Ramiel Ramiel komentáře u knih

☰ menu

Katedrála moře Katedrála moře Ildefonso Falcones

Na příběhu je poznat, že autor chtěl postihnout co možná nejvíce reálií z tehdejší doby. Feudální společnost, kastovní rozdíly, nevolnictví, otroctví, náboženská nesnášenlivost, inkviziční procesy, židovské pogromy, Maurové, války mezi králi, měšťanské svobody, kupectví, správa města... Bohužel to všechno chce demonstrovat na příběhu jednoho člověka. Těch vzestupů a pádů, štěstí i neštěstí je v knize prostě na jednoho hrdinu příliš. A proto je ten příběh pramálo uvěřitelný.

07.05.2024 3 z 5


Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

Je to tak nějak pořád na jedno brdo. Statečný rytíř bez bázně a hany, který se postaví s mečem v ruce proti bezpráví a zlovůli. A pořád se to báječně čte.

07.05.2024 4 z 5


Bretaňské noci Bretaňské noci Jean-Luc Bannalec (p)

Atmosféra knih s komisařem Dupinem je pohlazení pro smysly. Ačkoliv vyšetřuje vcelku hrůzné vraždy, tak popis nádherné bretaňské krajiny, historie, výletních a kulinářských zážitků tuto hrůznost jednoznačně přebíjí. Kniha se bohužel čte tak dobře, že za jeden nebo dva večery je přečtená.

03.03.2024 4 z 5


A přece nezemřeš A přece nezemřeš Lee Child

Přišlo mi to takové hodně přitažené za vlasy.

30.12.2023 2 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Já jsem knihou nadšený. Vzhledem k ostatním knihám od Františka Kotlety jsem očekával plno krve a násilí, kde na nějaké hlubší myšlenky není příliš prostor. Byl jsem proto mile překvapen, že tato kniha je jiná. Vcelku podařená detektivka. Motivy postav jsou postupně odkrývány, děj pěkně odsýpá a graduje. Doufám, že se nejednalo jen o jednohubku a že autor napíše další obdobně laděnou knihu jako je tato.

19.12.2023 5 z 5


Smršť Smršť Tomasz Duszyński

Oproti předcházejícím dílům slabší, méně uvěřitelné až někdy neuvěřitelné situace, zejména spojené s Kleinem. Hodně mi vadilo, že autor v tomto díle až příliš často používal konstrukci, kdy vyšetřovatelé něco odhalili, ale čtenář s tím byl seznámen až později. Takový styl psaní obecně nemám rád. Pozitivem je historicky zajímavě vykreslené období počátku 20. let 20. století v Prusku. I přes výše zmíněná negativa se jedná o nevšední příběh, který se dobře čte.

14.12.2023 3 z 5


Král cizinec (1309 – 1333) Král cizinec (1309 – 1333) Vlastimil Vondruška

Řemeslně kniha na dobré úrovni a v podobě, na kterou jsou čtenáři zvyklí. Kvalitativně to už tak dobré z mého pohledu není. Je to spíše popisné dílo. Styl vyprávění jako vzpomínky starce nad hrobem se mi už zajídá. Používá ho v dnešní době stále více autorů historických románů. A pan Vondruška snad ve všech "epopejích". Co mi také vadí, jsou zmínky o osudech některých postav v budoucnosti. Proč bych měl vědět v dané chvíli románového děje, že zmíněná postava zemře v tom a tom roce, tam a tam a politiku a rodové svazky to ovlivní tak a tak, když ve zmiňovaném, roce je tato postava plná sil. Dle mého to ubírá ději značně na zajímavosti. Jako by nemohl vydržet a napsat to až v příslušném roce, kdy se to stane.

25.11.2023 2 z 5


Dvojitý šach Dvojitý šach Jan Michl

Opět vcelku podařená detektivka z 30.let. Možná více než samotné vyšetřování mě zaujalo historické pozadí a připomínka mnohonárodnostního složení obyvatelstva v Československu té doby. Už méně se mi líbily časové skoky ve vyprávění. Nejsem úplně fanouškem tohoto stylu.

20.11.2023 3 z 5


Poslední kacíř Poslední kacíř Martin Chadima

Kniha velmi láká svou anotací. Doba počátku husitských válek a soupeření jednotlivých frakcí slibuje zajímavý příběh. Ten je psán velmi hezkým a "učesaným" jazykem. Bohužel až příliš prostoru dostaly filozoficky založené rozhovory a přemítání hlavních postav, které se pořád donekonečna opakují. A velmi rychle se to stane otravným. Z těchto nudných "disputací" občas zavane čerstvý vítr nového dění, když se hrdinové vydají do pražských ulic. A spíše jen mimochodem na pozadí zmiňované historické dění je tím nejlepším z celé knihy. Kniha stojí za přečtení, ale určitě nedosahuje kvalit Jména růže.
P.S. Zvláštní, že se zobrazuje 100% hodnocení 3 uživatelů, když byla kniha hodnocena 5 lidmi, Nina dala 3 a já dál 2 hvězdičky?!

18.11.2023 2 z 5


Yorrân I: Poutník 1. část Yorrân I: Poutník 1. část Jan Dobšenský

Svět od Gemmela jako vyšitý, originalita pokulhává na obě nohy. Jména postav, tak i místopisné názvy jsou spíše nezapamatovatelnými jazykolamy. Ale kniha není nudná, takže tři hvězdy si zaslouží.

