Král cizinec (1309 – 1333)

Král cizinec (1309 – 1333) https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495506/bmid_kral-cizinec-1309-1333-DRG-495506.jpg 4 143 37

Lucemburská epopej série

1. díl >

Románová freska začíná nástupem Jana Lucemburského na český trůn a končí smrtí jeho syna římského císaře a českého krále Karla IV. Je to jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala „druhým Římem“ křesťanstva. Složitý zápas obou panovníků o vládu doma i v zahraničí se prolíná se snahou severočeské a jihočeské šlechty upevnit otřesené postavení českých zemí a chránit stavovské výsady šlechty. Třetí rovinou románového děje je život prostého lidu očima měšťanského rodu Rotlevů. V epopeji se střídají mocenské intriky a válečné scény s běžnými denními starostmi románových hrdinů, a to vše v barvitém obraze života vrcholného středověku.... celý text

Přidat komentář

Jaruš7
27.02.2024 5 z 5

Audiokniha skvělá.
Tak se mi sešly v čase díla - Rytíři - (F.Niedl), Blanka z Valois - (H.P. Whitton) a Lucemburská epopej - Král cizinec - (V. Vondruška), zpestřující to obraz našich bohatých dějin.
Každý ve své očividné lásce k historii zdařile splňuje čtenářům zážitky dnes nevídané.
Ale pocta veledílu patří k autoru Epopejí.

Prolínající se příběhy v časové ose chaosu v evropských politických poměrů.
Mocný a mocnější, každý z vladařů potřebuje papežskou podporu. A tak je odvážným činem jeho únos. Kdo bude mít výhody za přísahu věrnosti.
Každá mocná šlechta potřebuje spojence aby upevnila moc. Sňatky jsou ty mírumilovnější zdroj, kdy rody vzkvétají. A tak se Jan Lucemburský stává českým králem, který má už svým postavením závazky k věrnosti a vojenské pomoci.
Rytíř a Cizinec.

Skvěle výpravná část.

petr_
16.02.2024 4 z 5

Zajímavé a přehledné zpracování událostí, kdy Lucemburkové dosedli na český trůn. Řekl bych, že ,kniha dobře popisuje motivace Jana Lucemburského, které vedly k jeho problémům s českými stavy a Eliškou Přemyslovnou a přijde mi, že se díky těmto problémům dobře vyškolil kralevic Karel, který politiku vnímal trochu odlišně a více diplomaticky.
Zajímavými postavami, zde jsou kromě jiných i Eliška Rejčka a pan z Lipé.


MartaPear
03.01.2024 4 z 5

Další rozsáhlé dílo tohoto autora, jako obvykle je v ději kvantum jmen a letopočtů, pro neznalého asi nepřehledné. Četlo se to ale tentokrát výrazně lépe než Husitská epopej.

Pepek24
15.12.2023 4 z 5

Standartní Vondruška, neurazí,nenadchne.

Ramiel
25.11.2023 2 z 5

Řemeslně kniha na dobré úrovni a v podobě, na kterou jsou čtenáři zvyklí. Kvalitativně to už tak dobré z mého pohledu není. Je to spíše popisné dílo. Styl vyprávění jako vzpomínky starce nad hrobem se mi už zajídá. Používá ho v dnešní době stále více autorů historických románů. A pan Vondruška snad ve všech "epopejích". Co mi také vadí, jsou zmínky o osudech některých postav v budoucnosti. Proč bych měl vědět v dané chvíli románového děje, že zmíněná postava zemře v tom a tom roce, tam a tam a politiku a rodové svazky to ovlivní tak a tak, když ve zmiňovaném, roce je tato postava plná sil. Dle mého to ubírá ději značně na zajímavosti. Jako by nemohl vydržet a napsat to až v příslušném roce, kdy se to stane.

Racek213
21.11.2023 4 z 5

No jo, dal se do Lucemburků... Velký přetlak románů o této době... No, pred par lety jsem znal Vondrušku, jeho série o Přemyslovcích i sběratelů ostatků, ba i radu jeho detektivek i jeho scifi.. moc se mi libil. Pred asi 2 roky jsem objevil p. Vaňkovu... Neni tak upl
Ne historicky přesná jako historik Vondruška ale je to velka mistrně slova a velka znalkyne a obdivovatelka nasi slavne minulosti... Takze ctu obé a kocham se.
Co se mi ale stalo? Čtoucí Vondrusku se mi najednou vybavovaly state a souvětí pani Vaňkové... Čím to? No jiste, rozhodne studovali stejne podklady... Nebo se mi to jen zda...
Vitezi u mě střídavě. Tentokrat asi zatim Vaňková... Ale pockejme na celou sérii... Jeste je hodne co pročíst. Docela se těším.
Čtyři hvězdičky asi budou.. zatim. Doufam ze bude priste 5...

