ondrej5141 ondrej5141 komentáře u knih

☰ menu

Obrana Sokratova Obrana Sokratova Platón

Číst si filosofii ve formě nikoliv traktátů, nýbrž téměř beletrie je, zvláště když se jedná o Platóna, tedy jednu z nejvlivnějších postav v dějinách filosofie, skutečně pohlazením po duši. Obrana Sókrata byl můj první ucelený filosofický text při studiu filosofie a rád se k němu opět vracím.

04.07.2017 5 z 5


Nachové plachty Nachové plachty Alexandr Grin (p)

Knížečka mne překvapila, přestože v ní asi od 3 kapitoly bylo jasné, jak to vše dopadne, veškeré popisy a detaily působily přirozeně a měly v knize své místo.

30.03.2017 4 z 5


Jeskyně strachu Jeskyně strachu Emily Rodda (p)

Začátek byl takový zdlouhavý, nicneříkající až mě docela nudil, ale ke konci se zápletka rozjela. Celkově je to takový slabší díl, ale příběhem navazuje na předešlou sérii a odkrývá další dobrodružství z mé oblíbené fantasy ságy.

15.01.2017 4 z 5


Volba Volba Jakub Trpiš

Jako student filosofie se mi myšlenka díla líbila, otravovaly mě akorát gramatické chyby (příště lepší korekturu, prosím) a celkově byly některé pasáže jazykově chudší, jinak ale pěkné dílko.

11.01.2017 4 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Četl jsem v rámci povinné četby k maturitě. Stokrát jiný popis moře a starcovy vnitřní monology. Není co dodat, mistr krátkých úderných vět si to ocenění za tuto novelu zasloužil.

11.01.2017 5 z 5


Lesy Hrůzovlády Lesy Hrůzovlády Emily Rodda (p)

Deltora pro mě bude navždy fantasy ságou číslo jedna, samozřejmě proto, že pro mě byla první a mám k ní tedy osobní vztah. Poprvé jsem jí četl, když mi bylo kolem 10 let, ukázal jsem jí nejlepšímu kamarádovi a pak jsme všude kreslili znak Hnutí odporu. Rád na tu dobu vzpomínám, byli jsme do toho světa dost zažraní.
EDIT: Rozhodl jsem se k této sérii po mnoha letech vrátit, přistupoval jsem k tomu zprvu trochu skepticky, protože je to, přece jenom, určeno dětem, ale neuvěřitelně mě tato série zase chytla, hlavně kvůli tomu, že už si moc nepamatuji zápletky, a tak je to, jako bych to četl poprvé.

11.01.2017 5 z 5


Labyrint bestie Labyrint bestie Emily Rodda (p)

Přestože většina komentujících hodnotí tento díl jako slabší, mi přišel naopak jako jeden z těch povedenějších! Labyrint měl krásně temnou a děsivou atmosféru, první setkání s novým druhem nepřátel, tajemná postava Tomáše, přečetl jsem jedním dechem!

11.01.2017 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Ze začátku jsem se ke čtení trochu nutil, protože rozjezd je takový pozvolnější, ale po chvíli mě kniha doslova pohltila. Rozhodně doporučuji, jedná se o "teenagerovskou literaturu", ale natolik kvalitně napsanou, že se nebojím soudit, že je s trochou pochopení vhodná i pro starší generace. Viděl jsem jako první film, který mám moc rád a knížka krásně dopisuje příběh, vysvětluje některé události, které byly ve filmu pouze krásně naznačeny.
EDIT: Rozhodl jsem se přečíst si toto dílko i v originále a mohu říci, že je to ještě lepší, přirozenější! Rozjezd i přijde stejně rozvleklý, ale při čtení Charlieho básně v originále mi přebíhal mráz po zádech!

11.01.2017 5 z 5


Bůh před soudem Bůh před soudem Gerhard Padderatz

Jedná se spíše o příručku, výklad víry věřícího nevěřící sousedce v letadle, žádný vlastní příběh to nemá. Přesto mi kniha pomohla dojít k odpovědím na některé otázky a mám nyní trochu ucelenější přehled. Docela zajímavé čtení, možná se k ní ještě někdy vrátím.

11.01.2016