Ostrov Lhářů

Ostrov Lhářů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235671/bmid_ostrov-lharu-ypG-235671.jpeg 4 793 194

Přečtěte si to. A jestli se Vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE! Báječná rodina Sinclairových. Soukromý ostrov. Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku. Skupina čtyř přátel – lhářů –, jejichž přátelství začne být destruktivní. Revoluce. Nehoda. Tajemství. Lži a další lži. Pravá láska. Pravda.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Host
Originální název:

We Were Liars , 2014


více info...

zamilov.do.knih
zamilov.do.knih
10.03.2024 4 z 5

(SPOILER) knížku jsem četla v angličtině, tudíž i recenzi jsem napsala právě v aj a teď jsem líná to překládat, pardon :D
this book was pretty confusing. i've been kinda fazed from the very first pages but well... i didn't mind actually. the story pulled me in and even though the language barrier i understood almost everything and i kept reading really fast (so i highly recommend it for those who are insecure about reading in english, this one is pretty easy!). i liked the characters, especially the main girl character (i liked her thoughts and memories, and her feeling for gat), but i found the whole family really interesting (little detail which i appreciated: the family tree on the first page. it helped me so much not to lose in the names and relationships). and the story of the liars was just... mind-blowing. i just really didn't expect their story would end like THAT! after i found out the truth, i was staring on the pages for a couple of minutes and my brain was like: (spoiler!) "what the hell?! so that means she was talking with some kind of ghosts all the time?! or... whaaat?!" (end of spoiler).
soo yeah i still don't know what to think about the end and generally about the whole book, but i really enjoyed reading it and i liked the simple writing too. i recommend it to readers who like to be shocked and confused while reading it on the beach on the hot summer day.

Knihomollla
Knihomollla
30.05.2023 3 z 5

Tato kniha byla zvláštní. Nevím, zda se mi líbila. Četlo se to celkem dobře, ač jsem někdy byla zmatená, ale o tom ta kniha asi je.
Postavy byli zajímavé, avšak necítila jsem v nich nějakou větší hloubku.
A ten konec? Nevím, ale čekala jsem něco jiného... Něco absolutně převratného, což toto nejspíš asi bylo, ale ne pro mě.
Celkově mi to připadalo jako takový ten sen, který máte a po probuzení nemáte sebemenší tušení co se to vůbec stalo.


Karolin77
Karolin77
14.04.2023 2 z 5

Ehm jsem zmatená....co to bylo ?
Kniha nebyla špatná ale můj šálek čaje to rozhodně nebyl. Svým způsobem to bylo zajímavé a dobře se to četlo, ale čekala jsem mnohem více....
A ten konec nechápu, chybí mi vysvětlení

Bohužel moc se mi to nelíbilo
2,5/5*

Zruza
Zruza
13.03.2023 3 z 5

Knihu jsem teda četla v angličtině, ale ne v češtině. Musím říct, že je to jednoduchá angličtina, takže jestli chcete začít číst anglicky, můžete začít touto. Nevím, jak vypadá české zpracování, ale líbily se mi občasné básně v knize. A samorřejmě i útržky pohádek. Nicméně mě ten populární zvrat nějak neohromil. Knížka je taková jednohubka.

barcamilujecist
barcamilujecist
31.01.2023 5 z 5

Knížka byla úžasná, bála jsem se že je velmi přeceňovaná, ale naštěstí jsem pravdu neměla. Lidé psali že v knize byl zvrat, ALE PÁNI. Tohle jsem vážně nečekala....

VéjaTarabová
VéjaTarabová
02.10.2022 2 z 5

Čekala jsem letní romantickou lásku... no moc jí tam nebylo. Kniha překvapila hned několika zvraty, i když občas jsem se v tom ztrácela. Naoko dokonalá rodina, ovšem plná záhad, které postupně hlavní hrdinka odhaluje. Každopádně v napětí jsem teda nebyla. Postavy mi přišli lehce bez charakteru, necítila jsem z nich ani moc emoce. Příběh alespoň po celou dobu gradoval a závěr byl nepředvídatelný. Nejdříve jsem na to nechtěla přistoupit, když mi to však celé došlo, přišel lehký šok. Strhující novela na jeden zátah, ke které se však jen tak vracet nebudu.

