Běh o život

Běh o život https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77494/bmid_beh-o-zivot-xQH-77494.jpg 4 2051 329

Běh o život napsaný Stephenem Kingem pod pseudonymem Richard Bachman zná český čtenář pod názvem The Running Man a takto byl uveden do distribuce i film s Arnoldem Schwarzeneggerem (sám King filmu na chuť příliš nepřišel). Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Running Man , 1982


více info...

Přidat komentář

ject9a
16.03.2024 4 z 5

Running Mana s Arniem vždycky rád zhlédnu, a netušil jsem, jak čtivá je jeho knižní předloha! Dystopický futuristický svět jak z mixu ´Alice in Borderland´ a ´1984´ mě dostal svojí bezvýchodností a krutostí. Naspeedovaný hlavní hrdina Ben, který mě nejdřív na začátku moc nepřesvědčil, ale skrz jeho nekonečné útrapy se z něj nakonec stal brilantní hráč pokeru (jak popsáno níže). Možná, že časem tomu dám dokonce 5 hvězd, až se mi to rozleží v hlavě :)

Arev122
01.03.2024 5 z 5

Zajímavé a akční čtení, kde televize obstarává smrt jednotlivce- běžce o život.


krakonos.kraken
27.02.2024 5 z 5

Koukám že ani King neni imunní proti myšlenkám typu "v budoucnu budou určitě létající auta" :D

Ale ne, je to dobrý. Dost depka samozřejmě. Něco mezi filmem "hráč" kde vězni odsouzení na smrt můžou pro pobavení sledujících bojovat na smrt a mezi 1984. Některé technologie dneška by příběh velmi změnily a to že si hlavní postava musí nosit kameru s kazetkami a posílat je poštou...dneska trochu vtipný, když si vezmeme v úvahu, že děj se odehrává v současnosti. Ale i tak za mě super, tomuhle se při psaní o budoucnosti nedá vyhnout.

Kakho-Oto
25.02.2024 4 z 5

(SPOILER) O hodně zajímavější než tuctový film se Schwarzeneggerem, pro který byla Kingova kniha jen letmou inspirací pro vlastní příběh. V knize není žádná aréna s profesionálními zabijáky, ale loveného může zabít či udat kdokoliv z veřejnosti. Naopak on může zase likvidovat je. Navíc se Richards do soutěže přihlásil dobrovolně, ve filmu tomu tak není. I když ta dobrovolnost je dána velmi špatnou sociální situací jeho rodiny. Bavila mě celá kniha, vyloženě strhující pro mě bylo vše od okamžiku, kdy Ben Richards vyhodil do vzduchu budovu IMCY. Konec románu byl v rámci možností dobrý. Zajímavý distopický román. Celkové hodnocení: 85 %.

hakunamatata
10.02.2024 3 z 5

Příběh odehrávající se v utopickém světě roku 2025 (vydáno 1982 a teď už je to současnost), kdy se lidé baví sledováním pořadů v televizi. Nejoblíbenější je Běh o život, kde lidé utíkají před lovci, kteří je chtějí zabít. Lidé prchající jako kořist se snaží zachránit si život a vyhrát finanční odměnu.

Tak jsem se po dlouhých letech vrátila ke Kingovi a už to nějak nebylo ono. Ale velmi mi to připomnělo epizodu Black Mirror White Bear, kde také probíhal lov na lidi.

risha03
16.01.2024 5 z 5

Říkám díky sai King.
Vše co si od vás přečtu je neskutečně čtivé, poutavé. Nelze se odtrhnout. Dle mého názoru byl Běh o život námětem pro Hunger games. Distopický svět, hry o život. Akorát zde pro dospělé, krapet reálnější distopie, plná drog, sexu a zbraní na každém rohu. Netvrdím, že je to dokonalé dílo bez vad na logičnosti. Navíc tomuto dílu kazí jeden fakt, odehrává se v “budoucnosti léta páně 2025. Tj. z dnešního pohledu působí velmi vtipně (ač je na obalu nového vydáni kamera, vůbec se zde neuvažovalo o tom, že v roce 2025 se nelze ztratit ve velkoměstě, neboť tu máme Big Brothera), ale kniha byla napsána v 80. letech. Naopak něco se až podivně trefuje do dnešní doby. Co ale říkám je, že tohle jsem přečetl za dva dny, nešlo se odtrhnout, bylo to neustále napínavé na všech stranách.

Belanna
22.12.2023 5 z 5

Je úplně jedno, zda knihu napíše Bachman nebo King, po každé je to skvělé, poutavé a akční od začátku do konce, plné detailů. Děj Vás pohltí a pak už jen vše prožíváte naplno spolu s hlavním hrdinou.

BrooksWasHere
13.12.2023 4 z 5

Ďalší vydarený King, ktorého dej odsýpa neskutočným spôsobom a v podstate ani chvíľu nenudí. Príbeh som prežíval spolu s hlavným hrdinom a takmer celý čas som mal pocit, ako keby som bol priamo uprostred diania!

Pasáže s lovom mali geniálne vystavané napätie a nervydrásajúcu (miestami až klaustrofobickú atmosféru), ktorá mi perfektne sadla a Running Mana som si ohromne užil!

Dávam 8/10, pretože jediné, čo mi kazí celkový dojem je unáhlený záver, ktorý pôsobí trochu odfláknuto a tým pádom mi tam chýbalo nejaké výraznejšie vyvrcholenie...

kate9326
11.12.2023 4 z 5

Film neznám- ale dle komentů to asi byl akční krvák tyou John Wick, takže no thx...
Děj je zajímavý, i když hlavní hrdina je spíše něco mezi obětí a oportunistou.
Vadí mu nespravedlnost, ale především k němu, ostatní mu využít nevadí, at už jsou bohatí, či chudí.
Konec se asi dal čekat, i když mohl být i jiný. /Doba, kdy se děj odehrává, je z dnešního pohledu minulost...:-)))/...

