peeetta peeetta komentáře u knih

☰ menu

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Snad ještě lepší než díl první. Dostali jsme se do zákulisí seriálu Pavlač, trochu mi to připomíná Ulici, jak se vymýšlí epizody a příběh jednotlivých postav. Na výjezdní poradě je zavražděna šéfka scénáristů Anna Valentová. Postupně se dozvídáme další detaily. Lze odhadnout, kam vyšetřování povede. Hezká oddychovka.

28.04.2024 5 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Skvělá četba pro odreagování. Nic složitého. Lucy se stane na dva měsíce ředitelkou hotýlku na Islandu, kde se zamiluje do "barmana" Alexe. Postupně hotel vylepšuje a spřátelí se s místním personálem.

28.04.2024 4 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Velmi dobře se mi to četlo. Vše navazovalo, od začátku jsem čekala na pokračování příběhu z úvodu, abych si ověřila myšlenku, jak to mohlo skončit a nemýlila jsem se. Skoro všichni hlavní protagonisté mají rádi kočky.

20.04.2024 5 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Krásně napsané vzpomínky na dětství v předválečné době i v době války. Hezké povídky o životě jedné obyčejné židovské rodiny. Tatínek pracuje pro firmu Electrolux a prodává ledničky a vysavače. Rád rybaří a koupí si rybník. Když mají jít synové do koncentračního tábora, sežene jim srnčí maso. Po válce je stále prodejcem, ale už se mu tolik nedaří.

20.03.2024 5 z 5


Mandragora Mandragora Niccolò Machiavelli

Zajímalo mě, jakou divadelní hru napsal Machiavelli. Poměrně krátké a výstižné. Muž miluje vdanou ctnostnou ženu a chce ji za milenku. Spřádá plán, jak ji získat.

20.03.2024 4 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Na tuto knihu jsem se již dlouho chystala. Znala jsem část děje z Přátel - záměna jmen mužského a ženského, jedna z postav onemocní... Ta záměna je asi pouze v anglické verzi. Četlo se to celkem dobře, popisuje, jak si žijí 4 sestry s matkou, když šel otec do války a jak se skamarádí se sousedy. Takový idylický příběh.

20.03.2024


Mé přítelkyně z Ravensbrücku Mé přítelkyně z Ravensbrücku Magda Knedler

Kniha o přežívání v koncentračním táboře, která je pojatá jinak než ty, které jsem dosud četla. Je vyprávěna z několika úhlů, ať už žen z tábora nebo té, která se snaží zjistit, kdo knihu napsal a kdo byly ty ženy.

20.03.2024 3 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Krásný romantický únik z reality. Navíc se odehrává v Paříži. Rozuzlení příběhu se dalo celkem předvídat, ale nekazí to celkový dojem. Pěkná oddechovka.

20.01.2024 5 z 5


Noční návštěvník Noční návštěvník Jeffery Deaver

Zase jsem se nezklamala. Krásné čtení. Musím zapojit mozek a přemýšlet, ale je možné si všimnout skrytých souvislostí.

03.01.2024 5 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Odpočinková četba. Sophie je vyslána na výměnný pobyt do NY. Bydlí u pekařky Belly a pomáhá jí.

31.12.2023 4 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Pro změnu jsem sáhla po romantické knize. Kate pracuje jako PR specialista, je vyslána na cestu do Kodaně, kam bere skupinku novinářů. Aby poznali "hygge" - dánský způsob života, protože ti jsou považováni za nejšťastnější lidi na světě.

06.12.2023 5 z 5


Ostrý řez Ostrý řez Jeffery Deaver

Vždy se těším na další knihu od Deavera, pokaždé se rychle začtu a nemůžu přestat. Na jeho styl jsem zvyklá a tak mě zápletka na konci až tolik nepřekvapí, čekám, že dojde na změnu i když už se zdá, že je případ vyřešený. Každá kniha je zaměřena na jiné téma, tentokrát to byly diamanty a geotermální energie.

06.12.2023 5 z 5


Útěk z Osvětimi Útěk z Osvětimi Andrej Pogožev

Silný příběh. Pokaždé ráda sáhnu po knize s touto tématikou, ale pak nedokážu pochopit, jak mohl být někdo něčeho takového schopný.

12.11.2023 4 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Knize Marťan se nevyrovná, ale byla to velmi zajímavá četba. Taková vesmírná detektivka. Nevěděla jsem, co bude následovat, byly tam nečekané zvraty.

11.11.2023 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Konečně jsem se dostala k této knize. Velmi poutavě napsáno, nemohla jsem se odtrhnout i přestože znám film. V knize je mnohem více detailů, jak se Mark snažil na Marsu přežít. Závěr filmu se od knihy trochu liší. Také změnili jméno Venkata Kapoora.

24.10.2023 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Velmi silné téma. Vypravěčkou je sama smrt. Vypráví příběh Liesel Memingerové - 'zlodějky knih'. Kniha je členěna do krátkých kapitolek.

15.10.2023 4 z 5


Fáma Fáma Lesley Kara

Děj měl spád, žádné zdlouhavé popisy. Velmi napínavé. Od začátku jsem měla svůj tip a ten se nakonec potvrdil, ačkoliv těch možností přicházelo v úvahu víc.

24.08.2023 5 z 5


Šarlátové písmeno Šarlátové písmeno Nathaniel Hawthorne

Velmi zdlouhavé úvodní popisy. Byla jsem ráda, že jsem knihu vůbec dočetla.

21.08.2023 2 z 5


Marie z Černobylu Marie z Černobylu Volodymyr Javorivskyj

O události (výbuch Černobylu) jsem pouze slyšela, zajímalo mě, jak se to stalo. Kniha popisuje život jedné rodiny, z které se několik členů na této události podílelo. Krátké kapitoly mě nutily číst dál.

08.07.2023 3 z 5


Temné království Temné království Carmen Bin Ladin

Působivý příběh paní Bin Ládinové. Čekala jsem na zvrat jako v knize Bez dcerky neodejdu, který nepřišel. Hezký popis.

20.06.2023 4 z 5