„It is good to be loved, even though it will not last. It is good to know that once upon a time, there was Gat and me. “

Radovan_R
Radovan_R
31.07.2022

Velmi zvláštní kniha. Podle anotace nebylo jasné, co očekávat, ale někde jsem se dočetl, že to bude snad detektivka, i v knihovně je zatříděná pod "Detektivky. Thrillery. Horory". Není to tak, ale kdo se prokouše prvními třemi dosti nudnými částmi, nemusí být na konci zklamaný.
Za devatero horami a řekami žil byl král s královnou a jejich rodina byla nesnesitelně skvělá a dokonalá. Měli spolu tři dcery - princezny a ty byly taky úplně skvělé. Postupně se vdaly a měly spoustu dětí. Král měl svůj vlastní ostrov a každé princezně na něm postavil dům. Jenže časem se princezny rozvedly a když zemřela královna, dokonalost rodiny vzala za své. Princezny se hádaly o královniny věci a když král zestárnul a zblbnul, začaly se dohadovat i o budoucí dědictví a svoje domy. Začala válka o majetek, do kterého nutily i svoje děti a soudržnost rodiny šla k čertu. A pak někdo vzal celou situaci do svých rukou a něco provedl.....
Závěr mi celkem vyrazil dech, i když po přečtení úvodu bylo jasné, že se něco musí stát. Uvěřitelné je to zhruba jako Pí a jeho život (kde na začátku autor tvrdil, že popsal příběh, který slyšel, ale na konci zase píše, že je to celé vymyšlené - ale příběh zní tak uvěřitelně, že člověk vlastně neví, jestli to je nebo není pravda).
I na konci knihy zůstávají otázky - třeba proč si hrdinové říkali Lháři, nebo kdo to vlastně byl s Cadence v létě sedmnáct na ostrově (pokud tam vůbec někdo byl...), ale až tak na to zase nezáleží.
Kniha se čte dobře i přes tu nudu prvních třech částí a své publikum si najde, i když asi nesedne každému.

Luccinda
Luccinda
07.07.2022 3 z 5

Do téhle knížky jsem se pouštěla s velkým očekáváním, ve výsledku jsem ale byla spíše zklamaná. Ale začněme od začátku. Jak už název napovídá, děj knihy se odehrává na soukromém ostrově, kde společně pobývá skupina čtyř přátel, kteří se přezdívají “lháři”. Prostředí dělá z knížky skvělé letní čtení a opravdu, atmosféra knížky byla vážně dokonalá.

Bohužel ale nemůžu říci, že by mě Ostrov lhářů čímkoliv uchvátil. Nesedl mi styl psaní, měla jsem velké problémy se do příběhu dostat. V tom mi nepomohly ani postavy, kterých bylo v knize až příliš, a bylo pro mě obtížné je od sebe nějak rozlišit, protože jim chyběl propracovanější charakter.

Asi každý v souvislosti s touto knihou opěvuje především velký zvrat na konci. Ano, ten byl vážně nečekaný, ale že by mě nějak zasáhl, to opět říct nemůžu. Škoda, myslím, že Ostrov lhářů měl opravdu velký potenciál, nicméně pro mě tam bylo až příliš mnoho “ale”.

veriszv
veriszv
07.07.2022 3 z 5

Kniha je napsaná s neuvěřitelnou lehkostí, takže jsem ji přečetla během pár hodin a ani jsem nevěděla jak.
Ukrývá se tu jeden velký zvrat, který až odhalíte, tak vás zamrazí. Jenže tenhle zvrat se dá bohužel číst jen v jedné knize s překvapením, potom už ho většinou poznáte dopředu.
A já ho už znala…
I tak se mi ale kniha líbila. Sice by mohla jít trochu víc do hloubky, na druhou stranu spadá pod young adult, takže se jí to nedá ani vytýkat. Věřím, že kdybych ji četla před pár lety byla bych nadšená. Teď je to za mě spíš průměr, ale mladším čtenářům se určitě bude líbit.
Nicméně pokud hledáte nějakou jednohubku, kterou nebudete moct pro její čtivost odložit, tak tahle to určitě splňuje, i pokud už jste stejně jako já mimo young adult kategorii!

Lexie321
Lexie321
19.06.2022 3 z 5

Začiatok ma zaujal ale postupom času ma kniha trocha sklamala. Ťažko sa orientovalo v deji, ktorý Cadence rozprávala, čo je škoda lebo inak nápad bol super.