29.10.2023 3 z 5


Leichenberg Leichenberg Oskar Fuchs (p)

Zajímavý začátek se postupně zvrhnul do eroticko-sado-maso-nemaso-okultně-přisprostlého konce. Takže jako takový úlet od reality dobré počtení, ale není důvod se ke knize vracet.

22.09.2023 3 z 5


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Začátek byl velice slibný, až jsem si říkal, že se snad panu Vondruškovi podařilo napsat knihu jako z počátků tvorby. Bohužel postupem času a stránek šel děj rapidně dolů. Až mi nakonec předestřené chování a motivy postav z větší míry nedávaly smysl. Ale abych jen nehanil, tak tyto knihy beru jako takový příjemný odpočinek, protože jsou psány laskavě. P.S. srnec s laňkou k sobě nepatří, pane Vondruško.

22.09.2023 2 z 5


Římská čest Římská čest Simon Scarrow

Kniha neurazí ani nenadchne, bohužel zase o něco málo horší než předchozí knihy v této sérii. Děj spíše rozvláčný, spousta stran na mě působila jen jako výplňová vata. A chování hlavních hrdinů bylo pro mě až příliš naivní a neuvěřitelné. Tuto sérii čtu už vlastně jen ze setrvačnosti. Snad jen s optimistickým očekáváním, že povstání Icenů by mohlo zvednout laťku zase hodně nahoru.

05.09.2023 2 z 5


Básník Básník Michael Connelly

Knihy s Harrym Boschem i Mickey Hallerem jsou pro mě mnohem zábavnější. U této knihy se mi nějak nepodařilo se začíst. Příběh je vystavěný vcelku dobře, gradace tu také nechybí, ale nějak mě to úplně nevtáhlo. Spousta rozhovorů mezi hlavními postavami mi přišla jen jako výplňová vata. A chování postav mi přišlo v některých situacích neadekvátní a vyumělkované. Pointa sama pak neuvěřitelná. Takže za mě spíše průměrná kniha. A na autorovi schopnosti až podprůměrná.

25.08.2023 3 z 5


Šelma Šelma František Šmehlík

Pecka!

30.07.2023 5 z 5


Chemie smrti Chemie smrti Simon Beckett

(SPOILER) Jakmile je v nějaké detektivce vozíčkář, který zaručeně nemůže dle všech doktorů už nikdy chodit, tak už dopředu tak nějak předpokládám, že chodí. Snad by mě autor mnohem víc překvapil, kdyby nakonec vážně nechodil.

15.07.2023 3 z 5


Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Vcelku povedená detektivka. Veškeré stopy jsou čtenáři předkládány hned. Stejně jako myšlenkové pochody vyšetřovatele. Což je dle mého velké plus (nemám rád detektivky, kde autorův hrdina něco odhalí, ale čtenáři zůstane zatajeno co). Prostředí Bretaně znám a za popis krajiny dávám také plus. Úplně se zase vidím v kavárničce na pláži. Mínusem pak pro mě je chování komisaře Dupina, který na mě nepůsobil zrovna sympaticky. Nesnáší chování svých nadřízených, ale k podřízeným a kolegům se nechová dvakrát dobře. Celkově ale za mě patří tato kniha k povedenějším v detektivním žánru.

06.07.2023 3 z 5


Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Představy autora o fungování NSA a "špionážních" postupech jsou tak naivní, že jsem to v půlce knihy vzdal.

10.06.2023 1 z 5


Portrét neznámej ženy Portrét neznámej ženy Daniel Silva

Velký odklon od špionážního thrilleru. Zábavné, oddychové čtení bez nějakého většího napětí. Ale bavilo mě to. Akorát si marně lámu hlavu, kolik už vlastně tomu Gabrielovi je? 75 let? Jeho fyzické výkony v pranici i v posteli by mu mohli závidět muži polovičního věku...
Jako už tradičně si neodpustím výtku k vydavatelství HarperCollins, jelikož kniha opět obsahuje velké množství gramatických chyb. Jazykový korektor Jiří Chodil text buď nečetl, nebo je to lempl. Každopádně odvedl mizernou práci.

17.05.2023 3 z 5


Transatlantik Transatlantik Volker Kutscher

Nebavilo mě to ani zdaleka tak, jak první knihy série. Hlavní postavou je v této knize Charly. Také Fritze dostává spoustu prostoru, bohužel jeho dějová linka mě vůbec nebavila. I některé zvraty v ději mi přišly nelogické a absurdní.
Také mi vadilo, že zde opět byly některé věty, ba i celé rozhovory ponechány v angličtině, němčině a italštině. Nejvíce jsem si to uvědomil u nepřeložené věty v italštině. Angličtinu i němčinu ovládám, italštinu ne. A tak si říkám, jak se tato kniha asi musí číst někomu, kdo anglicky neumí???
Více mě bavily knihy s detektivními zápletkami a Gereonem jako komisařem. Kvalita je pořád dobrá, ale už ne výborná jako dříve. Už to není úplně ono, protože jako politický thriller mi to tolik nešmakuje.

14.05.2023 3 z 5