Básník

Básník https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36024/bmid_jack-mcevoy-basnik-zMD-36024.jpg 4 249 64

Jack McEvoy série

1. díl >

Novinář Jack McEvoy je zvyklý psát o smrti jiných. Pak ale smrt zasáhne jeho bratra Seana, vyšetřovatele z denverského oddělení vražd, a následné události ho vtáhnou do příběhu, jaký nikdy nechtěl psát. McEvoy na rozdíl od policie nevěří, že jeho bratr spáchal sebevraždu, a začne na vlastní pěst pátrat po dalších okolnostech. Postupem času shromáždí údaje o několika podobných úmrtích, k nimž došlo na různých místech Spojených států. Vše nasvědčuje tomu, že se ocitl na stopě sériového vraha oplývajícího bezpříkladnou krutostí a vychytralostí. Jeho oběťmi jsou vesměs vyšetřovatelé vražd, jejichž kariéru či psychiku poznamenal nějaký nevyřešený případ, a vedle zohavených těl pokaždé leží vrahovo poznávací znamení: citáty z díla Edgara Allana Poea. Bratr Jacka McEvoye je poslední obětí v řadě. Anebo možná ne. Možná se poslední Básníkovou obětí stane McEvoy sám…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Poet , 1996


více info...

PitoR
PitoR
16.02.2024 5 z 5

Prvá kniha zo série Jack McEvoy, pomenovanej po hlavnom hrdinovi, novinárovi z Denveru.

Spočiatku som bol trocha na vážkach, čo vedie tohto chlapíka k takému zápalu objasniť smrť svojho brata. Naozaj mu ide o spravodlivosť, alebo sa chce jednoducho priživiť na nešťastí svojej dvojičky, podieľať sa na šokujúcom odhalení pravdy, a dostať tak svoj článok na prvé stránky novín, tým získať popularitu a slávu? Snáď mu nekrivdím a išlo mu skutočne o pravdu a spravodlivosť.

Zaujímavý námet od Connellyho. Zneužívanie a zabíjanie detí, vraždy policajtov, k tomu úryvky z básní Edgara Allana Poea - šialený mix! Napriek ťažkým a smutným témam sa mi príbeh páčil a teším sa na ďalšie spisovateľove knihy.

Ivan F
Ivan F
07.01.2024 4 z 5

Niečo viac ako pred rokom som prečítal iný príbeh s Jackom McEvoyom a nebol som nadšený, pretože Jack je síce fiktívna postava, no je to hnusný slizký zmrd. Presne taký istý je aj tu, hoci kniha je výborná, no všadevlezlý novinársky pisálek mi čitateľský pôžitok úspešne ničil. Nemôžem Connellymu uprieť, že spisovateľské remeslo má v malíčku (v rámci žánru určite), príbeh má hlavu a pätu, síce trochu prekombinovaný záver a úspešne čitateľa namotáva, kto je vlastne vrah alebo vrahyňa. Ako už x-krát predtým ani tentoraz to nebol/a ten/tá na koho sa v knihe najviac poukazovalo, a ak čitateľ postupne vylučuje jednu postavu po druhej (rozumej metódou Sherlocka, ktorý tvrdí, že po vylúčení všetkého a všetkých zostane len jedna možnosť, aj keď vyzerá akokoľvek nepravdepodobne), tak úspešne nájde páchateľa/ku. Asi toľko som chcel napísať do komentára, pretože Jack ma odrádza siahnuť po ďalšom jeho príbehu, tak mi je protivný, ale zas o niečo viac ako rok, nuž uvidím.


ninano
ninano
24.11.2023 4 z 5

Zajímavě napsaný thriller potěší hlavně fanoušky Edgara Allana Poea.

