NelaLantsov NelaLantsov komentáře u knih

☰ menu

Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

Knížka se mi líbila. Zaujalo mě pojetí Artušovských legend, i pohled člověka jiné rasy. Trochu špatně (možná kvůli překladu) ale vyzněl dodatek autorky. Měla jsem z něj pocit, že jsem špatná, jen proto, že jsem bílá. A to je taky rasismus. Nu což, asi to tak myšleno nebylo, ale já jsem ničí předky nezotročovala (sakra, vždyť jsem gen Z a chci rovnoprávnost asitak všude). Rozjezd je rozhodně pomalejší, ale konec je fakt napínavý

-----------

SPOILERS
Hrozně mě zmátlo, že to na Humbooku zařadili k love hate romantice (už jsem byla v půlce a nechápala jsem, kdy Nicka nenáviděla). Upřímně mám ale radši Sela. Nemám ráda lidi, co jsou bezdůvodně zlý, ale on to měl těžký. A rozhovory s ním zní mnohem komplexněji. Ani nezmiňuji, že aspoň pořád někam nemizí. Ale jako Nicka jsem měla na začátku taky ráda. Ale ke konci mi přišel jak malé dítě a hrozně basic. No každopádně pokrevní linie mýtonošů se přece nesmí křížit, takže to ti dva buď poruší, nebo skončí se Selem.
KONEC SPOILERŮ

------

No každopádně mě tahle kniha krásně vytáhla z reader blocku (četla jsem ji skoro do půlnoci, což je na mě dost, ale předtím od Vánoc ). Za to hvězdičku navíc. Na druhou strana mezi moje topky nepatří. Už se těším na druhý díl (má boží obálku ️). Knihu jsem četla na Kindlu, ale obálka je skvělá. Ještěže zachovali tu anglickou (ne jako u Griši nebo Shatter me ).

Ale CooBooo nebo Fragment, kdo to vydává by si měly hlídat pravopis. Ani nejde o i/y nebo čárky (ty bych přežila, taky je ooobčas spletu), ale vážně chybí třeba zvratné se a v další větě je navíc. Pardon, ale to je moc. Ovšem za to nemůže autorka.

A jestli měl být člověk jménem Greer nebinární postava, tak to v češtině šlo sotva poznat. Strašný. Ale upřímně v češtině to je celkově divný. Greer šli/y domů (vidíte, co náš jazyk dělá? naše pohlaví určuje i písmeno ve větě)
⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

14.04.2022 4 z 5


Sdílejte, než to zakážou! Sdílejte, než to zakážou! Andrej Babiš

Fotka s šéfem Applu a pod ní ta s Billem Gatesem? Andrej ve vánočním svetru? Tahle kniha je hotová noční můra. Stačí vidět obrázky. Ale aspoň jsem se nasmála (ovšem nikoli díky autorovi, nasmála jsem se autorovi).

21.11.2021 odpad!


Ostrov Lhářů Ostrov Lhářů E. Lockhart (p)

Je to strašně zvláštní. Vůbec jsem nevěděla co čekat. Na jednu stranu byla v knize sposta zajímavých postřehů, ale souhlasím, že postavy byly strašně ploché. Nebrečela jsem. A to jsem pěkná citlivka. A navíc jsem si poslední část nechala na doma, abych nebrečela v práci. Ale toto? Nevím, co je špatně. Probrečela jsem třeba celé Young Royals (seriál), Prohnilé město a tak. A u DIMIL jsem brečela bolestí (OK, to bylo trochu složitější, ale stejně, nesnáším to). Myslím si, ž kniha stojí za přečtení, ale moje oblíbená teda není. V angličtině bych ji asi číst nechtěla tím, jak je psaná. Jinak se mi moc líbily Cadyiny hrátky se slovy. ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

25.08.2021 4 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

I když je tomu asi těžké uvěřit, tohle byla moje první kniha od Maasové, kterou jsem četla. Která mě vůbec zaujala. Už delší dobu se chci pustit do Skleněného trůnu (v září vychází box všech dílů, tak to bude jednoduché) pustit. Chci pochopit, co na tom všichni vidíte.
Ale zpátky k Půlměsíčnímu městu. Kniha byla úžasná a zabavila mě i při plnění samotky z Třech orlích per (skautská výzva, v podstatě 24h mlčení, 24h hladu a 24h samotka). Měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale určitě si ji chci koupit. Bryce byla skvělá, Hunt také a všechny postavy byly propracované. Jen některé by potřebovaly větší vysvětlení, ale to asi druhý díl napraví.

