salexice salexice komentáře u knih

☰ menu

Manžel a... dítě z minulosti Manžel a... dítě z minulosti Alena Jakoubková

Asi se mi knihy autorky staly závislostí. Pokaždé si každou novou přečtu takřka hned, kdy se dostane na pult. Ano, je to pohádka pro dospělé, spíše dámy a holky, pánové by zívali nudou. Tentokráte chybělo proslavené ach jo, ale jinak láska, vztahy v rodině, mezi přáteli, moře a jídlo jsou zastoupeny hojně. Takže prima kniha k odpočinku.

05.03.2024 2 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

mám rada knihy autorky, ráda se k nim vracím. Přidávám k nim další, kterou jsem určitě nečetla naposledy. Příběh, který se mohl stát (a určitě i někde někomu stal), vyprávěný ústy Hedviky - poválečný návrat domů, pocit odtržení, politický vývoj v poválečném Československu, který nepotěší. Deziluze, že za tohle nebojovali ... A láska. Citlivý, ženský pohled. Nesmírně oceňuji, že s každou další knihou jsou autorčiny knihy propracovanější, postavy zajímavější a nikdy černobílé.

24.11.2023 5 z 5


Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

tak tahle kniha mě úplně zbořila - nadchla, rozesmutnila, potěšila - vše najednou. Dospělý, mladý muž, který se vrátí z koncentračního tábora domů, aby zjistil, že nemá nic - rodinu, domov, přátele. A že ten život, který běžel mimo ostnaté dráty nechápe. A že to kam běží se mu nelíbí. A že mu během pobytu v lágru hodně uteklo a je otázka, zda se to dá dohnat a zacelit ... A když najdeš lásku a smysl, musíš se kvůli ní poprat s částí světa. Pane Beneši díky, tohle byl čtenářský ZÁŹITEK.
A jestli ten komentář zní sentimentálně, tak kniha si to nezaslouží a taková není - prostě tohle si musíte přečíst, na to slova nestačí.

24.11.2023 5 z 5


Válka nemá ženskou tvář Válka nemá ženskou tvář Světlana Alexandrovna Alexijevič

Nápad - to je dle mého klíčové slovo téhle knihy. Zaznamenat válku jinak. A spousta mravenčí práce za nápadem. Mohou se lišit vzpomínky z pohledu muže a ženy na stejné události? Mohou a diametrálně. Ženský pohled plný detailů - střípků vůní a pachů, barev. Nelidská dřina pradlen, kuchařek, zbrojířek - o těch se filmy netočí, knihy moc nepíší. Škoda, protože pro mě to bylo čtení objevné, smutné a burcující. Díky za něj.

23.10.2023 4 z 5


Zdivočelá voda / Strhané hráze Zdivočelá voda / Strhané hráze Eliška Horelová

Jako malá holka jsem dostala darem Potopu. Bez znalosti toho, že existují předchozí díly jsem jí přečetla a odložila. Vrátila jsem si k ní po letech a naprosto mě nadchla a já teprve ocenila mistrovství autorky - bez propagandy, poplatnosti době a zbytečného hrdinství a sentimentu popsaný příběh z pohledu dětí na pozadí druhé světové války. A díky té fascinaci jsem sehnala i díly předchozí. Vysoko hodnotím nápad - historické události na pozadí všedních dní dětí, nádhernou češtinu a brilantní vyprávěčský um. Dětské historky i pohled baví. Za mě jedna z nejlepších českých knih na toto téma - rozhodně ne pouze pro děti, své v ní najdou i dospělí.

23.10.2023 5 z 5


Krev je voda Krev je voda Alena Jakoubková

tak mě ta Gábina s Klárou baví. Nevím, zda by mě bavily i v životě, protože drbny jsou to par excellence. Náměstí včetně přilehlého okolí mají zmapované mistrně a ani se tím netají :-). S tím jak se tato série rozrůstá, rozrůstá se i počet vedlejších postav - a ty mě baví velice. Spousta dalších charakterů, příběhů, osudů. Zkrátka takové příběhy malého města se svými zvraty, pády i radostmi okořeněné špetkou detektivní zápletky. Milé čtení.

