stanislava9718 stanislava9718 komentáře u knih

☰ menu

Ve stínu královen Ve stínu královen Alison Weir

Jedna z náročnějších knih od mé oblíbené autorky věnující se historii Anglie, Normandie a Francie. Hned první příběh o Matyldě Francouzské mě zaujal, měla jsem možnost navštívit historická místa Normandie včetně města Bayeux a výstavu tapisérie, kterou dala Matylda po vítězství svého manžela Viléma vyšít. Příběhy dalších královen Matyldy Skotské , Adelize Lovaňské, Matyldy Boulogneské, císařovny Maud jsem při čtení studovala ještě z jiných zdrojů, jelikož autorka do příběhů opět pečlivě zapracovala historická fakta, která nejsou moho známa, jak již zmínila v komentáři knihy.

27.04.2024 2 z 5


Eleonora Akvitánská Eleonora Akvitánská Alison Weir

Autorka se zhostila na výbornou se zpracováním historických faktů o jedné z nejpopulárnějších ženských postav historie Francie a Anglie - Eleonory Akvitánské, která byla manželkou francouzského krále Ludvíka VII., jejichž manželství bylo bezdětné. Následně se provdala za, v historii významného anglického krále Jindřicha II., se kterým zplodila četné potomstvo pro anglické království. Nejvýznamnějšími potomky byli Richard Lví srdce a Jan Bezzemek. Se svým druhým manželem Jindřichem tvrdě soupeřila, oba byli tvrdohlaví, po smrti Jindřicha se Eleonora vrátila z nuceného vyhnanství a byla po dobu nepřítomnosti Richarda a panování jeho bratra Jana Bezzemka praktickou vládkyní Anglie. Kniha je pro mě historicky hodnotná.

25.04.2024 3 z 5


Gentlemani z Harvardu Gentlemani z Harvardu Erich Segal

Román knihy si myslím je neoprávněně vychvalován. Děj o pěti studentech prestižní Harvardovy univerzity pro mě vyzněl bez hlubšího zážitku, nepomohly ani autorem vypsané milostné a životní zážitky.

12.04.2024 1 z 5


PS: Miluju tě PS: Miluju tě Cecelia Ahern

Musím konstatovat, jako čtenáři níže, že děj knihy je v začátku k začtení se těžší, musela jsem se vracet, abych pochopila autorkou různě zasazené časové děje příběhů manželského páru, jejich postojů, myšlenek, nevyslovených přání, zejména manželka. Film je podle mého názoru lépe zpracovaný, tak po shlédnutí i filmu mohu tuto knihu hodnotit.

05.04.2024 2 z 5


Ve znamení Lva Ve znamení Lva Jan Šmíd

S přečtením tohoto historického románu jsem si dala na čas a stálo to za to. V ději autor zahrnul biografická fakta pokrývající následníky nebo spíše následnice rodu Přemyslovců, sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou, jejich manželství, jejich potomci včetně budoucího otce vlasti Karla IV. Dále nám odhaluje Janovy politické a válečné tahy v jeho spravovaném království. a jeho konec v bitvě u francouzského Křesčaku za francouzského krále Filipa VI. proti anglickému králi Eduardu III. Kniha zůstane ve sbírce mé knihovny.

02.04.2024 4 z 5


Vajíčko Vajíčko Louis Carette

Mistrovsky sepsaná divadelní hra jednoho ctižádostivého človíčka, který, jakýmikoliv prostředky chce získat, to, co si myslí, že mu bylo upřeno, nezastaví ho ani vražda.

01.04.2024 4 z 5


Duch děvky I. Duch děvky I. Norman Mailer

Autor sepsal špionážní mozaiku pracovníků amerických tajných služeb, z doby poválečné a doby studené války v 50. letech. Asi to ke špionáži patří, ale spousta vylíčených situací mi moc nesedla.

30.03.2024 1 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Paul Remark

Autorův neznámější román o strastiplných osudech chlapců odvedených ze školních lavic, kdy je jim nesmyslně vštěpováno, že boj za koho!? je povinností. 1. světová válka byla dalším mlýnkem na maso pro muže, kteří na bojištích strádali, překonávali sami sebe, pomáhali jeden druhému a snažili se přežít. Kolik se jich vrátilo "celých", jaké prožívali traumata a kolik se jich nevrátilo na všech stranách fronty válek.

26.03.2024 4 z 5


Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Autor sepsal příběh, nebo spíše osudy party kamarádů, kdy si užívají života a příběh zasadil do doby předválečné, válečné i poválečné a každá z postav se se životem v tom kterém období, vypořádává různým způsobem. Pro mě byl trochu těžší začátek, než jsem se začetla.

21.03.2024 2 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Zkouším dát šanci detektivnímu žánru, autorka má dobré hodnocení. Příběh Layly, Finna a následně Ellen začal dobře, napětí, akce. Autorka zvolila vyprávění z několika časových dějů, kde nám servírovala střípky z jejich života, závěr byl pro mě trochu předvídatelný, nikdo, kdo se má pohybovat v bezprostřední blízkosti domu, kavárny, není neviditelný, když zanechává zprávy Finnovi.

18.03.2024 3 z 5


Velké záhady minulosti Velké záhady minulosti Alain Decaux

Autor si vybral historické příběhy postav z různých časových období, a předestřel nám historické pravdy jednotlivých postav z různých stran. Je na čtenáři se s jeho příběhy popasovat, jelikož o těchto postavách bylo napsáno mnoho, mnoho knih, článků, úvah. Pro mě je kniha přínos.

