Modré z nebe

Modré z nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469485/bmid_modre-z-nebe-Nfx-469485.jpg 5 58 18

Možná se i příběh vašeho života v jistý okamžik začal ubírat tím nejméně pravděpodobným směrem. Potkalo to také Pavla Čecha, který se kdysi vyučil zámečníkem – jeho další životní perspektiva se tehdy zdála jasně daná. Ale kdo ví, třeba se v nějakém paralelním světě nakonec nestal malířem a spisovatelem a je dnes slavným vynálezcem, který konstruuje podivuhodné stroje z kovu a snů. V tom našem mu k něčemu velmi podobnému stačí papír, tužka, pero a barvy – jak se můžete přesvědčit i v této knížce.... celý text

Přidat komentář

puczmeloun
03.03.2024 4 z 5

Obrazově krása, pohlazení po duši, spousta nápadů, určitě knihou budeme ještě mnohokrát listovat... Prostě Pavel Čech, jak ho máme rádi.

Příběhově velmi mírné, plné fantazie a snění. Je to celé spíš nosič nejpodivuhodněji-nejnesmyslnějších "vynálezů" – ty tvoří (zaslouženě) velkou část knihy. Je proto paráda, že druhá polovina knihy na ně přímo navazuje a dál je rozvíjí po svém. Jen kdyby ten konec nebyl až tak otevřený... Ale rozumím, že k této knize se to hodí.

meluzena
24.03.2023 5 z 5

Škoda že mám k dispozici jen pět hvězdiček. Na tenhle přenádherný výlet do poetického světa Pavla Čecha je to zatraceně málo.
Při čtení jsem se celou dobu usmívala - čehož jsem si všimla až když mě začaly bolet usmívací svaly :-) a tím jsem si uvědomila, jak je tohle dílo miloučké od začátku do konce.


oladnb
14.03.2023 5 z 5

Opět krásně poetické. Zcela originální jsou v knize vynálezy a přístroje všeho druhu včetně vtipných popisků. Ty bych řekla, že tvoří jádro knihy. V příběhu se objevují podobnosti z Velkého dobrodružství Pepíka Střechy - strom na kopečku, modrý kamínek i modrá kniha. Je to moc hezké, opravdu. A já děkuji a doporučuji.

Pentlička
20.02.2023 5 z 5

Kniha, která pohladí duši.
Ráda bych viděla všechny ty krásné ilustrace, protože jsem měla k dispozici jen audioknihu. Podle ukázek kniha vypadá s obrázky krásně, těším se, až ji budu držet v ruce.

opic 12
29.11.2022 5 z 5

Moře hledá svůj druhý břeh
tak jako já hledám
vlny stoupají stále výš
tak jako já jsem blíž
hledám...
Po hlasu,po čichu pátrám ve stránkách vonavých ...
dávkuju přiměřeně
aspon na tři dny si ordinuju
je v tom dost možná jakási posedlost chtíč zamilovanost zároven
schoulím se do klubíčka v teple útulného domova
navleču dva svetry (p.Pekárová Adamová Markéta) promine a jde se na to
pomalé až nábožně pomalé přemítání a soustředění se na dění v knížce
Vidím se ...
jako tenkrát...
zakázané lezení po střechách garáží
jako malý lump zachranující na štítě přilehlé řadovky ztraceného létajícího draka
nedbaje nebezpečí z výšky lelkuju ve větru
Modré nebe přenáší mě v čase ...
malý princ zdá se mává mi v ústrety,jsem to já ? poznávám se ?
Kde je modrý kamínek ?
Moře hledám v potoce ,lodička po proudu nese se,vydám se na dalekou cestu...
Už se těším na dalšího.
Čecha Pavla a jeho
kamínky,uličky,
ztracené kufry,kopce,deště,slunce,
zarostlé zahrady,staré jabloně,ztracené věci,
nebe poseté hvězdami...

Štěpinambura
04.05.2022 5 z 5

Další božský nápad skrásnými ilustracemi opět nadchl!

Karoley
26.01.2022 5 z 5

Další překrásná kniha z pera a štětce Pavla Čecha. Příběh o malém modrém kamínku, v němž je ukryta hloubka celého nebe.
Nejvíc mě pobavily "vynálezy" (stroje z kovu a snů), třeba takový Stroj vyrábějící z kolínek nekonečnou špagetu, Přístroj sloužící k vyhledávání jehel v kupkách sena nebo Stroj ke sčítání sněhových vloček :))

Jana_Z
24.01.2022 5 z 5

Miluju tu poetiku. A obrázky.