15.09.2023 2 z 5


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Vlastním přesně toto vydání, v tomto obalu. Knihu jsem nenápadně zcizila z rodičovské knihovny a od té doby putuje se mnou a ráda se k ní vracím. No ráda - pokaždé, když potřebuji vrátit zpět do pokory. Od prvního vydání v roce 1952 nezestárla kniha ani o minutu a její svědectví považuji za cenné - autor nehodnotí, suše popisuje - boj o život, naději, kus jídla, zbývající důstojnost. To vše těsně před koncem války, kdy vězni cítí, že teď přijde ta změna - osvobození, život. Možná. Děkuji za tuto knihu a doporučuji.

07.09.2023 5 z 5


Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

Pro mě je autorka královnou kontroverze a nebojí se toho. Je obdivuhodné, jak předloží dva názory a čtenáři per se sám se s sebou - co bys dělal na místě syna či dcery Luke Warrena? Jak by to otec chtěl? Kdo ho znáš lépe? A aby to nebyla "nuda" přidáme spoustu zajímavostí o vlčích smečkách. Za mě výborný psyhologický román, o kterém přemýšlím i po přečtení - a o to vlastně jde. Román, který předal myšlenku, téma a čtenáři přemýšlej. Tak přemýšlím a moc mě to baví.

28.08.2023 5 z 5


Nazí a mrtví Nazí a mrtví Norman Mailer

po přečtení se to ve mě pere. Standardně jsem cílovou skupinou válečných románů, ale tady jsem se prala o každou stránku a četlo se mi přetěžce. Hlavní myšlenka určitě od roku 1948 nezestárla, ale spíše způsob psaní. Paradoxně více než příběhy jednotlivých vojáků zaujme samotná psychologie postav. Z knihy dýchne ponurost, syrovost, bezmoc a beznaděj.

28.08.2023 3 z 5


Zítra je taky den Zítra je taky den Rudolf Havlík

Protože jsem tuto knihu četla od p. Havlík jako druhou po knize Horkou jehlou, čekala jsem, zda mě způsob psaní a humor nebude lehce nudit, protože téma je obdobné. Nenudilo. Oceňuji sarkastický až cynický humor, téma (i po druhé), způsob vyprávění. Všichni realitu více či méně tušíme - ale představit si ji v reálu neumíme. Takže důležité přiblížení a poselství. Po přečtení se mě zmocnila i obrovská pokora a štěstí, že žijeme na místě, kde je vlastně více než dobře.

28.08.2023 4 z 5


Nejlepší kamarádky Nejlepší kamarádky Emily Edwards

Vlastně si autorky vážím za tu poctivost, se kterou k tématu přistoupila, že se snaží o nestrannost a předkládá příběh. Jednoduchý - dvě rodiny, dva názory ovlivněné prostředím, v němž se pohybují či vyrostli. A jedna epidemie, které se neptá. Protože mám na očkování svůj názor, trochu jsem čekala, že mi ty sympatie předem nasměřuje a já nestranná nebudu. Nestalo se tak a vlastně jsem litovala a chápala svým způsobem všechny. Za mě opravdu nenápadně provokující čtení, nutící k zamyšlení.

20.06.2023 4 z 5


Kronika volného pádu Kronika volného pádu Martin Goffa

ty jo, tohle Goffa? Fakt? Bylo to jiné, než od autora čtu a vlastně i čekám. Ale rozhodně nikoliv špatné. Na pozadí psychologických pochodů a konfliktu jen tak mimochodem proběhne detektivní zápletka (většinou to má autor obráceně). Přestože mě to donutilo přemýšlet o covidu v linii pachatelovy mysli, vrátilo mě to spolehlivě zpět do doby omezení, restrikcí a všudypřítomného stresu a tak nějak jsem si udělala rekapitulaci. Takže to bylo smutné čtení - možná znovu před volbami? :-).

20.06.2023 4 z 5


Hra o přežití Hra o přežití David Urban

váhám, jak hodnotit, protože kniha je - rozporuplná. Námět je skvostný - jak využít dětskou hru k vraždám a pomstě. Závěr je překvapivý. Oč je námět, závěr a popis práce kriminalistů zajímavější, o to jsou dialogy a popisy postav pekelnější - některé obraty vložené do úst 10 letých kamarádů byly sami o sobě úsměvné i přes to, že jimi autor určitě bavit nechtěl. Ale - autor je kriminalista a už dlouho mě žádná česká detektivka tak nevtáhla do děje, nepřekvapila a nedonutila o ní přemýšlet i po dočtení. Navíc je tam evidentní znalost lidských motivací, pohnutek a myšlení. Takže i přes tu šroubovanost dialogů a "placaté" postavy to bylo prima čtení.

