taMira taMira komentáře u knih

☰ menu

Písničky bez muziky Písničky bez muziky Emanuel Frynta

Tak tohle je knížka pro labužníky!

09.06.2017 5 z 5


Barrandov - Nezapomenutelní: Miloš Forman Barrandov - Nezapomenutelní: Miloš Forman Pavel Jiras

Fotky parádní, ale jinak dost zklamání... Chybí Ragtime, Muž na měsíci, Lid vs Larry Flynt, Valmont jen zmíněn. Pár informací zajímavých, ale zbytek jen takové žvanění, zdá se mi.

08.02.2017 3 z 5


Ve čtrnácti sám v Osvětimi Ve čtrnácti sám v Osvětimi Tomáš Radil

Velký zážitek, čtenářský i lidský. O holocaustu jsem se v průběhu let dozvěděla spoustu informací, ale až z četby těchto pamětí mi "docvakly" některé podstatné věci, o kterých si teď říkám, že jsou přece jasné, ale dřív jsem se nad nimi nezamyslela a nenapadly mě.
Moc důležitá byla pro mě pasáž ještě před transportem - postupně se zesilující perzekuce Židů, postupné přivykání si a přizpůsobování se situaci, chystání se na to, co bude (kdo to ale ví?).
Říkám si, jestli bych poznala, kdy už je třeba situaci radikálně řešit anebo kdy stojí za to ještě zatnout zuby a vydržet.... Hluboká poklona panu Radilovi za tak obsáhlé dílo a za zpracování těžkých osobních vzpomínek.

05.02.2017 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Koncentrovaná moudrost podávaná tak jasně, jednoznačně a prostě. Číst takovouhle knížku, to je požitek! Díky, paní Lee, rozumíme si - i když svět není ideální, dějí se tu hrozné věci a lidi jsou všelijací , důležité je se k životu postavit čestně a zpříma!

13.12.2016 5 z 5


Texty mého života Texty mého života Aleš Palán

Tento knižní rozhovor krásně doplňuje informace o literárním a vůbec kulturním dění na Vysočině ve 20. století - profesní i životní příběh J. Meda se tu prolíná s Reynky, Floriany, Jakubem Demlem, opatem Tajovským a mnoha dalšími, (bohužel) méně známými osobnostmi... Ale nejde tu jen o povídání o "zajímavých známých" - život a práce J. Meda také stojí za to. Pan Med se pro mě po přečtení této knihy stal dalším z vysočinských hrdinů. Krásné čtení!

16.02.2016 5 z 5


Mořská lilie Mořská lilie André Pieyre de Mandiargues

Pro mě skvělá, iniciační a zcela zásadní!

13.10.2015 5 z 5


Kdo chodí tmami Kdo chodí tmami Aleš Palán

Postupem času se z téhle knížky stává jedna z mých nejmilejších. Dozvěděla jsem se z ní mnoho z historie mého rodného kraje, taky z kulturního dění první půlky 20. století ...ale čím dál víc mě k ní poutá to samotné vyprávění starých pánů, bráchů - od mala jsem měla ráda, když mi v klidu večera babičky vyprávěly, jaké to bylo, když byly malé, nebo jak žily později, když už samy vedly svůj život dospělostí... Ke čtenářskému zážitku se mi připojuje i trocha sentimentu, a proto je pro mě s každým dalším čtením tahle knížka jasnou "srdcovkou".

09.10.2015 5 z 5


Suzanne Renaud Suzanne Renaud Lucie Tučková

Čtivé, zajímavé, inspirující. Skvělý čtenářský zážitek zařídila autorka nejen výběrem osobnosti Suzanne Renaud, ale také svým vytříbeným jazykem, jak se na biografii takovéto osobnosti sluší a patří. Kniha je doplněná mnoha citacemi z korespondence SR nebo z jejích básní. Jen nesměle si můžu přát, abych někdy dokázala svoje pocity a zážitky popsat s takovou poetikou a tak přesně volenými slovy, jako to dokázala Suzanne Renaud. Děkuji, bylo to krásné.