mila2411
30.10.2023 3 z 5

Další rozjezd další rozsáhlé "epopeje" páně VV. Karel je legenda, tady pomalinku poznává svět, hlavní hrdina knihy je spíše jeho tatínek. Opět pěkné historické vyprávění, kde je velmi milé zjištění, že i tito VELIKÁNI byli vlastně poměrně obyčejní lidí, kteří řešili běžné lidské starosti. Těším se na další díl.

faba
15.09.2023 3 z 5

Klasický Vondruška. Když to zjednoduším, je to Husitská epopej ve 14. století. Ale jen o králi a jeho okolí.
Už kronikářova pojednání mezi kapitolami je takové opisování z Husitské epopeje.
Četlo se to dobře (protože Vondruška), ale zase, vrátím se někdy k tomu? Koupím si další díl?
Já vím, vypadám jako nespokojenec (proč jako), ale já mám jen dojem, že je to trochu na jedno brdo...

hetzerjoke
28.08.2023 2 z 5

Svým způsobem svižná (ale přeci jen čtyřistastránková) knížka, která čtenáře zasvěceně seznámí s turbolentními léty po smrti Václava III. a mocenskými škatulaty na papežském i císařském trůnu, které tuto éru provázely. Knížka mi vlastně dost připomínala o fantasy prvky ochuzenou Hru o trůny. Méně akční, méně napínavou a tak trochu uzpůsobenou pro potřeby tradičního Vondruškova čtenářstva. Dvorských intrik, románků a domáckého klábosení zde naštěstí není příliš a i trochu příliš okatá lascivita se dá přestát, protože osou příběhu je stále stará dobrá politika středověku - uzavírání aliancí, vyhlašování válek a řešení, jak si namazat kapsu zlatými groši a přitom poplenit hrady svého soka, dokud je to sok a ne spojenec. Žabomyší války mezi českou šlechtou v kombinaci s těžce nesympatickou Eliškou Přemyslovnou mi nejednou připomněli, že král Jan Lucemburský sice není z pohledu našich dějin hodnocen nijak dobře, ale nelze se mu divit, že si k naší kotlině plné hašteřících rodů nedokázal najít cestu. Knížka je také příjemně realistická v detailech, bitvy jsou nepřehledné, porody nebezpečné a věřit se nedá nikomu (a už vůbec ne Italům z Lombardie). Hvězdy ale dolů strhnout musím, protože z milionu dějových linek jich pár vyšumělo do ztracena, jmen bylo až příliš a dynamika kapitol prakticky neexistovala. Autor toho nastudoval dost a zřejmě se snažil ten objem zajímavostí a souvislostí předat dál, až zapoměl, že píše historický román. A román není učebnice.

Jonna
27.08.2023 3 z 5

Nějak mi trvalo se do knihy začíst, což se mi u předchozích sérií nestávalo, nevím, jestli je to knihou nebo mnou, protože jsem nedokázala zcela odhlédnout od některých autorových názorů, které v poslední době vyslovoval, a se kterými bytostně nesouhlasím. I tak mi připadá kniha taková neživá, jen rychlý přehled faktů. Spisovatel kdysi říkal, že Lucemburky nikdy nenapíše, možná mu ta látka nesedí, a opravdu to neměl dělat. Ještě nad sérií nelámu hůl, uvidíme, jak si povede další díl.

Ilona70
27.08.2023 2 z 5

Po Husitské epopeji se mi tato Lucemburská (tedy její první díl) zdá strašně ochuzená o osudy běžných lidí (rodina Prokopů v Husitské). Pro mě je zde nadbytečné zbytečně zdlouhavé líčení bojů. Srovnám-li pak toto dílo historika Vondrušky s historikem prof. Spěváčkem jednoznačně vítězí Spěváčkův Král diplomat. Při srovnání spisovatele Vondrušky a spisovatelky Vaňkové pak je čtivější její Lucemburská trilogie. Uvidíme jak dopadnou další díly, ale už se mi do nich nechce moc investovat, asi mi bude stačit si je půjčit v knihovně. Připadá mi to, jako kdyby se pan Vondruška už z toho nejlepšího vydal.

Madelisi
30.07.2023 4 z 5

Čtivé čtení o vlastní historii se nikdy neomrzí. Podobný příběh už zpracovali jiní, Vondruška k němu dodal svůj rukopis. Třeba tím, že zdůrazňoval, že rytíři jsou jisté úrovně (to mnohokrát zmiňuje i v detektivkách). Zmínil i nebezpečí porodů. Toto se mi na Lucemburské epopeji moc líbilo, na známé látce autorský rukopis.

K příběhu - je skvělé, že Eliška Prěmyslovna nepůsopí jako zabedněný mezek. K Jindřichovi z Lipé, Elišce Rejčce, Janovi i Karlovi přistoupil trochu jinak než ostatní, takže jsem se nenudila na jejich stránkách.

Nejraději jsem ovšem měla Landštejna. Scény, ve kterých vystupova on a české panstvo, mě moc bavily. Mrzelo mě, že ke konci se stal už spíše vedlejší postavou.

