Premek81 Premek81 komentáře u knih

☰ menu

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Intenzivní a smutný příběh.

(Čtení v originále dost obtížné, ale jsem rád, že jsem se povídkou prokousal na konec, odnesl jsem si z ní nejenom velkou spoustu slangových výrazů a idiomů)

14.08.2023 5 z 5


Ready Player One: Hra začíná Ready Player One: Hra začíná Ernest Cline

Kniha je čtivá, příběh má spád.

Atmosféra distopického světa, ve kterém většina lidí raději tráví čas v on-line hře, protože realita jim nemá co nabídnout, je vykreslená dobře. Mnozí doufají, že právě oni najdou poklad, který ve hře OASIS zanechal její výstřední zakladatel a hlavní programátor.

Podobnost organizace IOI, která se snaží všemi prostředky síť OASIS ovládnout - a neštítí se přitom ničeho - s nějakou korporací v tom našem současném světě je určitě čistě náhodná.

Kniha je plná odkazů na staré počítače a hry (výstřední miliardář totiž do své hry o poklad zakomponoval spoustu úkolů, které se týkají herní kultury z 80.let), navzpomínal jsem tak na své vlastní dětství.

Konec je takový dost netflixový, ale nebudu to víc rozebírat, abych nespoiloval.

13.07.2023


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

(SPOILER) Pohlcující příběh o mentálně zaostalém chlapci, který díky výzkumu a převratné operaci dostal šanci být chytrý. O člověku, jehož IQ rostlo závratným tempem, ale emoční inteligence ne a v jádru zůstával nesmělým a bezbranným klukem. O rodině, kterou rozložil příchod mentálně retardovaného syna a o matce, která si odmítala připustit realitu.

Kniha mnohokrát nutí k zamyšlení. Jsou chytří lidé šťastnější? Jací jsme pod venkovní fasádou?

30.05.2023 5 z 5


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Kniha má zajímavý motiv a hlavně zpočátku buduje napínavý příběh... ke konci mi to přišlo až takové trochu "přitažené za vlasy".

20.09.2017 3 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Čtivá a napínavá detektivka. Atmosféra zimních nocí z toho přímo dýchá, na město padá čerstvý sníh a ve tmě číhá vrah. Kde řádí, tam se objeví sněhulák. Knížku jsem četl v angličtině a nejspíš i pro to jsem se chvíli nemohl začíst a připadalo mi že děj ubíhá pomalu. No pak nabral spád a poslední třetinu jsem četl se zatajeným dechem. Doporučuji.

08.05.2017 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Knížka je napsaná vypravěčskou formou, děj má spád, dobře se to čte. Představte si, že jste na návštěvě u milé paní, která vypráví o svém životním osudu a peripetiích svých rodičů a prarodičů. Chvíle radosti a obyčejného života se střídají s peripetiemi, které přinesou světové války, tvrdý komunismus v 50. letech i porevoluční "odkrývání karet". Vyprávění letí a vy sedíte, usrkáváte čaj a posloucháte.. protože příběh je skutečně zajímavý a vás s každou novou historkou zajímá jak to bude dál...

04.02.2017 4 z 5


Lži na pohovce Lži na pohovce Irvin D. Yalom

Lži na pohovce - o tom jak mohou lhát pacienti svým psychoterapeutům, terapeuti pacientům ale i terapeuti sami sobě, a jak to nakonec může dopadnout. Zajímavá sonda do lidských duší a do motivů lidského jednání, které můžem na první pohled odsuzovat.. a na ten druhý ho třeba trochu pochopíme. Děj knihy se z počátku svižně rozjede zajímavým směrem, potom mi přišel poněkud rozvláčný a k závěru zase nabere spád. Dávám za 3 hv (mírný nadprůměr takže spíš 3 a půl).

13.01.2017 3 z 5