riiva riiva komentáře u knih

☰ menu

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

To je nádhera...ač rozhovory v časopisech většinou přeskakuji a jinde nevyhledávám, tahle kniha je fantastická. Naprosto mě to dostalo...možná proto, že si svou samotou zrovna procházím a že se kniha ke mě dostala zrovna teď, protože každá knížka chce svůj čas a náhody v životě neexistují, jak nezávisle na sobě potvrdili dva poustevníci :)

07.01.2020 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Výborně napsaná kniha...žádná vykonstuovaná zápletka, je to prostě ze života a o životě a o tom, jak si ho člověk může pos**t, i když za to třeba úplně nemůže a o tom, jak krásně jednoduché je někdy v tom všem průseru sáhnout po snadných řešeních a malých útěchách, který jsou ve výsledku jenom další průser...a scéna s umírajícím tatínkem byla tak krásně dojemná ( ...já jsem Ti toho v životě tolik posral...)

15.10.2019 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

I když jsem četla Slepou mapu až po Haně, stejně je skvělá. I když mě trošičku vadil závěr knihy, stejně musím doporučit. A i když mě Anežka moc zklamala, stejně jsem jí přála, aby byla šťastná. Nesoudím nikoho, jen hodnotím knihu :)

29.03.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Hana je knížka, která ve vás zůstane dlouho...ne-li napořád. I když bych nevěřila tomu, že lze ještě na tématiku holokaustu a koncentračních táborů nahlédnout nějakým jiným úhlem pohledu, Haně se to podařilo. A věřím, že při čtení všem matkám (a možná nejenom jim) ukápne slza (a možná nejenom jedna). I mně...

15.02.2019 5 z 5


Český ráj Český ráj Jaroslav Rudiš

Na Rudiše já se těším vždycky, takže kniha byla jasná volba. Ale spokojená s Českým rájem jsem jen na půl, na tři hvězdičky z pěti...to znamená dobrý - dobrý ve srovnání s jinými, ale ve srovnání s Rudišem to trochu pokulhává. Musím říct, že ve finále mi vadilo to neustálé: ten, který... A pak, co měl vlastně říct, nebo naznačit ten závěr? Přiznám se, že i přes pár nápadů nevím. A nevím ani to, jestli by tuhle knihu dokázal přečíst někdo, kdo není nekritický fanda pana Rudiše. Já i přes Český Ráj zůstávám :)

05.02.2019 3 z 5


Běsa Běsa Dita Táborská

Pro mě byla Běsa dost velké zklamání. Námět obrovsky zajímavý utíkal vždy, když mě začala kniha bavit někam pryč, kde mě to už nebavilo. Dějová linka zbytečně rozmělněná postavami, kterým byla věnována pozornost a přitom nebyly dopsané (proč se tam zjevil Čestmír a kam zmizel? Proč tam byl Miloš se svou tetou? A Lída se svým dětstvím, dopodrobna vylíčeným, aniž bychom věděli, jak to s ní dopadlo?) Konec - jakási fantazie se Smrtem a Bohou ( či jak to jméno správně sklonit) mi přišel vyloženě trapný, takové žánrové vykolejení, které knihu ještě víc shodilo :/

05.02.2019 1 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Mě se kniha líbila, moc. Možná proto, že Dvořáková popsala život takovej, jakej je, možná proto, že můj dědik s bábičkou takhle mluvívali a tak jsem nepotřebovala slovník. Možná proto, že v takové dědině žiju skoro celej život. Jen věřím, že v každym je i kósek dobra a že v té mojí dědině si lidi tak moc nezávidijou :)

18.01.2019 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Já mám Petru Soukupovou moc ráda. Četla jsem od ní vše, včetně knížek pro děti a musím říct, že je pro mě na české literární scéně zjevení v tom nejlepším slova smyslu - její knížky jsou originální, smutně krásné a i když vlastně popisují obyčejné lidi v nějakých i obyčejných životních situacích, nikdy nenudí.

29.12.2018 4 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Souhlasím s označením příjemná oddychovka...čte se lehce, jenom - protože jsem četla od Hartla vše, co mu vyšlo - už trochu opadá moje počáteční nadšení z jeho tvorby (první kniha Malý pražský erotikon), zatím každou knížku přečtu, ale baví mě čím dál méně a méně.

29.12.2018 2 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Asi není zárukou, když se autorovi podaří nějaký bestseller, že už bude psát jenom takové knihy. Nemůžu říct, že téma a zpracování nebylo svým způsobem zajímavé (zvlášť se mi líbily odlišné pohledy různých aktérů na proběhlé události) ale konec mě tak nějak zklamal. Jakoby autorka prostě za každou cenu chtěla, aby byl nakonec vrahem někdo úplně jiný, než jsme očekávali, ale mě to přišlo prostě strašně neuvěřitelné.

10.07.2017 3 z 5