11.03.2024 3 z 5


Náš manžel Náš manžel Jo Jakeman

Hmm, detektivky asi nebudou můj šálek čaje. Autorka napsala příběh 3 žen, jejichž manžel, dřívější, současný a možná budoucí, je policista, který je manipulativní osobnost se sklony k násilí. Svým ženám neustále lže a každé svými manipulacemi a lží přidělí příslušnou úlohu v jeho životě. Prostřední žena využije náhodnou situaci a za všechny tři ženy se s tyranem vypořádá. Konec děje se dal poznat, že vše se k dobrému obrátí.

07.03.2024 2 z 5


Syndrom E Syndrom E Franck Thilliez

Detektivní žánr šel prozatím kolem mě. Kniha Syndrom E s počátečním pomalým rozjezdem, nás zavedla do "vědeckého" prostředí. Francouzský komisař Sharko s Henebellovou rozplétají zdánlivě nesouvisející nálezy mrtvol, oslepnutí bývalého přítele, filmového nadšence a sběratele starých němých filmů Henebellové, které je, při vyšetřování dovedou do různých částí světa, ba i do Cizinecké legie, kdy se postupně dopátrají šokujících zjištění.

05.03.2024 2 z 5


Očista Očista Sofi Oksanen

Autorka nám nastínila příběh z několika časových rovin, které představují mladá dívka Zara, která utekla svému pasákovi a ocitne se v domě stárnoucí Aliide na vesnici v západním Estonsku. Aliide se začínají promítat její drastické zkušenosti z jejího mládí a života její sestry, Zara si po útěku promítá její čerstvé zkušenosti, jaké měla představy o své budoucnosti a jak dopadla. Téma bylo těžší k přečtení a tím pádem hodně k zamyšlení.

04.03.2024 3 z 5


Francouzova milenka Francouzova milenka John Fowles

Autor nám předložil román s viktoriánského prostředí, pro mě byl z počátku trochu složitý. Až po dočtení románu, jsem pochopila, proč Sarah, svým vlastním způsobem bojovala proti jí předkládané přísné prudérnosti jejím okolím. V jejím příběhu nesměl chybět samozřejmě džentlmen z jiné společenské třídy, který také musí vyřešit dilema mezi ženami, každé z jiné společenské třídy. V příběhu jsou prvky bezmoci a pocitu síly hlavní postavy. Ale shlédnutí filmu si zopakuji.

01.03.2024 3 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Jejda, hlavní hrdinka Eleanor mě v první části knihy hodně, ale hodně štvala. Ve třiceti letech tvrdohlavě odmítat pracovní a společenské zásady, vesta a taška na kolečkách do které se sková i lahvinka vodky, kalkulování, co kolik stojí, to je její obrana svého soukromí. Až po polovině knihy, autor odhalí její životní příběh a nám dojde, co hrdinku v životě potkalo v rodině a co se stalo s její sestrou. Až přátelství s Raymondem, jí pomáhá změnit svůj život. Jestli se tak stalo se mohu domýšlet.

27.02.2024 4 z 5


Pověření k sebevraždě Pověření k sebevraždě Per Wahlöö

Autor Wahlöö, napsal napínavý příběh politického a mocenského boje v nejmenované latinsko americké zemi z doby 60. let minulého století, kdy se u moci střídala vojenská nebo politická garnitura v té době v jednotlivých státech, bohužel běžná, kdy život nižší, pracující třídy neměl pro jejich záměry a praktiky žádnou hodnotu, bohužel. Kdokoliv se hodil jako figurka do šachovnice, v tomto případě diplomat Ortega, jeho sekretářka a další figurky, se po splnění úlohy, odstranily. A k tomu posloužily další figurky v osobě policie, vojáků a údajných rudých teroristů.

26.02.2024 3 z 5


Totální rauš – Drogy ve třetí říši Totální rauš – Drogy ve třetí říši Norman Ohler

I toto historické téma mě zajímá. Autor si dal práci, pečlivě pátral v archivech a zdrojích a vznikla tato kniha o temné, drogové jízdě německé armády a pohlavárů Třetí říše nazvané Blitzkrieg. Drogy a další podpůrné prostředky vyráběly německé firmy i na zabraných územích, mimo jiné i v protektorátu Čechy a Morava. Hitlerovi se věnovalo mnoho osobních lékařů, ale se svými úspěchy vynikl osobní lékař Theodor Morell, díky jehož "podpůrné" léčbě Hitler, páchal jeden zločin, proti lidskosti za druhým a pro věčnou slávu Velkoněmecké říše, obětovat klidně celý svět včetně vlastního národa.

22.02.2024 4 z 5


Bojovník Bojovník Jan Wiener

Měla jsem možnost, před mnoha lety poznat pana Wienera osobně. V knize nám odhalil velkou část svého života z období tragických po Mnichovských událostech, jeho odchod z okleštěné republiky, služba v RAF a po ukončení návrat do Československa, kde se opět setkal s perzekucí a vězením. Ani tyto skutečnosti pana Wienera nezlomily, opustil republiku a rozhodl se žít a pracovat v USA na univerzitě do pozdního plodného života, zkrátka Bojovník.

21.02.2024 4 z 5


Podivná společnost Podivná společnost Norman Lewis

Autor napsal příběh anglického podnikatele, vlastnícího přepravní firmu, který čelí nekalým praktikám bohatého Bolivijce, který uplatí kde koho, aby Angličan neuspěl. Do příběhu autor také zakomponoval pronikání poválečných německých emigrantů do společenských a hospodářských struktur Bolívie 70. let. Hlavní hrdina se pokouší omezit rozpínavost této německé společnosti a zároveň zachránit kus panenského pralesa pro Indiány. Společnost je, bohužel silnější a přinutí Angličana k odchodu ze země, není nad důkladné Němce.

19.02.2024 4 z 5