FejKýý
FejKýý
28.05.2022 3 z 5

Tak jak jsem se na tuhle knihu těšila, tak přišlo zklamání. Styl psaní mi nesedl a vlastně ani příběh ne. Kniha je krátká ale někdy se tam fakt nic nedělo a byla nuda, že bych to osekala ještě víc. Pak už šlo poznat k čemu konec knihy směřuje ale musím přiznat že mě to dostalo a bylo to fakt smutné. Ale to je asi tak vše. Znovu bych ji nikdy nečetla a jsem ráda, že ji ve své knihovně nemám. 2,5*

Komaeda
Komaeda
16.05.2022 4 z 5

Všichni kritizují styl psaní, mě to vyhovovalo. Akorát jsem brzo uhodla ten "konec, který nikdo neuhode!!!".
Je tam až moc postav, jmen a názvů domů (+mapa ostrova), žádná postava nevypracovaná.
Čteno v angličtině, docela náročné.

E.T.007
E.T.007
26.04.2022 1 z 5

Ak sa nechcete väčšinu príbehu rozčuľovať tak ako ja, že čo je to za kravina, začnite tým, že si prečítate najskôr koniec. Alebo to nečítajte vôbec. O nič neprídete. Tú jednu hviezdičku dávam len pre ten koniec.

Marcela52
Marcela52
30.03.2022 4 z 5

Kniha mě docela zklamala. Čekala jsem podle několika příznivých recenzí více. Za mě tedy zbytečně patetické a málo uvěřitelné. Příběh dívky, která je členem výjimečné bohaté a privilegované rodiny, která vlastní i svůj soukromý ostrov, je zahalen tajemstvím, které je postupně odkrýváno. Možná, že mladší generace, která má ráda romantické příběhy, si počte, ale mě to připadalo všechno trochu přitažené za vlasy. Škoda, mohl to být docela zajímavý román, ale nějak bylo všeho příliš. Příliš tajemství, příliš lží, příliš romantické lásky i problematických rodinných vztahů, takže za mě nic moc ...

Kateřina259
Kateřina259
26.03.2022 3 z 5

Od této knihy jsem čekala víc. Nevím čím to bylo, ale děj se mi zdál nudný a nevýrazný. Celá kniha má asi působit tajemně, ale mně to připadalo spíš strašně otravné. Konec knihy to trochu zlepšil, protože ten jsem fakt nečekala a byla jsem z něj překvapená, ačkoli to nezměnilo můj názor na celý příběh. Možná ji dám někdy druhou šanci a přečtu si ji znovu, třeba se mi bude líbit více.

michaela5515
michaela5515
11.03.2022 3 z 5

Rozuzlení geniální. Ale chvílema měla knížka hluchá místa. Začátek chaotický, že jsem nevěděla, jestli chci vůbec pokračovat. Nakonec se vyplatilo dočíst do konce. Asi nezapomenu na tu jednu větu, těsně před zvratem. Působilo to ve finále dost silně.

dianaxn
dianaxn
06.03.2022 4 z 5

Co bych vyzdvihla/zkritizovala jako první je fact, že
někdy byly psány
věty
bezdůvodně takhle
zasekaně a na
několik řádků.

Když to začalo takhle:

“I used to be strong, but now I am weak.
I used to be pretty, but now I look sick.”

nebo

“Welcome to the beautiful Sinclair family.
No one is a criminal.
No one is an addict.
No one is a failure.”

byla jsem nadšená.

Nebudu popírat, že se mi zdál tenhle styl psaní čtivý (ale jak už jsem zmiňovala, bylo to často a bezdůvodně). Samotný prolog mě nadchl, nápad byl zajímavý a originální, a děj plynul rychle.

Děj je o Cadence, která má bohatou a zdánlivě dokonalou rodinu a je jedna z “liars”, kteří se každé léto scházejí na rodinném ostrově Beechwood. Patnácté léto se jí tam stane nehoda, kvůli které utrpí zranění hlavy a ze které si nic nepamatuje. Sedmnácté léto se vrací zpátky s cílem zjistit, co se stalo, protože jí nikdo nechce říct pravdu (zvrat, který zjistíte na konci, je geniální).

Z čeho už jsem tak nadšená nebyla, jsou postavy, které nebyly špatné, ale zato neměly žádný hlubší charakter ani vývoj osobnosti (a nějaká jména vedlejších postav si teď už ani nedokážu vybavit, což o něčem vypovídá).  Jako další bych tady vyškrtla insta love vzhledem k tomu, že asi po 40 stranách už byli zamilovaní.