SPOILER:
Každopádně už od asi sta stránek nebo prostě těsně po smrti Daniky jsem předvídala, že B bude ovládat světlo. Já nevím, asi to mám z Griši zafixované, ale přísahám, že jsem to věděla. Přesto mě konec překvapil.
KONEC SPOILERU

Upřímně mi to nepřišlo nějak moc víc než ya. Jak říkám, od SJM jsem nic nečetla, ale třeba v Kdybych tě našla (to mě napadlo teď, bude jich víc) jsou „erotické“ scény psané cca stejně do podrobna. Ale tady to asi čekáte, takže vám to přijde míň. Dám vám spoiler. Nemusíte se bát, za celou knihu spolu hlavní hrdinka a její love interest ani jednou nespali. ️️️️️/ ️️️️️

05.08.2021 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Sice mi to trvalo delší dobu, kvůli škole, ale tato kniha stála za to. Byla vtipná smutná a vůbec spoustu dalších věcí. Nevím, jak to autorku napadlo, ale je to geniální. Výjimečně ️️️️️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/️️️️️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

26.06.2021 5 z 5


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Miluju to, ale chci už další díl. Abych odpověděla těm přede mnou. Druhý díl bude v září. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

21.06.2021 5 z 5


Bambilion životů košišty Pusheen Bambilion životů košišty Pusheen Claire Belton

Roztomilé, moje sestra Pusheen jako mladší milovala. Myslím, že ji obdaruji tímto.

03.06.2021 4 z 5


Ztracené insignie Ztracené insignie Sandra Regnier

Jej, dočteno. Souhlasím s ostatními, že by knihy mohla být delší a s dovysvětlováním. To fakt potřebujeme. Upřímně i když to moje kamarádky milovaly, mně to přijde jako průměr. Ony neměly rádi druhý díl, ale mně přišel lepší, než třetí. Tady mi vadilo, že se celou dobu nic nedělo, a pak najednou všechno dohromady. Styl psaní byl v pohodě a chápu, jak na vás měla Feli působit, ale v tomto díle mi to přišlo už moc. A její chci Leea, nechci Leea fáze byly zmatené.
On sám mi nedával smysl. Za to co dělal bych ho být jeho přítelkyní nechala už tak v minulém díle. Jejich vztah byl ovšem složitý z obou stran.Ale asi i obdivuji jeho trpělivost s ní.
Shrnula bych to tak, že pokud hledáte fantasy oddechovku s draky, elfy a trochou humoru, můžu jen doporučit. ⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

03.06.2021 3 z 5


Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

(SPOILER) Tahle knížka sice vyšla už dávno, ale myslím, že pořád stojí za přečtení.
Nemesis jsem měla ráda, ale bohužel o sobě měla v něčem příliš nízké mínění (hlavně emočně). Sidonie pro ni byla asi všechno a podle mě bylo dobře, že se jí stala. Například totiž zjistila, že chlapec, co se Donie líbil, na ni nemá.
Tyrus byl nejlepší postava. Jak dokázal skrýt své šílenství, ve skutečnosti bych to nedokázala. Bylo to ale trochu předvídatelné. Hned jsem tušila, s kým Nemesis skončí, a že není blázen. Škoda, že ho chvilkama chtěla, a pak zase ne. Chápu co se jí dělo a obdivuji, že by byl Tyrus tak trpělivý (snad třikrát jí musel ukázat, jak ji má rád, než si přiznala, že ona taky a chtěla s ním zůstat).
Vidím to tak, že Donie musela zemřít. Je mi jí sice líto, ale pro Nemesis mohl zbýt jen jeden. Tohle Cygna vymyslela skvěle.
Snad se vrhnu i do dalšího dílu. Nebýt trochu přílišné složitosti a průhlednosti, bylo by hodnocení vyšší. ️️️️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ️️️️️

31.05.2021 4 z 5


Snílek Neznámý Snílek Neznámý Laini Taylor

Kniha nebyla špatná. Čeká vás trochu pomalejší rozjezd, to ano, ale pak je to skvělé. Konec mě ale už úplně neudržel a musela jsem si dát přestávku.
Na hlavní postavě se mi líbí, že to není žádný ideální člověk. Vypadá tak nějak normálně atd. Má o sobě trochu nízké mínění, ale přejděme. Sarai jsem si taky oblíbila spolu se Sparrow i když ta měla v knize málo prostoru. Co mě celkem štve je, že v češtině není třetí díl a ani jsem neslyšela, že by se chystal. Tak snad někdy u druhého dílu. ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

23.05.2021 4 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

První díl mě bavil, druhý jsem na chvíli odložila, ale byl v pohodě a pak je tu tohle. Dočetla jsem to. Sice s přemáháním, ale ano (nutno podotknout, že u Hunger Games jsem poslední díl nedočetla, ale to jen kvůli výpůjční době v knihovně, ale i zde mi už to přišlo trochu zdlouhavé). Nevím, vůbec mě to nebavilo. První díl byl pecka, ale tohle už mi přijde nějaké překombinované a ještě víc to kopíruje Hunger Games. Dřív se tam aspoň cvičili a byly tam originální prvky jako ty injekce a i to, že si frakci můžete vybrat a tak dále. Nechápu, že je ještě čtvrtý díl. Tohle jsem dočetla před víc než rokem a nikdy víc. Nevím jestli se do 4 pustím. Bohužel jen ⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