Le Chat
28.07.2023 5 z 5

Kniha se četla sama, už se opravdu těším na druhý díl - Kralevice Karla!

Dandulka
13.07.2023 5 z 5

Tak to vypadá, že další historická románová série z českých dějin bude opět vynikající! Nejde jen o to, že doba vlády Lucemburků je mi velmi blízká, ale jde i o zpracování tématu, a to umí autor opravdu mistrovsky! Nemůžu se dočkat dalšího pokračování.

KačuleJakVíno
07.07.2023 5 z 5

Po přednášce s panem spisovatelem jsem se na knihu těšila dvakrát tolik. Nezklamala a já nemohu jinak, než dát 5 hvězd. Čtivá, nabitá historií.

knihyKeMne
25.05.2023 4 z 5

Konečně jsem se dočkala "pokračování Přemyslovské epopeje"! Opět podobná atmosféra, i když tentokrát byl děj zprvu zaměřen spíš na Janovu ženu a v závěru stále víc na jeho syna...

Opět napsáno velmi čtivě, takže jsem těžko hledala místa, kdy se šlo od knihy odtrhnout. Psáno zajímavým stylem, kdy autor vždycky nastínil nějakou složitou politickou situaci a přípravu na její řešení, tj. na nějaké vyjednávání, a pak střih, jsme o půl roku dál a řešení zmíněno jen jednou větou. Někdy mi to přišlo škoda, často to totiž vypadalo dost neřešitelně. V tomhle si to autor docela usnadnil. Zajímavé bylo i proložení "nudných let" vsuvkou, která umožnila přeskočit do zajímavějšího dění. Já jsem spokojena a určitě budu číst dál.

cérka
01.04.2023 3 z 5

Lucemburkové byli druhou českou královskou dynastií. Zemím Koruny české vládli více než jedno století a já se neskutečně těšila na literární zpracování jejich osudů z pera pana Vondrušky. Na jeho epopeje jsem až doposud nedala dopustit a vždy jsem velmi kvitovala s jakou lehkostí a čtivostí dokáže autor popsat českou historii.
Tentokráte jsem se musela téměř celou knihu nutit k četbě a jen díky své pevné vůli jsem dočetla! Snad je to současným společenským rozpoložením nebo válkou na Ukrajině, ale už se mi příčí číst 448 str. o boji o moc. Doufala jsem v něco podobného, co se podařilo u Přemyslovců. Vysvětlení a dokreslení naší historie pomocí života lidí ve všech společenských vrstvách, i za cenu dalších stovek stránek navíc.
Velké množství postav bez pořádné charakteristiky, které mi splývají v jednu šedou masu, o který vlastně téměř nic nevím. K žádné postavě jsem si nevytvořila za celou dobu pozitivní nebo negativní vztah.
Byla jsem z předešlých knih zvyklá, že autor dokázal jít do hloubky a nádherně vykreslit situaci na pozadí krajiny, prostředí hradů, podhradí apod. Tady mi to vše přišlo velmi ploché. Velká škoda!
I já budu s obavami vyhlížet pokračování.

JáraTym
21.03.2023 5 z 5

Skvělý start románové fresky, který mapuje léta od počátku vlády Jana Lucemburského. Je velmi příjemné číst Vondruškovu epopej, a nedostávat v každé kapitole detailní popis středověkých toalet a sexu. V této knize je oproti poslední epopeji Husitské hlavně dění ze života panovníků a vysoce postavených lidí té doby, a už se příliš nezaměřuje na život prostého lidu - což není na škodu, naopak máte větší pocit jistoty, že se to tak opravdu mohlo stát, a není to jen autorova fabulace. Střízlivě očekávám další díly.

VendulaB
10.03.2023 4 z 5

Obecně považuji všechny Vondruškovy epopeje za skvělá díla, která čtenářsky velmi přijatelným způsobem zprostředkovávají základní pohled do našich dějin. Tentokrát jsem však v knize postrádala lepší vykreslení jednotlivých postav. Působily na mně ploše a nepříliš živě, nedokázala jsem si k nim vytvořit vztah a jejich osudy mi tak byly vlastně jedno.

hanzmb
27.02.2023 4 z 5

I ty Brute. Slyšel jsem několikrát pane Vondrušku hovořit o tom, že Martin byl hřích z mládí a už o Lucemburcích psát nebude. Zákon trhu je ale silnější, jak v létě přiznal u nás v MB na přednášce. Proti těm desítkám podobných knih má tato alespoň výhodu v určité ucelenosti a přehlednosti. Ty historie Jana, Elišek, Rožmberků a Ronovců byly popsány už na x způsobů. Vždy však jen jako několikaletý výsek. Z názvu bych očekával, že to bude jen o Janovi, ale ten má skoro stejný podíl jako Landštejn, Eliška či později už Karel. Škoda. Na druhou stranu to je solidnější kniha než poslední díly autorových detektivních sérií. Proč ale kvůli tomu opustil skvělé Skláře stejně nikdy nepochopím.