LuckaK.088
17.11.2023 4 z 5

Trochu netypický King schovaný pod pseudonymem. Musím ale přiznat, že i přes své mouchy (a není se moc čemu divit, když bylo dílko spíchnuto za 72 hodin!), mi tento dystopický thriller zajistil příjemně strávené sváteční odpoledne. Bena Richardse jsem si oblíbila a s napětím očekávala, jak to celé s ním, jeho manželkou, dcerkou a totalitními vládci dopadne. Závěr se podařil.

Ze zvědavosti jsem zkoukla i film a již se nedivím, že mu King na chuť nepřišel. Nejde totiž srovnávat hrušky s jablky. Film měl s knižní předlohou opravdu pramálo společného. Tím nechci hanit film, ten se mi líbil také.

Tupoun
02.11.2023 3 z 5

Čteno po letech podruhé a dopadlo to stejně jako s Dlouhým pochodem. Poprvé nadšený, dnes rozpačitý. Běh o život mohl být báječnou knihou, kdyby si udržel akčnost a napětí chvíle, kdy se Ben Richards dostal do ulic. Ale již brzy dostává hlavní postava takový kartáč, že přestává být akčním hrdinou a je spíše otloukánkem. Nakonec mu King naložil tolik zranění, že už mu nezbývalo než honem, honem děj překotně zkrátit, aby mu Ben Richards neexnul než dokončí myšlenku. Autor i postava to tentokrát utnuli moc rychle. Zajímavé vzhledem k tomu, že jindy King dovede rozepsat obyčejnou chůzi z 1. do 2. patra na tři stránky... Protentokrát vítězí film Running Man, i když je to o něčem úplně jiném než uváděná předloha.

Ondrapt
11.10.2023 4 z 5

Kniha odlišného typu žánru než od Kinga, ale velmi podobná jako jiná Bachmanova kniha Dlouhý pochod. Tedy především napětí a všechno se odehrává v pohybu při nějaké hře, nyní v smrtící reality show. Dvě třetiny knihy proletíte s hlavní postavou jako diví. Až v poslední třetině "přistáváme" a pohyb střídá totální all-in, vyjednávání a zajímavý, trochu překvapivý závěr.

Zemlja
25.09.2023 4 z 5

Takové lehčí čtení. Napínavé. Domnělý outsider přečůrá týpky, kteří si myslí, že mají navrch. Fandíte jako diví.

m2056
05.09.2023 5 z 5

Znal jsem Film ale kniha je jiná z 90 procent čte se moc dobře.

Django
14.07.2023 3 z 5

V mnoha ohledech bohužel nedotažené scifi, na kterém je zub času znát dle mého mnohem víc, než třeba u Bradburyho. První část knihy zajímavější a napínavější, ve druhé půli už jsem se těšil, až budu u konce a konec samotný to mírně vylepšil. Celkově ale stále slabší Kingovka.

Agatha84
22.06.2023 2 z 5

Fakt překvapivé zklamání.... rychle zapomenutelné cosi, které zanechalo jen mírnou pachuť znechucení nad ztrátou času. Bylo by ovšem opravdu trapné, kdybych byla z Kinga jen nekriticky nadšená. O to více se těším na příště!

Nordic7
16.06.2023 3 z 5

Jej, to je zklamání.
Knihu jsem četl poprvé v pubertě před skoro třiceti lety. Tenkrát se mi děsně líbila. Včera jsem ji horko těžko dočetl znovu.
Asi těžko bude kdokoliv osočovat Kinga, že neumí psát. U tohoto dílka ale věřím tomu, že ho spíchl horkou jehlou během 72 hodin. Celý námět je nedotažený a plný děr (výplata peněz závislá na tom, že Richards hodí denně do schránky dvě kazety, které budou včas doručeny, exploze cisterny ve sklepě způsobená zapálenými novinami, Richardsovo štěstí na setkávání s lidmi, kteří mu ihned chtějí nezištně pomáhat, ignorance jeho zranění atd.). K tomu připočtěme křečovitě naroubované ekologické téma a veškerý dojem je v háji. Čtivé, ale děravé jak ementál. Chcete dobré akční čtení o pronásledování uprchlíka? Sáhněte po prvním Rambovi. Morrell si ve srovnání s Kingem dal se svojí knihou viditelně víc práce.

Lolila
12.06.2023 5 z 5

Depresívna, hrôzu naháňajúca budúcnosť.... , keď si predstavím, že rok 2025 je za dverami:-). Reality show, ktorá má zamestnať mysle ľudí, aby nevnímali čo sa okolo nich v skutočnosti deje. Show, v ktorej sa aj takýmto spôsobom zbavujú "rebelov"....
Chlieb a hry.... vyskúšané v rôznych spoločnostiach.... ľudia sa asi nikdy nepoučia z vlastnej minulosti.....

Luigi1
08.06.2023 4 z 5

Běh o život se nečetl špatně ale film byl daleko lepší

Predator3313
05.06.2023 4 z 5

Po Řbitovu zvírátek jsem si řekl, že od Kinga už číst nebudu, takže jsem byl dost překvapen, když jsem zjistil že Bachman je jeho pseudonym a řekl jsem si, že to zkusím.
A rozhodně to za to stálo.
První 3/4 knihy mě chytly opravdu hodně a hltal jsem každou stránku.
poslední 1/4 už tak dobrá nebyla, přišla mi nelogická a uspěchaná.
Dávám 4* ale je to spíš na 3,5.