oladnb oladnb komentáře u knih

☰ menu

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami, nakonec dávám slabší 4, protože se kniha četla výborně. I já, která každou knihu čte minimálně týden jsem ji měla přečtenou opravdu rychle. Má originální námět, prostředí zámku mě bavilo, autor sám je kastelán, tak bylo patrné, že se orientuje. Celkově zápletka zajímavá a duchařina byla také příjemná, ani moc, ani málo. Zajímalo mě, jaký bude závěr, ten jsem čekala asi zajímavější, ale jinak to bylo všechno celkem přiměřené a příjemné. Občas zbytečné vulgarity

23.03.2023 4 z 5


Vydra První dáma Šumavy Vydra První dáma Šumavy Jan Kavale

Kniha obsahuje velké množství krásných fotografií o mé milované Šumavě, v jejímž předhůří žiji. Listování a pročítání krásně výpravného textu Vás pohladí, pojme, tak jako řeka svou vodu. Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní očekávala. Klid, zasnění, představy, touhy.. Až jsem autorům místy záviděla, že se často Šumavou procházeli při sbírání materiálů k této publikaci. Jistě se sem neustále vrací a není divu.

14.03.2023 5 z 5


Týden má sedm dní Týden má sedm dní Markéta Kotková

Autorka je umělec, to je vidět na první pohled. Ilustrace i text ke každému dni jsou zcela ojedinělé, neokoukané a jedinečné. Každou stránku jsme si s dětmi četli 2x, aby se nám slovo trochu více ujasnila a usadila v mysli. Autorku obdivuji za vydání na svůj náklad, ve spolupráci s Maitrea.

14.03.2023 4 z 5


Modré z nebe Modré z nebe Pavel Čech

Opět krásně poetické. Zcela originální jsou v knize vynálezy a přístroje všeho druhu včetně vtipných popisků. Ty bych řekla, že tvoří jádro knihy. V příběhu se objevují podobnosti z Velkého dobrodružství Pepíka Střechy - strom na kopečku, modrý kamínek i modrá kniha. Je to moc hezké, opravdu. A já děkuji a doporučuji.

14.03.2023 5 z 5


Krakatit: Na motivy románu Karla Čapka Krakatit: Na motivy románu Karla Čapka Jan Štěpánek

Určitě nebylo lehké román ilustrativně ztvárnit, ale myslím, že se povedlo. Příběh celkově není nejjednodušší na pochopení všech pasáží, zvlášť pokud člověk nezná originál. Což je i můj případ. Nejsem si jistá, zda jsem si správně odlišila blouznění, vzpomínání a realitu, ale to je můj nedostatek v literatuře Karla Čapka. Kresby moc hezké, občas však možná působily jako voskové figuríny.

05.03.2023 4 z 5


Velké dobrodružství Pepíka Střechy Velké dobrodružství Pepíka Střechy Pavel Čech

Jsem ohromená a šťastná, že jsem Pavla Čecha objevila. Četla jsem již několikátou knihu a přečtu si všechny. Komiks má nádherný příběh, je plný citů, dobrodružství, tajemství. Když jsem si kdysi četla krátkou informaci k autoru, hned mě zaujala a knihy jsou stejně tajuplné jako Pavel sám. Když je někdo schopen se takto vypracovat, tak to jedině klobouk dolů. Pokud jste ještě žádnou knihu nečetli, hned to udělejte. Budete mít zážitek, který Pavel připravil pro každého, kdo je mu otevřen a chce ho zažít.

01.03.2023 5 z 5


Verše psané na vodu Verše psané na vodu Bohumil Mathesius

Krásné, skutečně poetické a moudré. Japonskou poezii jsem neznala a velmi mě začíná zajímat. Ráda bych si přečetla celé Manjóšů, pokud se k němu někdy dostanu. Na čtení musí mít člověk klid a rozjímat, přemýšlet. Nelze číst narychlo bez hlubší myšlenky. Nebo alespoň mě to nešlo.

