Pampe a Šinka

Pampe a Šinka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47636/bmid_pampe-a-sinka-ZoK-47636.jpg 4 37 37

Alžběta Skálová navazuje na slavnou českou ilustrátorskou školu, rozvíjí ji, vrací jí význam, nepodbízí se, rozvíjí imaginaci. Technika autorky zůstala klasická, nestrhává pozornost technologickými vylomeninami, kresba s akvarelem jí dovoluje vyjadřovat se jistě a přitom tvárně. Netančí dobové tance, vytváří nadčasový pohádkový prostor. V knize, jež by měla vzbudit zájem o věci obyčejné, jsou postupně záměrně představovány a vytvářeny situace, které mohou sloužit takřka jako výchovné modely pro chování dětí (pravdomluvnost, přátelství, ochota pomoci). Nádhernou poetickou knihu Alžběty Skálové o dvou roztomilých postavičkách, zrozených z chmýří pampelišky a ocásku lišky Pampe, si může otevřít každý.... celý text

Přidat komentář

monadebicky
05.07.2023 5 z 5

Jedna z nejhezčích dětských knih, kterou jsem v poslední době objevila, jak po výtvarné stránce, tak obsahově. S předškolní dcerou jsem četla po večerech několikrát za sebou. Poetické, jednoduché mikropříběhy dvou zvláštních bytůstek, co mají rády ponožky. Mně osobně se líbilo mnohem více, než např. Lichožrouti, byť ti jsou už pro větší děti. Pampe a Šinka dávají spoustu prostoru pro fantazii a přemýšlení či domýšlení. Je to typ knihy, kde se bude dítě, pokud čte dospělý, asi hodně doptávat a nahlas přemýšlet. Pět hvězdiček je málo. S Daisy Mrázkovou bych moc nesrovnávala, ač mám její knihy také moc ráda, není v nich moc prostoru pro vtip a humor... U D.M. se mi jako pocit vždy vybaví taková spíše retro smutná krása, v Pampe a Šinka je to "skálovské"

Štěpinambura
25.09.2022 5 z 5

Nádherný nápad, ilustrace super a iděj je dokonalý.


Litocha
19.10.2020 2 z 5

Možná jsem divná, ale s touhle knížkou jsem se nepotkala. Ilustrace jsou nosaté, rozplizlé cosi ve vyblitých barvách (kam se hrabou na snové obrázky Daisy Mrázkové!), snaha o humornou hru se slovy na mě působí křečovitě (snad jen alternativní názvy zeleniny se mi líbily), příběhy jsou strohé a vlastně „o ničem“ a jediný moment, který za něco stál, je triatletem citovaná myšlenka. No, každému se nemůže líbit všechno...
P.S. Přidávám se k těm, kdo by chtěli vyřešit záhadu papižele. Taky netuším, co to je.

triatlet
15.03.2019 5 z 5

Náhoda pomůže k setkání Pampeho a Šinky.
Teda ne náhoda, ale Alžběta Skálová.
Každodenní realitu dvou netradičních postaviček vykresluje nonsensově.
Nápaditou formu využila i v závěrečném poděkování.
Příběh je především obrázkový, takže ho s pomocí dospěláků zvládnou i předškoláci.

"Nakonec vybrali oba ten pravý dárek.
Takový je jen ten, co se nemusí líbit nám,
ale tomu druhému udělá radost."

Taťka Hraboš
14.06.2017 5 z 5

Hezký nápad, moc pěkné ilustrace, originální postavičky, zábavné hrátky se slovy - suma sumárum výborná knížka, která je i ideální četbou pro začínající čtenáře.

Makrela Liška
04.11.2016 4 z 5

Kdyby kniha byla jednou tak dlouhá a dovolila mi se do příběhů víc ponořit, byla bych mnohem radši. Její rychlé tempo mě trochu zklamalo, ač je jinak krásná.

bibi.r
05.12.2014 4 z 5

Velmi milé čtení s neotřelými ilustracemi.
A prosím vás, řekněte mi co je to Papižel :D, já na to prostě nepřišla.

taMira
06.04.2013 5 z 5

Pampe a Šinka jsou velcí sympaťáci - jejich kuchařské umění, smysl pro sportovní aktivity a výjimečné osobnosti v příbuzenstvu mě vždycky dostanou:) Knížka téměř beze slov, zato s nádhernými ilustracemi.