20.05.2021 2 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

(SPOILER) Fuu, úplně nevím, co k tomu říct. Snowa pořád nesnáším. Původní trilogie HG mě bavila (oukej, poslední díl jsem nedočetla ale to bylo kvůli výpůjční době xd) a tohle ze začátku taky. Bavilo mě, jak se společně s Lucy Gray dostávali skrze hry. Na Coriolanovi (mám to vůbec dobře?) jsem nesnášela, jak nebyl ochotný poslechnout si, proč si ostatní myslí něco jiného (například povstalci, Sejanus, všichni odpůrci Kapitolu) a to bylo sobecké. Jako by si myslel, že jen on má pravdu. To, co udělal Sejanovi je neodpustitelné a stejně tak Lucy Gray. V poslední kapitole jsem se trochu ztratila a jakože co to bylo? Podle mě ten had neměl být past. Fakt by se hodilo buď, co si Lucy Gray myslela, nebo její osud. Prostě náhled do jejího života.
Taky mi přijde nepředstavitelné, že většinu her vymyslel sám Coriolanus (až na základ od děkana Highbottoma). Doktorka Gaulová byla další pro mě naprosto nepochopitelná postava. Aspoň zmíněného děkana jsem nakonci celkem pochopila a hlavně jeho závislost na drogách. Nebála bych se říct, že kdyby v jeho morfionu nebyl jed a i se Snowem by žili dál, byl by mnohem lepší člověk než právě Snow. Toho, co vymyslel opravdu litoval.
Bohužel se ale dostáváme k negativní stránce. Tak moc, jako mě začátek bavil mě konec bohužel už nudil. Několikrát jsem přestala a přečetla mezitím jinou knihu. A myslím, že u spousty postav by nám prospěla aspoň trocha vysvětlení jejich chování (doktorka Gaulová - nemůže být přeci takhle přirozeně krutá, vlastně i děkan trochu, Billy byl vysvětlen, ale bylo to celkem naivní si myslím, neumím si to představit v realitě. I Lucy Gray mě občas mátla.).
Romantická linka je určitě lepší v originálních Hunger Games, tady to bylo takové nijaké, což na druhou stranu dává smysl vzhledem k tomu kým ti dva byli. O jménech se ani nezmiňuji - některá byla celkem dobrá, ale jména jako Bůhvície nebo Žnec? Uf. Nejsympatičtější postava byla... asi Sejanus, ale nikdo mě vyloženě nezaujal. Toho je mi taky celkem líto.
Celkově to bylo docela dobré a čtení nelituji, ale před přečtením je asi dobré se zamyslet jestli máte vážně tak rádi HG. Jinak vás to podle mě tolik bavit nebude. Zvlášť ten konec. Přidávám ale bonusové body za písničky, i když byly občas taky trochu zmatené. Ale to může být překladem. ⭐️⭐️⭐️/ ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

19.05.2021 3 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Tuhle knihu jsem četla už nějaký čas zpátky (asi 2 roky). Měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale jakmile vyšlo nové vydání musela jsem ji mít (původní obálka není nic moc no). Aline je velmi sympatická (ve všech knižních kvízech jsem Alina xd) a kniha je super. Na Šest vran to nemá, ale Leigh Bardugo je vážně skvělá autorka. Určitě doporučuji. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

19.05.2021 5 z 5


Daleko od stromu Daleko od stromu Robin Benway

(SPOILER) Kniha se mi líbila, jen jsem občas nechápal, že si Joaquin o sobě myslel jen to nejhorší, byl úplně v pohodě. Přestože kniha nebyla nějak romantická zahraje vám na city. Je to vlastně o hledání svého místa na světě. Ale oblíbila jsem si všechny sourozence. I Rafe, Birdie a Claire byli zlatíčka. Což mě přivádí k jejinému mini mínusu - je divné, že všichni sourozenci si najednou (cca) zničili vztah a ještě divnější, že si ho najednou našli (obnovili). Ale bavilo mě to, přestože se v knize v podstatě nic neděje. Takže pro fanoušky akce asi ne, ale pro lidi co čtou rádi o citech určitě! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

18.05.2021 5 z 5


Instant karma Instant karma Marissa Meyer

Rozhodně bych na tuhle knihu neměla tak výrazná očekávání, je to jednohubka přečtená za jeden den. Ze začátku jsem taky Pru moc nemusela, ale nakonec jsem ji celkem pochopila (upřímně jsem měla dost podobnou fázi, i když ne až takovou a navíc já vždy milovala zvířata). Jinak autorka píše skvěle. Ale věc, která mě jakožto eko člověka nejvíc potěšila byla záchrana zvířat. Za tu hvězdičku navíc. Knihu jsem četla z knihovny, ale o koupi vážně přemýšlím. Někdo psal, že ho Quint nezaujal, ale já si ho hrozně oblíbila (až na to když sám udělal unáhlený závěr). Ale jsem ráda, že jsem ji přečetla, doporučuji! ️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

18.05.2021 4 z 5