01.03.2023 5 z 5


Jakub a dvě stě dědečků Jakub a dvě stě dědečků Miloš Macourek

Takové pohádky jsme ještě nečetli. Opravdu zcela originální a legrační, děti se zpočátku skutečně nahlas smáli a to jsou ještě poměrně malé. Ukradený park, panamáky, velryba, která měla v břiše celý pokojík atd., to si asi chvíli budeme pamatovat. Jediné, co mi trochu vadilo, byly dlouhé souvětí bez teček a absence přímé řeči. Lépe by se mi možná v textu orientovalo, ale dětem to bylo jedno samozřejmě, protože jsem jim četla.

26.02.2023 4 z 5


Sny bez přístřeší Sny bez přístřeší Markéta Procházková - Lutková

Dala bych asi 4,5 *. Líbila se mi. Tehdy tak mladá autorka, dneska už bohužel po smrti. Krásná poezie, které zatím moc nerozumím, jelikož ji nečtu. Vždycky by mě hrozně zajímalo, co měl autor v době psaní v hlavě, jak se cítil, jak co přesně myslel. To se nikdy nedozvím a tak to má být. V tom je tajemství každého autora a literatury samotné. Děkuji za zážitek.

12.02.2023 4 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Přečteno již od loňského srpna, bohužel jsem zapomněla vložit komentář a hodnocení. Pocházím ze Strakonic a nyní žiji od Hoslovického mlýna do 10ti km. Několikrát jsem ho samozřejmě navštívila a žasla nad jeho zachovalostí. Ještě před přečtením knihy jsem častokrát uvažovala, co se zde odehrávalo a jak se zde žilo, jací zde byli lidé. Zahřálo mě u srdce, že lidé zde žili dobří. Jak by také ne, když se věnovali tak ušlechtilému řemeslu, ale to není samozřejmostí. Co u naopak u srdce bolelo jsou smutné a mnohdy až nešťastné osudy. Ach běda, jaká tehdy byla těžká doba, to my zkrátka vůbec neznáme....

31.01.2023 5 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Nemůžu říct vůbec nic špatného, knihu jsem přečetla za 2 večery v nemocnici a vlastně mi tam hezky zpříjemnila pobyt. Nesporně je Karel výjimečný, skvělý člověk s čistou duší. Jen 5 hvězdami hodnotím skutečně to, co mě se maximálně líbí, tato kniha je z těch řad oddechovych a nenáročnych. Ale stejně klobouk dolů za to, co je za ním v jeho věku.

14.11.2022 3 z 5


Hovory s mým horším já Hovory s mým horším já Jiří Žáček

Ano, sice dávám jen 3 hvězdy, ale to proto, že v porovnání s jinými knihami, které mě možná i ovlivnily, to bylo "jen" takové pousmání. Ale v žádném případě nechci ubírat na talentu autora, aforismy vlastně byly skvěle, jen je škoda, že si žádný nebudu pamatovat

09.11.2022 3 z 5


Andělé v mých vlasech Andělé v mých vlasech Lorna Byrne

Je zvláštní uz jen to, že jsem knihu úplnou náhodou v knihovně vzala do ruky a ihned skoukla na databázi, co to vlastně je za titul. Za několik minut už jsem ji nesla domů.
Přišlo to pár dní po jednom nepříjemném zjištění a asi byl osud číst tuto knihu v pro mě nelehké době, která ale bohužel stále pokračuje. Až se do knihovny opět dostanu, ihned sáhnu po dalších autorcinych.
Kniha mi pomohla, opravdu moc. Ač je neuvěřitelné, co Lorna píše, snažím se uvěřit.
Svět je opravdu tajuplný....

09.11.2022 5 z 5


Na čáře Na čáře Vojtěch Mašek

Komiksy miluju, tento jsem jako mnoho dalších ještě nečetla, proč po něm nesáhnout? Někomu děj přišel nepřehledný, že se v něm špatně orientuje atd., mně nikoli, chápala jsem ho dobře a celou dobu jsem si to užívala. Téma si chci přečíst i jako román, tento komiks bylo mé první střetnutí s krále Šumavy "naživo", moc podrobností neobsahuje, tak bych si to ráda ještě podpořila jinými díly.

