perfect day perfect day komentáře u knih

☰ menu

Srdečné pozdravy z Notwithstandingu Srdečné pozdravy z Notwithstandingu Louis De Bernières

ano, i anglický venkov se všemi těmi upjatými milovníky čaje, sušenek a tvídu lze popsat nesmírně romanticky a nahlédnout na něj rozevlátě a odlehčeně. Miluji momenty, kdy na vás v nějaké opvídvce vykoukne postava z povídky předešlé a sehraje vedlejší , ale rozkošnou roli a vám tak krásně doplní mozaiku obrazu vesnice ve vaší hlavě.
Bernieres vypráví a popisuje pomocí nádherně stavěných vět, do kterých tak přirozeně a trefně sází eskapády zapříčiněné lidskou pýchou, naivní zamilovaností, věrnou oddaností vlasti a vlastně celou plejádou lidských vlastnotí tak, jak je všichni dobře ze svého okolí známe.
Velmi mě vždy pobavila postava čističe příkopů, která v každé povídce našla ve škarpě něco nového a prohlížela si to s hamletovským nápřehem.
K povídkám se nevracím, tyto ale nepustím z knihovny, jsou totiž nádherné. Líbí se mi úplně stejně jako jeho jihoamerická trilogie. 100% - kéž by takto psal někdo v Čechách a o Čechách.

20.01.2012


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Doporučuji originál v aj, i pro začínající čtenáře,kniha je tenká a složité angličtiny se bát nemusíte, v charakteru vět je upřednostněna naléhavost myšlenky a jazyk zůstává pořád poněkud farmářský a lidový. Dále také doporučuji nastudování Farmy zvířat v podání Činoherního studia Ústí nad Labem-)

02.01.2012 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kniha, ke které se ráda vracím, teď v levných knihách k dispozici jako audiokniha na CD - doporučuji.

02.01.2012 4 z 5


Alenka z planety Země Alenka z planety Země Kir Bulyčov (p)

knížka mého dětství, baví mě dodnes, již v 8 letech jsem věděla, co je indikátor - mimochodem Indikátor je má nejoblíbenější postava. Hravé, napínavé, dokonale rozvíjející fantazii!!

01.01.2012 5 z 5


Pláž Pláž Alex Garland

z jiných recenzí:
...již teď kultovní klasika
....proud adrenalinu
...brilantně koncipovaná první (! A.Garland ji napsal v 26 letech) novela
...kniha, o které mnoho starších autorů muže jen snít..
....Pán Much pro novou generaci
...svižná a ambiciózní novela..

Momentálně má opravdu nejoblíbenější kniha. Top 10 hádám doživotně. Předpokládám proto, že jsem jasný cílový čtenář: cestuji, snažím se na cestách hledat věci původní, neturistické, opravdové..a uvažuji i o tom, jak bych zareagovala, být jedním z 30 členů komunity The Beach - pláže uprostřed ráje, který ale končí za prvním vodopádem a pár prožitými týdny. Otázky, kterým každý žijící na pláži čelí jsou:

Jaká je moje role v komuně? Jsem přínos? Outsider?
Co náš leader? Není příliš nadšená hlavní myšlenkou? Je i přirozeným vůdcem?
Co s agresivními jedici? Co s outsidery?
Je myšlenka a udržení komunity důležitější než lidkyý život jedinců? Co obětovat?
Kdy se vykašlat na ideál?
Ke komu se přidat?
Komu nabídnout pomoc a koho o ni požádat?
Co vlastně Pláž zničí? Drogoví dealeři nebo její vlastní obyvatelé, kteří ji považují zatak cennou?
Jak se vyrovnat s desiluzí?
Nádherný příběh, každá kapitola běží jak má, krásná současná angličtina (překládat musela být radost), vše se začíná tak nějak zvolna kazit, že člověk vlastně neví, kdy to už byl průser a kdy šlo ještě NĚCO udělat, hlavní postava- Richard -se potýká s nedostkem vlastního charakteru a odvahy- jak přirozené. Podle mě velmi reálná kniha o tom, jak může vypadat (nebo vypadala?) cestovatelská zkušenost mladého kluka v 90. letech.

DOPORUČUJI. Kniha má u mě 99% (nebavily mě pasáže o bojových PC hrách - hlavní hrdina je kromě marihuany závislý i na gameboyi: -)) a dost často se k hraní v myšlenkách vrací. K marihuaně každý večer, ale autor to popisuje přirozeně, jak to je- večerním jointům nevěnuje téměř pozornost.

NEDOPRUČUJi film- 20% max., jde o paskvil, kromě scenérie,výpravy a kostýmů nic, co by se dalo přirovant ke knize.

A ještě komentář Nicka Hornbyho: The beach is fresh, fast-paced, compulsive and clever..it has all the maikngs of cult classic.

01.01.2012 5 z 5