LenDa70
16.01.2022 5 z 5

Miluji ilustrace a příběhy Pavla Čecha. Jsou plné fantazie a podněcují čtenáře ke snění a zamyšlení se nad úplně obyčejnými věcmi.

jendah97
17.12.2021 5 z 5

Během čtení této knížky jsem si najednou uvědomil (tj. přistihl sám sebe), že se celou dobu usmívám. A nebyl to úšklebek, ba ani ústa rozesmátá od ucha k uchu. Pouze slabý, lehký, zasněný úsměv, který doprovází snad každou četbu Pavlových knih. Úsměv melancholického snění, kdy se zatouláte do vzdálených, a přesto tolik blízkých a srozumitelných světů. Světů plných divukrásných scenérií, tajuplných zákoutí, obyčejných avšak odvážných hrdinů, které vždy spojuje všímavost, ochota pomoci a srdce plné dobra, pokoje a lásky. Lásky ke druhým, přírodě, sobě a snad i tomu, co je nad námi...

Marcik7
16.11.2021 5 z 5

Ilustrace pana Čecha jsem si zamilovala jednou provždy, moc se mi líbily vynálezy čehokoli - prostě nádhera. A text jako bonus!

Aleen
09.07.2021 4 z 5

Snová autobiografie samotného autora? Nejspíš. Kéž bych jednou dokázala svůj život takto krásně odvyprávět! Jedná se o jednoduchý, nepřekombinovaný příběh vystavěný s proslulou Čechovou poetikou. Jako vždy bonus v podobě nádherného designu, a ten nápad s výkrojí! Nádhera.

Ditules
30.06.2021 4 z 5

Úžasné, plné fantasie. Ilustrace Pavla Čecha jsou jedny z mých nejoblíbenějších.

TerJac
15.06.2021 5 z 5

Pavle děkuji. Bylo úsměvné si knihu číst a myslet přitom na to, kdo vás k napsání inspiroval. Netušila jsem, že svá slova proměníte v skutky, a provedete z toho ještě k tomu tak krásný příběh. Opět jste mi ukázal moc své fantazie. Tohle bude pro mne velmi osobní kniha :)

retrivr
26.05.2021 5 z 5

Knížky Pavla Čecha nikdy nezklamou. Modré z nebe je další zajímavý příběh, který donutí člověka se zamyslet, a který je doplněný nádhernými nostalgickými ilustracemi.

jaroiva
22.05.2021 5 z 5

Někdy je moc milé pořídit si knížku jen tak pro radost, možná trochu dětskou, možná ne.
Chtěla jsem ji původně darovat, ale asi si ji nechám, a občas zase nakouknu, co se skrývá na jejích stránkách.
Neopakovatelná atmosféra, navozená obrázky i textem.
Jedna z těch knížek, které nebudou fungovat ani v elektronické ani v audio podobě. Tuhle musíte vidět a listovat, obrázky je možné dlouze studovat a nechat na sebe zapůsobit trochu tajemna.

kathla
11.05.2021 4 z 5

Na knihy od Pavla Čecha se vždy těším a opět nezklamala jak mne, tak ani 8 letou dceru, která z ní měla na konci spoustu pocitů a otázek :-) Je podobná svým stylem jako předchozí knihy, ale na druhou stranu i odlišná, za což jsem ráda, že se neopakují motivy.

Elsinor024
05.05.2021 5 z 5

Návštěva ve snovém světě Pavla Čecha, tentokrát s laděním do modra. Déšť, voda, moře, mraky, modrý kamínek...
Básník Vladimír se prochází kouzelnou krajinou svých snů. Popsané plasticky, jako by autor maloval i slova a ta na nás z příběhu dopadala :)
Atmosféra je tajemná, ale není tísnivá, člověk by se na tu cestu klidně vypravil a lehl si do útulného ptačího hnízda nebo padal modrou tmou domů. A jako hlavní hrdina usnul ve svém snu, ve kterém se mu zdá další příběh.
Připomnělo mi to báseň od M. J. Lermontova, kde se hrdinovi zdá, že umírá zastřelený ve skalách Dagestánu a přitom se mu zdá sen o krásné dívce, které se zdá o milém, zastřeleném v Dagestánu...

Fantazii mají oba bezbřehou, Pavel Čech i Lermontov a já jsem ráda, že nás občas do ní nechají nahlédnout. Nádhera!