09.08.2022 4 z 5


Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Knihu jsem si dala na seznam k přečtení dle poměrně vysokého počtu v přečtených od jiných lidí, ale tím jsem si myslela, že to skončí, jelikož bych po ní explicitně nepátrala. Jak to tak ale bývá, narazila jsem na ni náhodou v knihovně a řekla jsem si, proč ne. Hned ten den jsem ji začala číst a přečetla ji na své poměry poměrně brzy a to tak, že jsem se na ni vskutku těšila, protože měla atmosféru. Nevím proč, ale měla. Většina děje se odehrával v horkém létě, stejně jako je nyní, vesnice, trocha touhy po pohlazení... Trochu mě mrzelo, že první vyvrcholení lásky mezi Danielou a Pavlem nebylo více rozebráno, autor by to jistě uměl zajímavě popsat, ale to už je můj problém :) Závěr byl zcela nečekaný, což oceňuji, stejně jako téma samotné, kdy jsem ještě žádnou podobnou knihu nečetla. Děkuji za to.

09.08.2022 4 z 5


Co s doktorem Co s doktorem Vladimír Vogeltanz

Pro někoho asi ne nic silného, ale pro mě zásadní dílo díky tomu, co v něm autor popisuje coby převrat v jeho životě a v jistém slově "probuzení", zvědomění svého ducha a života jako takového. To, k čemu ve svém životě dospěl jistě nebylo jednoduché, což se dočtete sami. Že ho okolí nechápalo a odsuzovalo je bohužel fakt, který by dnes nebyl asi jiný, na jednu stranu však možná ne až tak příkrý a striktní. Jeho pohled na medicínu pro někoho může a byl šokující, pro mě nikoli a bavil mě. Pan Vogeltanz nebyl spisovatel, takže jeho styl je občas trochu divoký, ale já věty četla, tak jak mu nejspíše šly myšlenky a kniha se mi četla dobře. Děkuji své paní knihovnici

25.05.2022 4 z 5


Labyrint světa a ráj srdce: Komiksové zpracování klasického barokního díla Labyrint světa a ráj srdce: Komiksové zpracování klasického barokního díla Zdeněk Ležák

Kniha mě uchvátila. Na první pohled velikostí a barevnou kombinací. Druhé zamilování proběhlo, když jsem knihu otevřela a zadívala se na kresby. Během chvíle jsem si ji pak nesla domů a začala číst a prohlížet. Jednalo se o mé první seznámení s Komenským v dospělém věku, kdy už si mohu vybírat sama co budu chtít číst a nikdo mi nic nepodsouvá. Lituji, že jsem přišla až teď na to, jak se Komenský krásně čte, jak je mu rozumět a jaký to byl neobyčejný člověk ve své době, který ovšem svou dobu předalece překročil. Nyní se těším na další zakousnutí do jeho objemného životního díla.

25.05.2022 5 z 5


Pro Tebe Pro Tebe Pavel Čech

Opět znamenité a velmi silné. Hlavně příběh Lodička mě chytil za srdce. Pan Čech je znamenitý umělec s velkým talentem pro mnoho věcí - cit, hloubka, fantazie, smysluplnost a v neposlední řadě výtvarno jako takové, protože to skutečně nemá chybu. Čtěte a prohlížejte si knihy od Pavla Čecha, budete okouzleni, pohlazeni a obohaceni o mnohé.

24.05.2022 5 z 5


O čertovi O čertovi Pavel Čech

S mými malými 2 dětmi jsme četli několikrát za sebou. Děkuji za tento milý zážitek, čertík byl tak mily, krásné to bylo. Všem doporucuji. Má druhá kniha od Pavla Čecha..

17.05.2022 5 z 5


Dvanáct měsíců: 108 haiku Dvanáct měsíců: 108 haiku Petr Petříček

Bezchybná, opravdu poetická a milá. Má první haiku

30.04.2022 5 z 5