Ramiel
Ramiel
25.08.2023 3 z 5

Knihy s Harrym Boschem i Mickey Hallerem jsou pro mě mnohem zábavnější. U této knihy se mi nějak nepodařilo se začíst. Příběh je vystavěný vcelku dobře, gradace tu také nechybí, ale nějak mě to úplně nevtáhlo. Spousta rozhovorů mezi hlavními postavami mi přišla jen jako výplňová vata. A chování postav mi přišlo v některých situacích neadekvátní a vyumělkované. Pointa sama pak neuvěřitelná. Takže za mě spíše průměrná kniha. A na autorovi schopnosti až podprůměrná.

Olous1
Olous1
22.04.2023 5 z 5

Tak toto bylo velice povedené. Díky databázi knih objevuji opravdu skvělé čtení a jsem za to opravdu ráda. Kniha mě pohltila hned ze začátku, skvělá zápletka a pak nečekané rozuzlení, které mě opravdu překvapilo. Další skvělá série. Za mě 100%.

klempy2
klempy2
17.04.2023 5 z 5

Výborné! Přiznávám, že detektivky nejsou můj žánr. Vždy jsem si nějakou rozečetl ale nikdy mě žádná neudržela nakonec jsem ji rozečtenou odložil. Námět této knihy + pochvaly, které jsem na tuto knihu slyšel, mě k této knize přivedly a jsem za to moc rád.

Hned start knihy byl skvělý. Hutná atmosféra, zajímavá zápletka, nečekané zvraty i rozuzlení, které jsem opravdu nečekal. Myslíte si, že víte ale nevíte.

Co na knize hlavně cením je to, že autor zbytečně nemrhá stránkami. Tempo děje je rychlé, vždy se něco zajímavého děje, stránky se otáčejí samy a napětí je udržováno až do konce knihy. Vím, že Michael Connelly má těch sérií více ale prozatím zůstanu u McEvoye a určitě sáhnu po dalším díle v této sérii.

kokrokr
kokrokr
09.03.2023 4 z 5

Ta délka příběhu chtěla trochu ubrat, je tu dost vaty zejména v první části knihy. Pokud by autor svůj román krátil a děj více zahustil, mohlo to dopadnout lépe. Za mě tři a půl bodu.

Luigi1
Luigi1
15.02.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná čtivé

Nimunka
Nimunka
27.01.2023 5 z 5

Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Vadilo mi, že musím do práce a nemůžu číst

Magdalenkačte
Magdalenkačte
06.09.2022

(SPOILER) Jack McEvoy je novinář, který píše o vraždách. Je dvojče Sean je detektiv, který vyšetřuje vraždy. Cely příběh začíná tím, že Sean spáchal sebevraždu, ale Jack má pochybnosti. Velké pochybnosti o tom, že by se bratr sám zabil. Začne pátrat a rozkrývá práci sériového vraha, který se “podepisuje” citacemi z básni E. A. Poea. Do případu vstupuje FBI a krásná agentka Rachel. Kdo je vrahem Seana a dalších mnoha detektivů? Odpověď najdete v této skvěle knize.
Celý příběh je mistrně sestaven a zápletka je dokonalá
A mimochodem….ta předmluva od Kinga je

March
March
16.07.2022 5 z 5

Jsem obrovská fanynka Harryho Bosche a Michaela Connellyho. Trochu jsem oddalovala četbu s jinou hlavní postavou. A? Měla jsem si knihu přečíst už dávno, autor mě nezklamal, ale vůbec, bavilo me to, neustále jsem byla v napětí, překvapivé zápletky a to rozuzlení bylo pro někoho prekombinovane, ale pro mě ne. Kniha mela všechno a autor je i nadále moje srdcovka...

smithynka
smithynka
10.07.2022 5 z 5

Zajímavá kniha, která se velmi dobře četla a naprosto vás pohltí.

lucakuca
lucakuca
06.07.2022 5 z 5

Velmi velmi velmi velmi čtivé!
Zapomněla jsem žít, jíst, spát a pít. Stala se ze mne troska, která podlehla knize. Úchvatné knize.

astra3
astra3
29.05.2022 5 z 5

Velmi čtivé, napínavé. Na konci až příliš překombinované. Jack byl v soukromí místy trochu naivní na to, že měl být protřelý novinář.