13.06.2023 4 z 5


Horečka Horečka Deon Meyer

Úžasné, z žánru postapo jsem toho moc nepřečetla, troufám si tvrdit, že jsem v téhle literární disciplíně nováčkem. Tahle kniha mě zkrátka dostala - atmosférou, vtažením do děje i uvěřitelnými postavami (mimochodem Willem Storm byl sakra imponující osobnost :-)). S většinou postav jsem se radovala, stresovala, smutnila - byly uvěřitelné, uchopitelné. Závěr mě překvapil a myslím, že bez něj by mé nadšení bylo větší. Já vlastně vysvětlení nepotřebovala, více jsem si užila ten příběh jako takový. Ale i přes to, pro mě je to zkrátka na 5*.

16.05.2023 5 z 5


Lži Lži Táňa Keleová-Vasilková

u knih Táni Vasilkové odpočívám. Tak jako mě v reálu baví příběhy všech lidí okolo, baví mě i tyto. Jen ty konce jsou zde většinou hezčí než v životě a tak nějak lépe lze odlišit zlo od dobra :-).
Ale trochu vážně, manželství Violy a Viktora se jeví být ideálním do doby, než oba manželé zjistí, že svůj vztah vystavěli na lži. V té chvíli děj nabere na obrátkách, lži se vynořují postupně a knize to přidává na tempu. Některé zvraty jsou překvapivé, ale konec vlastně pohádkově milý.

17.04.2023


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Mám ráda knihy, kde se střídají historická a současná linka a v určitém místě se spojí. Většinou mám jednu mírně oblíbenější, zde se jen těžko rozhodnout - na jednu stranu milý smolař a Jess v současnosti, na druhou stranu Dan a Stella z dob minulých (2. světová válka). Příběh možná ne originální, ale rozhodně poctivě zpracovaný, napínavý a místy s překvapivými zvraty. Romantické i napínavé čtení v tom nejlepším slova smyslu.

17.04.2023 4 z 5


Strmý pád Strmý pád Linda Castillo

mám ráda Kate Burkholderovou, která mě těší svou civilností, ale i pracovní houževnatostí. Není to žádný James Bond (občas končí se zraněním i v nemocnici a zřejmě není neprůstřelná:-)), má i své slabosti - je netrpělivá, zbrklá. Ale vyšetřované případy jsou zajímavé, nestává se mi, že bych od 5 stránky tušila vraha. Pro mě prima klasická detektivka z atraktivního prostředí amišské komunity. Celá tahle série Kate Burkholderové je za mě velmi povedená (byť má svá slabší místa) a jednotlivé knihy jsem dost neochotně pouštěla z ruky.

28.03.2023 4 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

ke knize jsem se vrátila po několika letech a byl to pro mě znovu zážitek. Byla jsem zvědavá, jestli mě i po druhé donutí večer zatáhnou žaluzie, ohlédnout se v obýváku přes rameno, obejít temné kouty. Dvojice autorů rozhodně umí pracovat s napětím a pro mě je to na knize to nejcennější. Paličitý Joony Linny už je spíše tou pomyslnou třešinkou. Jednoznačně pozitivní čtenářský zážitek.

24.03.2023 4 z 5


Ohyb ledovce Ohyb ledovce Arnaldur Indriðason

mám ráda islandské krimi. Mám rád Arnaldura Indriðasona. Baví mě někdy možná trošku těžkopádný popis detektivní práce, vykreslení motivů. Jen tady jsem zkrátka měla problém s morousovitým Konrádem a těžko se mi s ním sžívalo a cca do 1/2 knihy mě nebavil a štval. Když se začaly vynořovat okolnosti jeho života tak jsem ho sice začala chápat, ale mým oblíbencem se nestal. Takže s úcty k autorovi 4*, ale za mě to na Top zkrátka tentokrát nebylo. Zlatý Erlendur :-))))

14.03.2023 4 z 5


Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

na novou knihu od své oblíbené autorky jsem se těšila jako malá :-) a nezklamala. Autorka důmyslně upletla síť vztahů, souvislostí, návazností a pestrých osudů. Síť je tak složitá a absurdní, že se na mnohých místech člověk musí jen bezmocně zasmát nebo polknout a vrtět hlavou nad nevyzpytatelností osudu. Takže i jméno hlavní hrdinky Ninel, které má republice pouhých 7 dam, je stejně jedinečné jako román sám. Za mě výborný román.

09.03.2023 5 z 5