Nosorozec_91 Nosorozec_91 komentáře u knih

☰ menu

Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Jako jo, je odpočinková, příjemný prostředí, pečení taky fajn, ale že by musela být až tak nudná a zdlouhavá.... na konci jsem přeskakovala, jen abych věděla, jak to dopadne a mohla ji konečně zas vrátit do knihovny. A sice jsem to tedy nečetla uplně pořádně, ale prostě jsem nepochopila, proč se kniha najednou rozlezla od dalších x nudných kapitol jen kvůli nějakýmu nedorozumění.... No, nevim, nesedly jsme si. Třetí hvězda je jen za papuchalka.

10.02.2024 3 z 5


Co kdyby? Co kdyby? Randall Munroe

Nejlepší knížka na takové to záchodové počtení!! :D Kapitoly dlouhé tak akorát, aby vám nezkoprněly nohy :D :D :D :D
Ale je fakt zábavná i poučná, byť někomu to sedět nemusí, ale mě, osobu vědou a fyzikou zcela nepolíbenou, to fakt baví. A ty komiksy jsou boží! Love it! Výhledově si koupim všechny další díly :D

08.12.2023 5 z 5


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Na celé knížce se mi nejvíce líbilo to, jak je realisticky popsaný Terezin boj s úzkostmi. Pokud máte ve svém okolí někoho takového a chcete mu lépe porozumět a pochopit, co ten člověk prožívá, myslím, že vám ty pasáže mohou docela pomoci.

22.04.2023 4 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Já vám nevím, mě to teda moc neba.

22.02.2023 2 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Moc mě to nezaujalo a dost se to táhlo. Přeskakovala jsem odstavce, abych věděla, jak to skončí. Já nevím, přišlo mi, že to vůbec nevyužilo svůj potenciál.

02.10.2022 2 z 5


QualityLand QualityLand Marc-Uwe Kling

Skvěle jsem se bavila. Přečteno na jeden zátah. Tedy občas mi přeběhl mráz po zádech, jak se to až děsivě blíží dnešní době... Nicméně příběh mi nepřišel nijak strhující. Bavil mě ten svět, satira, skvělé komické vsuvky (na černých listech) a také jazyk. Vlastně mi bylo úplně jedno, jak to dopadne, ale hrozně jsem nechtěla, aby to už skončilo a mohla jsem se bavit dál :D .
Nicméně musím vzdát obrovský hold paní překladatelce Emě Stašové, která podle mě odvedla opravdu skvostnou práci, tak dobrý překlad už jsem dlouho nečetla!

04.08.2022


Respekt: Všechno, co kluci potřebují vědět o sexu a lásce Respekt: Všechno, co kluci potřebují vědět o sexu a lásce Inti Chavez Perez

Je to moc fajn knížka pro cílovku, rozhoně vhodná do moderní doby. Opravdu se tam klade důraz na poznávání sebe sama, svého těla, komunikaci a konsent. Ale je to spíš takové milé povídání, aby mladí lide neměli pocit, že jsou kvůli něčemu divní (což je ale zpočátku sexuákního života opravdu hodně důležité, takže chápu). Ty praktické části mi přijdou zbytečně krátké a některé věci by rozhodně bylo dobré rozvést více, aby to bylo opravdu kompletní. Ale jako nějaká první “příručka”, proč ne.

08.11.2021 4 z 5


Copywriting: Pište texty, které prodávají Copywriting: Pište texty, které prodávají Anna Sálová

Hezky udělaný jednoduše vysvětlený přehled toho nejzákladnějšího ohledně copywritingu – co to je, jaké jsou jeho druhy, jak to funguje. Do hloubky tam žádné téma rozpitvané úplně není. Za mě ideální jako příručka, do které budete nahlížet vždy, když si budete chtít připomenout základy, nebo na co nezapomenout. V mé knihovně si místo určitě najde.

