co sežral žralok Ludmila Bakonyi Selingerová

Jsem naprosto uchvácená konceptem a nápadem. Čtu ji téměř tříletému synovi, textu a ději pohádky rozumí dobře, písničky se mu líbí. Faktické věci např. o výrobě ropy mu zkracuji a podávám v jednodušší podobě. Prcek je nadšený třídič odpadu a milovník moře a vody obecně, takže ho kniha opravdu velmi zaujala a nadšeně při čtení “vykládá” své zkušenosti.

Nebudu hodnotit to, že korektura neodvedla nejlepší práci, písničky se mi netrefily do vkusu a výtvarné zpracování mě nenadchlo. To je můj problém, ne autorky.

Každopádně celkový nápad, pojetí, propojení s písničkami, pohádkový námět i ekologický přesah jsou tak geniální, že si 5* zaslouží a rozhodně bych ji doporučila i pro ty nejmenší posluchače, kteří vědí, že se odpad třídí.

26.01.2022 5 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

(SPOILER) Pro mě opravdu zklamání. Asi to bylo velkým očekáváním, které kniha nenaplnila. Teoreticky zajímavý námět, uvěřitelný motiv, ale dohromady to moc nefungovalo. Bylo tam příliš nesourodých myšlenek. Často jsem se přistihla, že přeskakuji slova, řádky… Jakmile odhalí vraha, už se člověku ani nechce moc číst dál, protože je jasné jak to dopadne.

Hlavní postavy detektivů se snaží být zajímavé, ale zmínky o jejich osobním životě působí nuceně, pro knihu zbytečně, nedotaženě. Jen jako výplň stránek, případně velmi nešikovná příprava na další díl.

SPOILER: To, co se stalo s dcerou Hartungové je vzhledem k jinak sadistické a nelítostné povaze ninja pachatele opravdu jeden z největších wtf momentů celé knihy. Hlavně, že máme happy end :).

02.01.2022 3 z 5