JSmerda
JSmerda
16.05.2022 5 z 5

Kniha je velmi čtivá a děj vás zcela pohltí. Sledujete hlavního hrdinu (novináře), jak získává jednotlivé indicie, skládá je do výsledného obrazu a ve svižném tempu (a ve spolupráci s FBI) nachází vraha. Bohužel se ukazuje, že kniha má mít dvě vyvrcholení. Nejsem příznivcem tohoto typu knih, protože většinou druhý vrchol je takový nucený/hollywoodský a rozhodně vám neposkytne tolik emocí. Napětí je potřeba budovat a na druhý konec obvykle autorům nezbývá už moc sil a prostoru. Toto jediné mě trošičku zklamalo. Jinak je to opravdu vydařená detektivka/thriller od mého oblíbeného autora.

Zajímavost: kniha vyšla v roce 1997 a reálie vychází z této doby. Pokud budete číst knihu ve větším časovém odstupu jako já (v roce 2022), tak je zajímavé sledovat technologický posun ve výpočetní technice a její zavádění/zohledňování při vyšetřování.

intelektuálka
intelektuálka
10.01.2022 4 z 5

Snažím se upouštět od četby thrillerů, ale to není případ zkušeného spisovatele Michaela Connellyho - zaujalo mne spojení veršů a smrti ....

A zde autor rozvíjí spletitý případ v několika liniích - záhadné sebevraždy policistů, nevyjasněná úmrtí ve vyšetřování a také život Jacka McEvoyho - kterého na stopu přivede smrt jeho bratra ....

A to vše ve spojení s básněmi E. A. Poea ...." mimo prostor, mimo čas "

Tahle kniha je profesně dobře odvedená práce - a já se určitě podívám na pokračování, protože závěr je zde otevřený ....

A vzhledem k předmluvě Stephena Kinga si knihu zařadím do čtenářské výzvy.

Jiparis
Jiparis
21.12.2021 5 z 5

Kde má původ zlo a krutost sériových vrahů? Jak je možné, že se někdo s krutostmi, které v mládí zažil vyrovná a jiný ho stupňuje a ubližuje dál? Dobrodružný propletenec hledání pachatele a nejednoduchých vztahů.

soukroma
soukroma
06.09.2021 2 z 5

Moje zbrklost vedla k velkému zklamání, můžu si za to sama: velice jsem se těšila na novinku, pořídila si ji hned po vydání, informována výkřiky z obálky o mimořádném zážitku jsem se hned vrhla na čtení. Ale ouha, šlo to nesmírně ztuha, po 70 stranách se vlastně nestalo vůbec nic, spousta nadbytečných popisů, žádné napětí. Za dalších 50 stran se z toho jen velmi zvolna začal klubat jakýsi případ, zavánějící velmi komplikovanými vraždami (a pedofilií v druhé linii). Teprve komunikace z terminálů a zadávané vyhledávání v databázích mne přimělo podívat se, kdy že to autor vlastně napsal: 1997! A jsem doma, nejen že už chápu, proč se mi to obsahově nelíbí, ale i proč v tom nepoznávám současný autorův styl (sice stále důkladný a hutný, ale od začátku napínavý), a současně proč ty výkřiky na obálce byly tak neadekvátní a neaktuální. Musela jsem odložit, nebavilo, nezaujalo, pro mne ztráta času.

georginaa
georginaa
15.08.2021 5 z 5

Příběh je zajímavý, vtáhne do děje, vyšetřování vlastního bratra dvojčete, vede novináře Jacka k různým myšlenkám. Nevěří, že by bratr Sean spáchal sebevraždu a tím rozpoutá záhadné okolnosti tohoto případu. Moc pěkné čtení a těším se na pokračování.

CharlesWard
CharlesWard
13.01.2021 4 z 5

Nic nového pod sluncem, ale napsáno je to poutavě!