30.10.2021


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Hrozně mě to nebaví, nějak se namůžu naladit na tu notu a la Forest Gump, že se přimotal ke všem historickým událostem a vlastně utvářel dějiny a znal úplně všechny. Chápu, že to má být to vtipné, ale mě to nějak hrozně irituje. Asi by mi bylo milejší, kdyby tam retrospektivní části ani nebyly. Je pravda, že jsem na asi 170. stránce, takže mi kus knihy ještě chybí, ale upřímně si ani nejsem jistá, jestli to vůbec dočtu...

EDIT: "Dočetla" jsem, ale přeskakovala jsem ty historický vsuvky, a po přečtení konce jsem ubrala i tu poslední hvězdu, protože WTF, to už se fakt nedalo. Tohle mi teda fakt mega nesedlo. A to jsem četla už spoustu knih, co se mi nelíbily, ale tahle teda svojí pitomostí trumfla úplně všechny.

21.10.2021 odpad!


Spát v moři hvězd. Kniha II. Spát v moři hvězd. Kniha II. Christopher Paolini

Já to vlastně asi moc nepochopila. Ztrácela jsem se v tom a to si myslím, že jsem to četla docela pozorně, ale některé úseky mě fakt nebavily, byť některé zas byly hezky napínavé. Oproti Odkazu dračích jezdců něco úplně jiného. A nesedlo mi to.

15.10.2021 2 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

(SPOILER) No, nijak unesená z toho nejsem. Jo čte se to hezky (až na tu prasečí řiť teda, wtf), ale oproti předchozím dílům je to takové nějaké... roztržité, nedotažené, nedovysvětlené, nebyla mi jasná ani časová linka a spoustu věcí jsem vlastně nepochopila, občas jsem měla pocit, že jsem asi jeden díl omylem přeskočila, protože mi nějak chyběly informace k tomu všechno pochopit. Chápu, že se musí udržovat napětí a nevysvětlovat všechno hned, ale bylo toho moc a ve chvílích, kdy Ilan prožívala aha moment, jak to všechno do sebe zapadá, já jsem teda tápala (to ale taky může být mnou, že :D ). Chování postav jsem taky moc občas nechápala a ten přerod Ilan v supermanku na konci mi teda taky nebyl až tak sympatický. A ten Buni. No, nevím. Mám z toho smíšené pocity. Uvidíme, co bude dál. Ale na to, že se na tuhle knihu čekalo 3 roky nebo jak dlouho... tak mě to spíš asi zklamalo.

16.05.2021 3 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Srdcovka mého dětství. Četla jsem první díl snad ještě před tím, než se ke mně dostal Harry Potter a musím přiznat, že na pokračování Eragona jsem byla vždycky natěšená snad o něco víc. Miluju draky a ten svět je krásně vymyšlený, pestrý, skvělý pro bujnou fantazii.
Co si pamatuji, některé pasáže možná byly pro moje mladší já moc zdlouhavé, jsem zvědavá, co bych říkala teď. Těším se, až knihy zas jednou otevřu a ponořím se do jejich světa, rozhodně to mám v plánu!

16.03.2021


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Hezké, řekněme pokrokové fantasy,rozhodně stojí za přečtení. Jak už tu někdo poznamenal, je to taková girl power :D a třeba linka s Nicolasem mi přišla místama dost mimo. Jen taková “wtf why” vycpávka, která příběhu nic moc nedala.
Ale jinak fajn čtení, které mě docela chytlo.

07.02.2021 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

No, jako jasně, že chci vědět, jak to bude dál a bylo to napínavý a je to docela hezky promyšlený, takže třetí díl mě určitě nemine, ale teda místama mi přišla Ilan už tak... na pěst. Taková ublížená pipina. No. Nevim, nějak to u mě překročilo únosnou mez. (Možná poznamenám, že jsem to poslouchala jako audioknihu). Jinak super.