Jinak tam najdete i úryvky z classic pohádek, které jsou upravené, což byly moje fav části.

I přes nějaké ty negativa je to podle mně good kniha, kterou byste měli zkusit – buď se vám bude líbit nebo vám vůbec nesedne, každopádně je zvláštní a jiná než to, co čtu běžně.

PerfectionistKa
PerfectionistKa
12.12.2021 3 z 5

Cadence je členka zdánlivě dokonalé a skutečně bohaté rodiny Sinclairových a jedna z “lhářů”. Tihle všichni se každé léto schází na rodinném ostrově Beechwood. Patnácté léto se jí tam stane nehoda, kvůli které utrpí vážné zranění hlavy a ze které si nic nepamatuje. Sedmnácté léto se vrací zpátky s cílem zjistit, co se stalo, protože všichni - její máma - strašně mlží a ona má pocit, že je za tím víc, než vůbec tuší… Tahle moje anotace tentokrát říká asi 3x víc věcí než ta oficiální, která je sice jakože mega cool, ale úplně k ničemu. Podle mě je klíčové tyto věci vědět, protože jinak budete zbytečně půlku knihy tápat (jako já), což nutné NENÍ.

Ty charaktery byly strašně ploché. Nevybudovala jsem si k nim vůbec žádný vztah, a tak, jak jsem četla, že to má být
strašně dojemné, tak mě to nijak nezasáhlo. Musím ale uznat, že to bylo napsané velmi zajímavě, poutavě. Nechytlo mě to hned od začátku, protože jsem se v první řadě musela zorientovat, o co tam vlastně jde. Když jsem se ale pořádně začetla (asi půlka knihy btw ), tak jsem to jiné, zajímavé, až lyrické psaní musela ocenit. Hlavně mě, jakožto milovníka pohádek, bavily ty pohádkové pasáže.

Bohužel jsem z toho děje nebyla vůbec tak odvázaná, jako někteří. Myslím, že kdybych neměla nakoukáno tolik filmů a seriálů s podobnou YA mystery tematikou, asi bych si to užila více. Takhle mi to nepřišlo nijak závratně ojedinělé a úžasné. Skoro celou knihu vůbec nic nevíte a nechápete, a když už tam přišel nějaký zvrat, tak mi nepřipadal nijak extra překvapivý. Celé je to naopak dost depkoidní a frustrující, hlavně Cadyiny myšlenky.

Rozhodně všem ale doporučuju zkusit si ji přečíst. Špatná kniha to není, je naopak velmi zvláštní a buď vám totálně sedne a dostane se vám pod kůži, nebo budete přemýšlet, co jste to sakra právě přečetli. A pokud třeba čtete/sledujete jen romantiku, určitě budete nadšenější (a šokovanější) než já.

Anie94
Anie94
10.12.2021 3 z 5

V knizce se seznamujeme s rodinou Sinclairovych, ktera je perfektni a bohata. A to mi lezlo na nervy. Obecne se mi kniha spatne hodnotila. Nese v sobe stopy napeti a ja se kolikrat pristihla, ze to ctu jen proto, abych vedela, jak to vlastne cele nakonec dopadne. Nicmene je pro me kniha v celkovem vzezreni spise zklamanim. Ale i presto byla kniha velmi ctive napsana, k cemuz prispeli i kratke kapitoly.

Kapitoly z pohledu Cadence jsou opravdu hodne depresivni. Hodne jsem mela problem s tim se vyznat v deji a s tim, ze si autorka dost pohrava s realitou a s predstavami. Pribeh to byl dost odflaknuty a ten konec take nestal za nic.

Co hodnotim jako kladne je urcite spousta zajimavych myslenek. Asi uz nejsem ta spravna vekova skupina, ale troufam si tvrdit, ze mladsi ctenari z toho budou nadseni.

kate9326
kate9326
06.11.2021 4 z 5

Příběh vypadal zajímavě, ale od začátku mě moc nechytl. Hlavní postava byla trochu svérázná, ale to mi nevadí, normálně čtu i sci-fi :-)) takže bez předsudků ..čekala jsem více od jednotlivých postav, kapitoly působily nedokončeně. Někdy se tím zabránilo vyzrazení pointy příběhu, ale stejně... Konec se -myslím- dal odhadnout už asi od poloviny. Takže stejně žádné překvápko. Celkově lepší průměr. Námět tady už ale byl víckrát....