03.06.2015 5 z 5


Dětem Dětem František Halas

"Když probudí se hlína, je to myš
je-li sklu zima, zaroste větvičkama..."
Krásné básničky. A zdaleka ne jen pro děti, okouzlí určitě všechny - svými nápady, něžností i vtipem.

27.05.2013 5 z 5


Macanudo 2 Macanudo 2 Liniers (p)

Už jen proto, že ve světě Ricarda Linierse existuje v pekle zvláštní oddělení pro ty, kteří někdy v životě řekli větu: "A víte vy vůbec, kdo já jsem?!", mi tahle knížka vždycky dokonale zvedne náladu.

06.04.2013 5 z 5


Pampe a Šinka Pampe a Šinka Alžběta Skálová

Pampe a Šinka jsou velcí sympaťáci - jejich kuchařské umění, smysl pro sportovní aktivity a výjimečné osobnosti v příbuzenstvu mě vždycky dostanou:) Knížka téměř beze slov, zato s nádhernými ilustracemi.

06.04.2013 5 z 5


Kouzelná baterka Kouzelná baterka Olga Černá

Kouzelná baterka, která na co posvítí, to obživne. Kromě jiného třeba i chuchvalec vlásků, zafouknutý pod postel:) Skvělé nápady, zpracování i ilustrace.

06.04.2013 5 z 5


Děkuji, mám se výborně Děkuji, mám se výborně Ivan Medek

Výprava do dějin 20. století s výjimečnou osobností Ivana Medka (doporučuju i jeho komentáře Jak to vidím), vynikající čtení!

06.04.2013 5 z 5


Rozprávky strýčka Rémuse Rozprávky strýčka Rémuse Joel Chandler Harris

Knížka netradičních bajek - v hlavní roli mazaný kmotr králík, který převeze kmotříčka lišáka, kdykoli se mu zachce. Můj oblíbenec je ovšem kmotr oposum:)
A nesmím zapomenout na ilustrace - skvělá práce Oty Janečka!

06.04.2013 5 z 5


Stromovka aneb abeceda vzácných či všelijak nádherných stromů Stromovka aneb abeceda vzácných či všelijak nádherných stromů Tereza Horváthová

Po všech (na všech?) stránkách krásná knížka, na každé písmenko jeden zvláštní strom - a nemusí být jen cizokrajný, i o takovém dubu nebo hrušni se pěkně čte. A jedním dechem k tomu!

06.04.2013 5 z 5


Prostě spolu Prostě spolu Anna Gavalda

Jako první jsem od Gavaldy četla její povídky "Kdyby tak na mě někdy někdo čekal", které mě nadchly, a od té doby je doporučuju, kde můžu. Nadšeně jsem se hned pustila do jejích dalších knížek, ale po přečtení "A taková to byla láska" a "Prostě spolu" už se do další knížky od Anny Gavaldy nejspíš nepustím... Zdá se mi, že je autorka nejsilnější právě v krátkých povídkách, kde dokáže skvěle čtenáře vtáhnout do děje a na malém prostoru říct vše, co je potřeba. Ale oba zmíněné romány mi přišly zdlouhavé a trochu nudné... Možná že ve formě krátké povídky by mě jejich náměty nadchly, ale takhle mě dokázaly celkem otrávit...
(A zmínila bych ještě divný překlad, který mě během čtení několikrát pořádně uzemnil.... třeba když se Kamila napila sklenice vody, nebo když Philibert v jedné ruce otevíral dveře a v druhé nesl kufr.)

06.04.2013 1 z 5


Co já vím? Autobiografie Miloše Formana Co já vím? Autobiografie Miloše Formana Jan Novák

Miloše Formana mám strašně ráda. A k jeho filmům se teď přidává i životopis, je to skvělé čtení, poutavé, napínavé, zábavné... Četla jsem ho jedním dechem a doporučuju všem.

18.03.2013 5 z 5