07.02.2021 3 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Úžasná knížka! Zajímavě, byť možná trochu chaoticky, vystavěný příběh, rozmanité postavy s rozmanitými úzkostmi, se kterými se člověk snadno ztotožní.
Upřímně... jo, jako příběh jako takový je trochu ulítlý, ale při čtení jsem mnohokrát vyprskla smíchy a několikrát mi ukápla slza, častokrát mi autor mluvil z duše. Milé čtení, které zahřálo u srdce.
Tenhle Backman mě fakt bavil. Ještě se k němu určitě vrátím.

25.06.2020 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Do knížky jsem se vůbec nemohla začíst. A hrozně mi vadilo, jak byla kniha vystavěná, rozkouskovaná na moc malé díly, trhaná, do toho chronologicky přeházená... ztrácela jsem se. Někomu to může přijít zajímavé a originální, mně to vadilo a nemohla sem se soustředit. Ani ten příběh jako celek mě až tak neoslovil... poslední půlku už jsem jen tak doprolítla, abych věděla, jak to skončí. Ale ani ten konec se mi nelíbil. No... prostě mi to nesedlo :/.

29.07.2019 1 z 5


Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit Susan Cain

Myslím, že každý si z knihy může něco odnést, pokud chce. Je to určitě kniha od introvertky pro introverty, taková “nebojte jste normální, výzkumy to potvrzují” neboli jak být šťastný introvert ve světě vyznávající ideál extraverze :). Ale kromě toho tam bylo i dost příkladů z praxe (práce, vztahy, vzdělávání, výchova), což bylo super, člověk se pak nad sebou může více zamyslet (mám to taky tak, nebo tohle se mě až tak netýká? Aha, tohle je chytrý, to bych mohl/a zkusit aplikovat na sebe.). Za mě super knížka, kterou by si mělo přečíst víc lidí, včetně extrovertů, ale přišlo mi, zě být extrovertem, u některých pasáží bych se možná i lehce urazila, jak byli introverti občas “vychvalováni”. Ale možná to bylo jen tím netradičním pohledem, že vlastnosti introvertů jsou ta “norma” a extroverti jsou divní :-D. Rozheoně doporučuji všem, které tato problematika zajímá.

09.06.2019 5 z 5


Napětí Napětí Naomi Alderman

Napětí se u mě nekonalo. Čekala jsem a čekala, ale nepřišlo. Přišlo mi, že si to autorka ani pořádně nepromyslela a automaticky tak nějak počítala s tím, že knihu bude prodávat hlavně ten kontrovezní námět... Mnohokrát jsem při čtení byla znechucená opravdu přes míru a i otočila oči v sloup, a to jsem zvyklá, jakožto milovnice sci-fi a fantasy, opravdu na ledasco. Škoda, mohlo to být zajímavé čtení, ale takhle jsem to dočítala jen, abych se přesvědčila, že konec je tak špatný, jak jsem se obávala.
Myšlenka super, určitě stojí za to, se nad tím zamyslet, ale zpracování se podle mě moc nepovedlo.

02.02.2019 2 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Strašně jsem si ten nostalgický návrat ke čtení knížek o Harrym Potterovi v dětství užila. Vůbec by mi nevadilo, kdyby to vyšlo jako celá kniha s více detaily, ne jen scénář divadelní hry. Jako ano, uznávám, že někomu to může přijít překombinované, ale mně to nevadilo. Báječné čtení na jedno odpoledne!

02.02.2019 5 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Poměrně těžko se čte na jeden zátah, protože pak se situace začnou hodně opakovat a je to furt to samé dokola. Také mi trochu vadilo, že kniha nebyla víc členěná do odstavců a že zajímavosti v rámečcích nebyly umístěné mezi dva odstavce (nebo aspoň věty), ale klidně přetrhly větu uprostřed. Jsou to možná malichernosti ale na pohodlí čtenáře a celkovém dojmu z knihy to podle mě pár bodů (možná nevědomky) ubere.

Jinak ale byla kniha vtipná, nejednou jsem se zasmála zdařilým obratům a rozhodně mám nyní v hlavě lepší představu o vesnickém životě Nepálu a Číny. Rozhodně doporučuji, jen ale nečekejte, že se dozvíte nějaké faktické informace.

02.09.2018 3 z 5